Sukilėlių gatvėje – akį džiuginantys pokyčiai | kl.lt

SUKILĖLIŲ GATVĖJE – AKĮ DŽIUGINANTYS POKYČIAI

  • 4

Atnaujintoje Sukilėlių gatvėje patogesniu judėjimu džiaugiasi ne tik automobilių, dviračių, paspirtukų ar motociklų vairuotojai, bet ir šeimos su vaikiškais vežimėliais, žmonės su negalia, uostamiesčio svečiai. Pasikeitusioje gatvėje pokyčiai – akivaizdūs.

Veda į miesto širdį

Kaip pranešė Klaipėdos savivaldybė, minėtoje gatvelėje, panaudojant esamus ir naujus akmenis, įrengtas lygesnis grindinys, pakloti nauji pėsčiųjų takai.

Pasak uostamiesčio vadovo Vytauto Grubliausko, ši gatvė veda į pačią miesto širdį – Teatro aikštę.

„Visų pirma, gatvė įgavo šiuolaikišką, civilizuotą ir patrauklų vaizdą. Tai yra viena pagrindinių gatvelių, patenkant į senamiestį, į miesto širdį – Teatro aikštę. Labai svarbu, kad mes ją atsinaujinusią atvėrėme dabar – didžiųjų miesto renginių išvakarėse“, – sakė meras.

Džiugina ne tik išvaizda

Gatvės atnaujinimu džiaugiasi ir ja į darbus atvykstantys ar pasivaikščioti po senamiestį nusprendę klaipėdiečiai. Daugelio nuomone, atsinaujinti reikėjo jau seniai.

„Dar gatvės atidžiai neapžiūrėjau, bet neseniai pirmą kartą ja važiavau. Tada dar buvo tvarkomos tam tikros grindinio dalys. Išties apsidžiaugiau, kad gatvė atidaryta. Kuo daugiau bus sutvarkytas miestas, tuo bus geriau visiems“, – teigė tautodailininkė Jadvyga.

Po vieną gatvelę, bet – kompleksiškai.

Žmonės pastebėjo, kad gatvėje netrūksta turistų.

„Pokytis tikrai matyti. Anksčiau gatvės danga būdavo grubesnė, dabar lygesnė ir važiuoti tikrai patogiau. Šaligatviai taip pat sutvarkyti, žmonės nebekliūva vaikščiodami. Anksčiau užsieniečiai ten vaikščiodami net pargriūdavo“, – pastebėjo prekybininkas Egidijus.

„Apšvietimo dar nemačiau, nežinau, koks jis bus, bet tikrai džiugina, kad gatvė nuo šiol platesnė, platesni ir pėsčiųjų šaligatviai. Džiugu ir dėl pačios išvaizdos – ji graži, daug tvarkingesnė bei malonesnė akiai. Ja dažnai eina turistai iš Kruizinių laivų terminalo. Anksčiau ėjimas buvo varganas, dabar – žymiai geresnis, o ir mamoms su vežimėliais daug patogiau“, – džiaugėsi čia sutikta Dalia.

Padaugėjo žmonių srautų

Praeiviai pritarė, kad bet kokie pokyčiai miestui į naudą.

„Manau, kad atsinaujinti tikrai reikia, ir visada. Dabar pas mus lankosi itin daug turistų iš užsienio bei svečių iš įvairių Lietuvos miestų, todėl džiugu, kad jie mato tvarkomą miestą“, – džiaugėsi pardavėja Renata.

Klaipėdiečių šeima svarstė, galbūt nuo šiol gatvėje bus daugiau judėjimo, kadangi vaikščioti ir važiuoti ja – daug smagiau.

„Manome, kad gatvės atnaujinimas tikrai geras dalykas. Atsirado daugiau erdvės dviratininkams, pėstiesiems. Dabar daug smagiau ten pasivaikščioti“, – džiaugėsi klaipėdietė Giedrė.

Įvertinta: viena pagrindinių senamiesčio gatvių tapo šiuolaikiška ir patraukli.

Susidūrė su iššūkiais

Atliekant kai kuriuos atnaujinimo darbus teko susidurti ir su tam tikrais iššūkiais.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus patarėjo Romualdo Stasiulio, prasidėjus karui Ukrainoje, kilo tam tikrų sunkumų dėl medžiagų gabenimo į uostamiestį.

„Turėjome problemų dėl grindinio akmenų tiekimo. Užsakyti akmenys – Ukrainoje, gamyba taip pat vyko ten. Prasidėjus karui, vyrams nebuvo leista išvažiuoti ir atgabenti reikiamų medžiagų.  Žmonės kooperavosi su teikiamos paramos vilkikų vairuotojais, tad grįždami atgal parvežė ir akmenis“, – sakė R.Stasiulis.

Ne ką mažesniu galvosūkiu tapo ir leidimo statyboms suderinimas, kadangi Sukilėlių g. yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje.

„Suderinti leidimus statybos darbams vykdyti nebuvo paprasta. Senamiestis – istoriškai jautri, nacionalinio reikšmingumo lygmens vietovė. Bet kokie čia vykdomi darbai turi būti suderinti su Kultūros paveldo departamentu. Dėl Sukilėlių gatvės ilgai ieškota sprendinių, nes visos gatvės atnaujinti naujais akmenimis nebuvo leista“, – atskleidė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė.

Nepaisant nesklandumų, galutinis atliktų darbų rezultatas džiugina – Sukilėlių g. tapo išties reprezentatyvi.

„Gatvė pasikeitė iš esmės – graži, lygi, įrengti platesni šaligatviai, naujas apšvietimas, lietaus nuotekų sistema. Turime tvarkingą, europietišką, akį džiuginančią gatvę“, – džiaugėsi R.Stasiulis.

I.Kubilienė pažymėjo, kad ši gatvė yra išskirtinė ir dėl intensyvaus transporto priemonių judėjimo bei didelių žmonių srautų.

Turime tvarkingą, europietišką, akį džiuginančią gatvę.

„Tai viena judriausių senamiesčio gatvių. Projekto sprendiniai buvo pritaikyti pagal darnaus judumo principus. Didelė dalis grindinio buvo pakeista naujais akmenimis, o apie 20–30 proc. senojo grindinio Kultūros paveldo departamentas prašė išsaugoti. Sutvarkyta lietaus nuotekų surinkimo sistema, o tai reiškia, kad gatvė nebebus apsemiama. Tarp važiuojamosios dalies ir pėsčiųjų bei šaligatvių takų aukščio skirtumas – tik keli centimetrai, tai užtikrins sklandų judėjimą. Tuo pačiu tikslu dalis gatvės apšvietimo perkelta ant pastatų fasado,“ – apie pokyčius pasakojo I.Kubilienė.

Pašnekovė sakė, kad maždaug prieš ketverius metus savivaldybė atrinko septynias senamiesčio gatves, kuriose siekta pritaikyti darnaus judumo principus. Tarp jų, kaip viena tranzitinių gatvių, buvo ir Sukilėlių g., kadangi ja važiuoja itin daug automobilių.

Tačiau statybos leidimai buvo išduoti šešioms gatvėms – Sukilėlių, Teatro, Žvejų, Vežėjų ir Daržų, Didžiojo Vandens, tad buvo organizuojami viešieji pirkimai, po kurių dalyje gatvių prasidėjo darbai. 

Darbų Sukilėlių g. sutarties vertė siekia daugiau kaip 450 tūkst. eurų.

Sutvarkys visą senamiestį

Sukilėlių gatvė – ne vienintelė šiuo metu tvarkoma senamiestyje. Kaip nurodė miesto savivaldybė, atvėrus šią gatvę, darbai persikėlė į Didžiąją Vandens gatvę, kurioje kapitalinis remontas bus baigtas per šiuos metus.

Link pabaigos juda ir darbai Vežėjų g. – kapitalinį remontą numatoma užbaigti per liepos mėnesį.

Žvejų gatvės darbų finišo tikimasi iki šių metų pabaigos. Šiuo metu intensyviai dirbama ruože nuo Biržos tilto iki sankirtos su Pasiuntinių gatve.

Rudenį planuojamas dar dviejų senamiesčio gatvelių – Teatro ir Daržų – atnaujinimo startas, čia remonto darbus numatoma baigti ateinantį pavasarį.

Visų minėtų senamiesčio gatvių atnaujinimo darbų vertė – 3,5 mln. eurų.

„Sukilėlių gatvė yra labai svarbi, bet nėra vienintelė, kurią siekiame atnaujinti. Po vieną gatvelę, bet – kompleksiškai. Tikiu, kad netrukus sulauksime, kai visas senamiestis pagaliau bus draugiškas visiems – ir neįgaliesiems, ir mamytėms su vaikučiais, ir damoms su aukštakulniais bei kiekvienam miestiečiui ir miesto svečiui“, – tikisi V.Grubliauskas.

Projektas dėl senamiesčio grindinio atnaujinimo ir universalaus dizaino pritaikymo yra įtrauktas į Klaipėdos miesto integruotą teritorijos vystymo programą, Klaipėdos miesto savivaldybės 2020–2022 m. strateginį veiklos planą ir Klaipėdos miesto darnaus judumo planą. Tikimasi, kad jaukus ir estetiškai patrauklesnis senamiestis bus dar viena priežastis klaipėdiečiams dažniau apsilankyti senojoje miesto dalyje.

GALERIJA

  • Permainos: prieš tarptautinį „Europiados“ festivalį atnaujintoje Sukilėlių gatvėje vyksta intensyvus pėsčiųjų judėjimas.
  • Įvertinta: viena pagrindinių senamiesčio gatvių tapo šiuolaikiška ir patraukli.
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

sukileliu kaimyne

pokyciai todel kad zibute gyvena

Aras

kur dingo akmenys?

Jo

Buvo 3 broliai-2 protingi,trečias jonas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS