Startą senamiesčio gatvių atnaujinimui duos kultūros paveldo saugotojai | kl.lt

STARTĄ SENAMIESČIO GATVIŲ ATNAUJINIMUI DUOS KULTŪROS PAVELDO SAUGOTOJAI

  • 5

Kitais metais bus pradėti Klaipėdos senamiesčio gatvių atnaujinimo darbai. Kokia apimtimi jie vyks ir ar pateisins gyventojų lūkesčius, priklauso ne tik nuo projekto vykdytojų, bet ir nuo kitų derinančių institucijų.

Septynioms gatvėms – penki milijonai

Iš viso planuojama atnaujinti septynias senamiesčio gatves. Š. m. rugsėjo 24 d. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai pritarus projekto „Senamiesčio grindinio atnaujinimas ir universalaus dizaino pritaikymas“ įgyvendinimui, pokyčiai planuojami Žvejų g. (nuo Tiltų iki Pilies g.), Daržų g. (nuo Pilies iki Aukštosios g.), Aukštojoje g. (nuo Daržų iki Didžiosios Vandens g.), Didžiojoje Vandens g. (nuo Aukštosios g. iki Tiltų g.), Vežėjų g. (nuo Turgaus iki Daržų g.). Teatro ir Sukilėlių gatvių atnaujinimo darbams miesto taryba pritarė šių metų liepos 30 d.

Vykdant darbus, planuojama atnaujinti gatvių važiuojamąsias dalis, šaligatvius: bus išardytos senos dangos, tinkamai įrengti pagrindai, lietaus nuotekų sistema, šaligatviai pritaikyti judėti specialiųjų poreikių turintiems asmenims, įrengtas naujas LED technologijos apšvietimas, paklotos senamiesčio grindiniui keliamus reikalavimus atitinkančios dangos (dalyje vietų panaudojant esamą dangą).

Tarp rimčiausių senamiesčio gatvių problemų – pasenę paviršinių nuotekų tinklai, kuriuos būtina atnaujinti. / Redakcijos archyvo nuotr.

Siekiant užtikrinti patogesnį judėjimą pėstiesiems, specialiųjų poreikių turintiems žmonėms dalis senamiesčio dangų buvo tvarkoma dar praėjusiais metais. Tuomet vykdant darbus panaikinti statūs šaligatvių borteliai – vietoj jų įrengtos nuovažos Tiltų ir Turgaus gatvės sankryžoje bei šių gatvių susikirtimuose su šalutinėmis gatvelėmis.

Tačiau kitąmet startuosiantys darbai yra didesnės apimties – bus tvarkomi ne atskiri fragmentai, o visa gatvės infrastruktūra apimant grindinį, šaligatvius, apšvietimą. Senamiesčio gyventojai ypač laukia, kad atnaujinus gatves būtų sutvarkyta lietaus tinklų kanalizacija, kadangi po kiekvieno stipresnio lietaus senamiestis, ypač arčiausiai upės esanti Žvejų gatvė, skęsta vandenyje.

Bendra preliminari projekto vertė – beveik 5 mln. Eur. Projekto įgyvendinimo trukmė – 24 mėn.

Leista atnaujinti tik keturias gatves

Paraišką Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai gauti pateikusi Klaipėdos miesto savivaldybė jau gavo  leidimus vykdyti keturių gatvių atnaujinimo darbus.

Senamiestis – istoriškai jautri, nacionalinio reikšmingumo lyg-mens vietovė. Bet kokie čia vykdomi darbai turi būti suderinti su Kultūros paveldo departamentu (toliau – KPD). Senamiestyje saugomi įvairiai išdėstytų lauko ir tašytų akmenų gatvių dangų ir tašytų akmenų gatvių bortų tipai, pjauto akmens plokščių su granito skaldinėliu šaligatvių dangos tipas. Paprastai tariant, vertingi yra ne patys akmenys, kuriais grįstos gatvės ar šaligat-viai, o dangos medžiagiškumas, akmens apdirbimo, paklojimo būdai. Siekiant nepažeisti šių vertingųjų savybių, tvarkant gatves būtų išlaikytas esamas medžiagiškumas, plačiau naudojant tašytą, pjautą akmenį ir išsaugant dangoms būdingą raštą. Nesumenkinant vertingųjų savybių gatvės taptų lygesnės, saugesnės ir patogesnės, kartu neprastų ir istorinėms gatvėms būdingo žavesio.

Nepaisant atsakingo požiūrio į senamiesčio gatvių sutvarkymo projektų rengimą, klausimai dėl dar trijų gatvių atnaujinimo įstrigo Kultūros paveldo departamente.

Vanduo skandina paveldo akmenis

„Savivaldybė siekia gauti kultūros paveldo saugotojų leidimą atlikti darbus Aukštojoje, Didžiojoje Vandens ir Žvejų gatvėse, bet KPD specialistai nepritaria, kad būtų ardomas važiuojamosios dalies grindinys, o tai reiškia, kad negalime tvarkyti lietaus nuotekų tinklų, – sakė už projektą atsakinga Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyr. patarėja Inga Kubilienė. Ji sakė, kad visų kitų derinančių institucijų pritarimai vykdyti projektą jau yra.

Savivaldybės ir bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistų įsitikinimu, remontuoti gatves nesprendžiant lietaus nuotekų klausimo, yra neracionalu, kadangi nebus sprendžiama įsisenėjusi problema, dėl kurios senamiesčio gatves liūčių metu užlieja gyventojų rūsius, kieme ar gatvėje paliktus automobilius.

„Didžioji Vandens ir ypač Žvejų gatvė dėl nepakankamai gerai veikiančios lietaus nuotekų surinkimo sistemos yra nuolat užliejamos. Negalėdamas patekti į lietaus tinklus, vanduo nuteka į buitinių nuotekų tinklus, užtvindo juos ir sutrikdo paslaugų teikimą gyventojams, žmonės patiria žalą, – sakė „Klaipėdos vandens“ Tinklų tarnybos vadovas Marius Martynaitis. Jis pažymėjo, kad vykdant projektą būtina sutvarkyti visą paviršinio vandens nuotekų sistemą, taip pat būtina išlyginti banguotas senamiesčio gatvių dangas, sutvarkyti esamus kanalizacijos šulinius, nes kai kurie jų yra nusileidę per giliai, o kiti iškilę taip aukštai, kad kliudo automobilių kėbulų dugnus.

Tikisi rasti bendrą sutarimą

Savivaldybės specialistai pažymi konstruktyvų bendradarbiavimą su kultūrinio paveldo saugotojais. Jau yra gauti leidimai vykdyti statybos darbus Daržų bei Vežėjų ir rekonstravimo darbus Teatro ir Sukilėlių gatvėse. Projekto vykdytojai tikisi, jog pavyks rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą ir biurokratinės kliūtys neužkirs kelio įvykdyti reikalingą, brangiai kainuojantį projektą visa apimtimi. Juolab kad jis svarbus ne tik vietos gyventojams, – sykiu tai bus reikšmingi pokyčiai miesto įvaizdžiui, taip pat ir norintiems čia atvykti turistams.

„Visų pirma, turime pasidžiaugti tuo, kad senamiesčio grindinio atnaujinimo darbai prasidės. Nors kol kas savivaldybė turi leidimus keturioms iš septynių gatvių, bet tai – rimtas proveržis. Šių keturių gatvių istorija rodo, kad galima rasti sutarimus ir tais atvejais, kada jie atrodo sunkiai pasiekiami. Labai tikiuosi, kad ši konstruktyvaus bendradarbiavimo dvasia išliks ir ateityje – to reikia miestui, to reikia senamiesčio gyventojams. Tikiuosi, kad visi suprantame, kaip tai yra svarbu ir reikalinga“, – sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Projektas dėl senamiesčio grindinio atnaujinimo ir universalaus dizaino pritaikymo yra įtrauktas į Klaipėdos miesto integruotą teritorijos vystymo programą, Klaipėdos miesto savivaldybės 2020–2022 metų strateginį veiklos planą ir Klaipėdos miesto darnaus judumo planą.

Atlikus numatytus darbus senamiestyje bus patogu ir specialių poreikių turintiems žmonėms, ir bet kuriam kitam pėsčiajam. Tikimasi, kad jaukus ir estetiškai patrauklesnis senamiestis sukurs prielaidas klaipėdiečiams dažniau apsilankyti senojoje miesto dalyje.

Klaipėdos miesto savivaldybės informacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

O kas tą

Balandžių paštą dabar turi? Vėl koks Kongo gaujos sudverslininkis?Ir kodėl paveldosauga rūpinasi gatve bet nesirūpina griūvančiu architektūriniu Paveldu?Visas Senamiestis eina velniop..

brainwashed

gal galėčiau pasiimti senamiesčio trinkeles? Ar jos jau rezervuotos? Vis tiek klosite granitą iš skandinavų brangiai. Kam jums tos pigios, akmeninės?

>

Ar nors vienas,"statybinkas-kelinkas" nubaustas,susimokejo,perdare GATVIU broka,"komisiju -JEkspertai" ka priimineja,valstybes vardu?Paziurekit nuotraukoje,ar tai gatve Klaipedos senamiestyje,ar pasityciojimas-ai uz milijonus,juk ji,ta gatve, JAU kelis kartus remontuota?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS