Statyboms uoste uždėtas teismų veto | kl.lt

STATYBOMS UOSTE UŽDĖTAS TEISMŲ VETO

Iki Aukščiausiojo Teismo nusiritusi byla dėl sandėlio statybos uoste baigėsi ne uosto bendrovės naudai.

Planavo laikiną krovą

Dar 2019 m. lapkritį Klaipėdos miesto savivaldybė uoste veikiančiai krovos bendrovei Kamineros krovinių terminalui leido statyti sandėliavimo pastatą su nuotekų tinklais ir kiemo aikštele.

Įprasta praktika, taikoma kiekvienam objektui, kai ketinama jį pradėti statyti. Neįprasta buvo tai, kad sandėlį planuota statyti vietoje kito pastato. Tiksliau vienos paskirties pastatą, neatliekant statybos darbų, planuota performinti į kitos paskirties statinį.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija suabejojo dėl išduotų statybas leidžiančių dokumentų teisėtumo. Konstatuota, kad leidimai statybai išduoti neteisėtai, nes neteisingai buvusi nurodyta statinio kategorija, projekto sprendiniai neatitikę specialiųjų architektūros reikalavimų, nebuvę pateikti projektų ekspertizės aktai.

Statybos leidimus išdavusi Klaipėdos miesto savivaldybė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos argumentais suabejojo. Jos atstovų teigimu, kadangi anksčiau statyti statiniai nebuvę pripažinti tinkamais naudoti, galėję būti atlikti pakeitimai vietoje seno statinio statyti pramoninį angarą.

Statybos dokumentai neva nedraudžiantys statybos metu keisti sprendinius pasikeitus poreikiams.

Panašią poziciją išdėstė ir Kamineros krovinių terminalo atstovai, ir projektuotojai. Juo labiau kad vietoje nebaigtų statyti statinių buvo planuojama įrengti laikinas krovos palapines.

Rėmėsi eksperto išvada

Klaipėdos apylinkės teismas 2022 m. rugsėjo 14 d. priėmė statytojams palankią nutartį ir atmetė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ieškinį.

Teismas nurodė, kad byloje iš esmės nėra ginčo, nes pastatai, kuriuos buvo rengtasi statyti, nėra ypatingi. Tą teisme tvirtino ir specialiai situaciją analizavęs teismo kviestas statybų ekspertas.

Jo teigimu, nors pats Klaipėdos uostas yra ypatingos svarbos objektas, jame, priklausomai nuo paskirties, galintys būti tiek ypatingi, tiek neypatingi ar nesudėtingi statiniai. Pagal šias kategorijas nustatoma, kokie reikalavimai bus taikomi statiniams. Ypatingiems statiniams taikytini griežtesni reikalavimai.

Minėtas ekspertas nurodė ir tai, kad Klaipėdos uoste yra daugybė pavyzdžių, kai statomi laikini neypatingos paskirties statiniai ir jų statybos iki šiol niekada statybų inspektoriams neužkliuvusios.

Klaipėdos apylinkės teismas, priimdamas statytojams palankų sprendimą, iš esmės rėmėsi ilgametę darbo ir ekspertinę patirtį turinčio teismo eksperto išvadomis.

Ar tokiam sandėliui nereikėjo taikyti ypatingų ir specifinių sąlygų su technologine įranga?

Grūdų sandėlio specifika

Tuo byla nesibaigė. Visiškai priešingą išvadą po apeliacijos pateikė Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija.

Ji 2023 m. sausio 16 d. sprendimu panaikino Klaipėdos apylinkės teismo nutartį, pripažino, kad 2019 m. Klaipėdos miesto savivaldybė dėl Kamineros krovinių terminalo statybų uoste išdavė neteisėtus leidimus.

Toks sprendimas atitiko Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nuostatas. Apeliaciją atlikusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija padarė išvadas, kad Klaipėdos miesto administracija, išduodama statybos leidimus, privalėjo patikrinti, ar statinio projektas atitinka specialiuosius architektūros reikalavimus, statinio paskirtį ir tipą, ar gali būti keičiama jau pastatytų statinių paskirtis.

Teisme iškilo klausimas – jei norėta keisti statinių paskirtį, ar tai buvę derinta ir neprieštaravo aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų ir kitiems reikalavimams?

Aiškėjo, kad naujame sandėlyje būtų buvę laikomi grūdai. Ar tokiam sandėliui nereikėjo taikyti ypatingų ir specifinių sąlygų su technologine įranga? Aiškėjo, kad sandėliuose, kur laikomi žemės ūkio produktai, turėjusios būti numatytos papildomos sąlygos dėl priešgaisrinės saugos, higienos reikalavimų ir panašiai.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai apeliaciniame skunde pagal atskirus punktus ir statybų reglamentus sukritikavo teismo eksperto teiginius, kurio išvadomis 2022 m. rugsėjo 14 d. rėmėsi Klaipėdos apylinkės teismas.

Po nepalankaus Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegijos sprendimo statybų leidimą įpareigota panaikinti Klaipėdos miesto savivaldybė kasaciniu skundu kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Šis atsisakė priimti kasacinį skundą. Tai iš esmės reiškia, kad Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegijos sprendimas buvęs teisingas ir yra galutinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Ar tik ne miesto tarybos narys p. Tuma (mero Vaitkaus bendražygis) yra daugelį metų tampriai susijęs su UAB Kaminera?

oi vel issirinko zmogiukai

ar tik ne cia tas veikejas is Klaipedos miesto savivaldybes tarybos?

pietietis.

tik tiek - grudu sandely syra gaisro ir sprogimui palankus statinys. kas netikit- paziurekit filmuota medz. internete,. pilna JAV IR Kinijoj atsitikusiu nelaimiu. o jei tai jusu artimasis nebegriz namo? visos saugumo taisykles rasytos krauju.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS