Strateginėje uostamiesčio įmonėje – ambicingi planai | kl.lt

STRATEGINĖJE UOSTAMIESČIO ĮMONĖJE – AMBICINGI PLANAI

  • 1

Į infrastruktūros modernizavimą bei plėtrą nuosekliai investuojanti bendrovė „Klaipėdos vanduo“ rengiasi naujų iššūkių etapui. Pirmos svarbos planuose – ne vien į klientų aptarnavimo kokybės gerinimą, tvarią energetiką orientuoti sprendimai, bet ir pats veiklos planavimas: pirmą kartą įmonės istorijoje bus pristatyta ilgalaikė, 10 metų laikotarpį aprėpsianti strategija.

Sukaupta vertingos patirties

Prieš pusmetį prie bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vairo stojęs naujasis jos vadovas Benitas Jonikas pripažino, jog darbo pradžia įmonėje sutapo su specifinėmis ir neabejotinai darbuotojų nuotaikas paveikusiomis aplinkybėmis.

„Daugiau nei metus įmonė neturėjo nuolatinio vadovo, natūralu, kad bendrai emocijai, bendram rezultatų siekiui tai nepridėjo labai gero, darbingo nusiteikimo. Man pradėjus dirbti jau buvo paskelbtas karantinas, kuris į įmonės veiklą taip pat įnešė tam tikros sumaišties“, – prisiminė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius.

Iki tol įmonėje „Vilniaus vandenys“ veiklos planavimo ir finansų tarnybos direktoriumi dirbęs B. Jonikas neabejoja, jog ši patirtis pravers naujoje pozicijoje.

„Iš bet kokios įmonės atėjęs į naują poziciją atsineši dalį tos įmonės valdymo, planavimo, darbo kultūros. Taip, mano išsilavinimas – ekonomikos magistras, nesu inžinierius, tačiau vandentvarkos įmonės veiklos pobūdis man pažįstamas, tikrai nereikėjo aiškintis, kas yra nuotekų valymo technologijų procesai ir panašūs dalykai. Dirbant „Vilniaus vandenyse“ teko prisidėti ir prie strategijos, ir bendro įmonės valdymo, buvau vadovų komandos dalis, taip pat puikiai išmanau, kas yra klientų aptarnavimo standartas“, – teigė ir 10 metų darbo patirtį tarptautinėje finansinių paslaugų kompanijoje skaičiuojantis vadovas.

Žalios energetikos kryptimi

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ potencialu neabejojantis B. Jonikas pripažino, jog šiandien vienas svarbiausių tikslų – įgyvendinti sprendimus, kurie padėtų maksimaliai išnaudoti esamus įmonės resursus, bei naujų perspektyvų strategavimas.

Džiaugiuosi ir stipria technologų komanda, su kuria jau turėjau galimybę susipažinti.

„Iki šiol įmonė neturėjo ilgalaikės strategijos – daugiausia būdavo orientuojamasi į trejų metų laikotarpį. Šiuo metu tai yra vienas svarbiausių tikslų, nes mūsų veiklos specifika neatsiejama nuo ilgalaikio planavimo, nuoseklių investicijų į infra-struktūros atnaujinimą ir plėtrą, tai mums leidžia išlaikyti stabilią paslaugų kainodarą. Iki šių metų pabaigos planuojame parengti strategiją, kokiomis kryptimis įmonė judės į priekį artimiausius 10 metų“, – pasakojo įmonės vadovas.

Viena krypčių – dar labiau stiprinti į žalią energetiką orientuotos įmonės pozicijas.

„Mūsų žiniomis, esame vieninteliai iš šalies vandentvarkos įmonių, tinklams valyti naudojanti pažangią ekologišką technologiją „oras–vanduo“, ir esame viena iš nedaugelio įmonių Lietuvoje, iš vietos maitinimo įstaigų priimanti sugaudytus riebalus, kurie maišomi su perdirbtu dumblu, taip išgaunant biodujas, o iš jų – elektros energiją. Klaipėdos miesto nuotekų valykla faktiškai 95 proc. yra aprūpinama mūsų pačių pasigaminta elektra. Tęsdami tvarios energetikos kryptį, ant savo administracinio ir gamybinio pastatų planuojame įsirengti saulės baterijas, kurios leis patiems pasigaminti apie 30 proc. energijos“, – skaičiavo įmonės vadovas.

Kaip pabrėžė pašnekovas, visi šie sprendimai yra ne tik priemonės kurti tvaresnę, ekologiškesnę aplinką, bet ir generuoja ekonominę naudą kaip pigesnių paslaugų vartotojams galimybė.

Daugiau aiškumo ir patogumo

B. Jonikas žada, jog pokyčiai neaplenks ir klientų aptarnavimo sferos.

„Kadangi esame ne tik gamybinė, bet ir į paslaugos gavėją orientuota įmonė, neabejotinai viena pagrindinių strateginių krypčių – mūsų klientų patirčių, aptarnavimo kokybės gerinimas: planuojame tobulinti savitarnos sistemą, supaprastinti atsiskaitymo paslaugas – sieksime žengti kartu su pažangiomis technologijomis, įskaitant ir įmonės interneto svetainės atnaujinimą“, – teigė vadovas.

Praėjusių metų pabaigoje bendrovės „Klaipėdos vanduo“ teikiamomis geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo paslaugomis naudojosi beveik 96 tūkst. klientų, ir šis rodiklis nuosekliai auga: per praėjusius metus įmonės paslaugomis pradėjo naudotis 1,44 tūkst., o šiemet iki rugpjūčio – daugiau nei 700 naujų klientų.

B. Joniko teigimu, šios tendencijos byloja, kad gyventojai vandentvarkos rūpesčius linkę patikėti šios srities profesionalams.

„Viskas gerai, kol tinklai nauji, tačiau ilgainiui tenka susidurti su gedimais bei avarijomis, įranga taip pat turi savo galiojimo resursus, ją reikia atnaujinti. Natūralu, jog žmonės pageidauja, kad tiek buitinių nuotekų, tiek vandens tinklus eksploatuotų patikimas vandens tvarkytojas“, – teigė pašnekovas.

Beveik 3 tūkst. km geriamojo vandens tiekimo bei nuotekų tinklų valdanti bendrovė į in-frastruktūros atnaujinimą šiemet planuoja investuoti apie 11 mln. eurų.

Stiprybė – įdirbis ir komanda

Tarp opiausių šiuo metu spręstinų uždavinių – ir paviršinių nuotekų tvarkymas.

„2016 m. įmonė buvo paskirta paviršinių nuotekų tvarkytoja. Daugelį metų į šios infrastruktūros atnaujinimą išvis neinvestuota, mieste užstatymo plotai didėja, kietųjų dangų daugėja, kuo labiau natūrali infiltracija į žemės sluoksnį mažėja, tuo labiau apkraunami tinklai. Tačiau lėšų, kurias įmonė gauna iš juridinių asmenų už šių nuotekų tvarkymą, pakanka tik avarijoms likviduoti. Tikimės, kad su miesto savivaldybe pavyks rasti bendrą strategiją, kaip išspręsti lėšų, o kartu ir miestiečiams aktualių problemų klausimus“, – teigė pašnekovas.

Natūralu, kad beveik 100 tūkst. klientų turinčiai bei kelis tūkstančius kilometrų tinklų valdančiai strateginei miesto ir Klaipėdos rajono įmonei kasdien tenka susidurti su mažesniais ar didesniais iššūkiais.

Kita vertus, B. Joniko teigimu, bendrovė „Klaipėdos vanduo“ pajėgi bei konkurencinga tiek savo ilgamečiu įdirbiu, tiek patyrusių specialistų komanda.

„Tai technologiškai pažangi ir kai kuriais parametrais unikali įmonė, kad ir kalbant apie trečiąją vandenvietę, kur vanduo gaunamas ne iš gręžinio, o ruošiamas. Džiaugiuosi ir stipria technologų komanda, su kuria jau turėjau galimybę susipažinti, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas. – Tai ne tik mano, kaip vadovo, bet ir bendras visų mūsų tikslas – kad įmonė dirbtų nepertraukiamai, turėtų aiškią ilgalaikę strategiją, planą, kaip investuosime, ir kad savo klientams galėtume užtikrinti ne tik stabilias, bet ir vienas mažiausių šalyje paslaugų kainas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipėdietis

1-as klausimas. Iš kieno pinigų tie 11 lemų? 2-as klausimas. Kas bus tos konkursus laiminčios įmonės? 3-ias klausimas. Ar tų konkursus laimėsiųsių įmonių vadovai eina į tą patį teniso kortą kaip ir KLP vanduo gen. Direktorius? 4-as klausimas. Kodėl reikia kažką aptarinėti jeigu jau buvo nuspręsta viskas pavasarį, tų pasivaikščiojimų metu, Benitai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS