„Švelnūs“ lazerio spinduliai padeda sveikti be skausmo | kl.lt

„ŠVELNŪS“ LAZERIO SPINDULIAI PADEDA SVEIKTI BE SKAUSMO

  • 0

Lietuvoje sukurti gydomieji lazeriai – bene mėgstamiausia ambulatorinės reabilitacijos ir kardiologijos klinikos „Testas“ pacientų procedūra. Šiuolaikiniai gydomieji lazeriai padeda sveikti be skausmo, vaistų ir tinka beveik visiems pacientams.

Patirtis sugulė į knygą

Pelno nesiekiančios reabilitacijos ir kardiologijos paslaugas teikiančios viešosios įstaigos „Testas“ vadovo, gydytojo kardiologo ir reabilitologo, medicinos mokslų daktaro, docento Algirdo Valiulio bendradarbiavimas su Vilniaus lazerinės technologijos centru užsimezgė prieš 30 metų.

Tuomet sanatorijos vyriausiuoju gydytoju paskirtas jaunas specialistas A. Valiulis neturėjo pacientų reabilitacijai tinkamų priemonių, tad pasinaudojo gydomųjų lazerinių prietaisų kūrėjo Rimanto Kanapėno pasiūlymu išbandyti jo prietaisus. Šiandien lietuviški gydomieji lazeriniai prietaisai aukštai įvertinti Europos Sąjungos ir kitų pasaulio šalių (Japonijos, Pietų Korėjos, Suomijos, Norvegijos, Rusijos) ekspertų, o jų veiksmingumą įrodė tarptautiniai tyrimai.

Prieš kelerius metus A. Valiulis kartu su kitais bendraautoriais parašė mokomąją knygą apie gydomųjų lazerių panaudojimą reabilitacijoje, taip pat parengė kraujo švitinimo lazeriu metodiką, kuri puikiai pasiteisino – per 30 metų nekilo nė viena komplikacija.

1989 metais įkurto Vilniaus lazerinės technologijos centro sukurti, ištobulinti ir sertifikuoti visose Europos Sąjungos valstybėse lazerinio gydymo prietaisai šiandien naudojami tokiose srityse kaip artrologija, traumatologija, proktologija, ginekologija, kardiologija, neurologija, odontologija, imunologija.

Poveikis: kineziterapeutė I. Kiškėnaitė (pirma iš dešinės) paaiškino, kad kraujo švitinimas lazeriu – pažangi, neinvazinė ir neskausminga procedūra. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pritaikymas – itin platus

Klinika „Testas“ savo pacientų reabilitacijai taip pat plačiai naudoja įvairius lazerius, lazerinę magnetinę terapiją, kraujo švitinimą lazeriu. Pasak klinikos kineziterapeutės Ievos Kiškėnaitės, lazeris yra vienas universaliausių ir itin plačiai pritaikomų prietaisų, beveik neturinčiu kontraindikacijų – medicininių priežasčių, kodėl šios procedūros nebūtų galima skirti pacientui. Dažniausiai skiriama nuo 5 iki 14 procedūrų, priklausomai nuo susirgimo laipsnio. Specialistai parenka tinkamą procedūrų dažnį ir trukmę.

Kraujo švitinimas lazeriu – pažangi, neinvazinė ir neskausminga procedūra. Kaip pasakojo „Testas“ kineziterapeutė Monika Mikutytė, veninio kraujo švitinimas lazeriu padeda suskystinti kraują iki 15 proc., taip pagerinant gyvybiškai svarbių organų aprūpinimą krauju, deguonimi ir kitomis medžiagomis. Tai ypač svarbu žmonėms, turintiems širdies ritmo sutrikimų, siekiant išvengti tokių pavojingų komplikacijų kaip insultas ar miokardo infarktas. Kartais šio aparato poveikis būna gerokai veiksmingesnis nei vaistų. Kraujo švitinimas lazeriu padeda sustiprinti imuninę sistemą, ji tampa pajėgi kovoti su įvairiomis ligomis ir sutrikimais.

Kineziterapeutė Gintarė Papariga paaiškino, kad lazerinė magnetinė terapija veikia kūną fiziniu ir biologiniu lygmeniu, gerina medžiagų apykaitą, kraujotaką, audinių regeneraciją, efektyviai mažina skausmą. Ši terapija gydo labai didelį spektrą raumenų, kaulų, stuburo ligų, padeda po kaulų lūžių, išnirimų, raiščių, raumenų ir sausgyslių plyšimų, po virusinių kvėpavimo takų ligų, uždegimų, tinka gydyti pirminei I ir II tipo arterinei hipertenzijai.

„Žvaigždė“: šis klinikos „Testas“ naudojamas gydomasis lazeris įregistruotas Lietuvos rekordų knygoje. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kelia malonius pojūčius

Kineziterapeutės pastebi, kad lazerio procedūros – itin paklausios tarp pacientų. Daugelis jų gana greitai įsitikina teigiamu poveikiu sveikatai, dingusiu skausmu. Vyresni pacientai džiaugiasi, kad per lazerio procedūras nejaučia skausmo ar kitokių nemalonių pojūčių, o štai pagerėjimo sulaukia jau netrukus.

Tiesa, kai kam iš pradžių kyla abejonių dėl lazerio poveikio: ar procedūra gali būti naudinga, jeigu nieko nejauti? Kineziterapeutės rekomenduoja išbandyti kelias procedūras, kad patys įsitikintų teigiamu poveikiu.

„Poveikis yra didžiulis, ypač vyresniems žmonėms, nes padeda suaktyvinti kraujotaką. Be to, po šių procedūrų gaminasi endorfinai – laimės hormonai, gerinantys nuotaiką ir mažinantys depresiją“, – patikino kalbintos reabilitacijos specialistės.

Kūrėjas – apie lazerių naudą

Gydomieji lazeriai dabar taip ištobulinti, kad kai kuriuos jų net galima nešiotis švarko ar marškinių kišenėje. Vilniaus lazerinės technologijos centro vadovas, gydomųjų lazerinių prietaisų autorius, prof. habil. dr. R. Kanapėnas dienraščiui „Klaipėda“ pabrėžia, kad jo sukurti prietaisai padeda sveikti be skausmo ir vaistų.

Pirmąjį gydomąjį lazerį Lietuvoje – lazerinės magnetinės terapijos prietaisą LMP-010 – jis sukūrė 1983 m. Klinikinėje praktikoje jis pradėtas naudoti sąnarių gydymui. Šis patobulintas prietaisas naudojamas iki šiol, tik su sensoriniu valdymu.

Kitą kišeninį gydomąjį lazerį LMP-010M mokslininkas sukūrė 2005 m. Lazeris su lengvai keičiamais optiniais antgaliais, skirtas įvairiems susirgimams gydyti: stuburo, sąnarių, odos, prostatos, kiaušidžių, gerklų, nosies, ausų, dantenų.

Paklaustas apie šių lazerių gydomąjį poveikį žmogaus organizmui, profesorius R. Kanapėnas paminėjo keletą: skatina medžiagų apykaitą ir kraujotaką, malšina skausmus, stiprina imuninę sistemą, skystina kraują, pagreitina gijimo procesus, pagerina deguonies įsisavinimą ląstelėse, biostimuliuoja įvairias žmogaus funkcijas, yra priešuždegiminio pobūdžio.

Reikšmingai prisidėjęs prie lazerinės medicinos plėtros, Lietuvoje gydomųjų lazerinių prietaisų pradininkas paminėjo, kad „švelniais“ lazerio spinduliais dažniausiai gydomi sąnarių, nugaros, raumenų susirgimai, raiščių patempimai, artritai, artrozės, osteochondrozės, kaulų lūžiai, žaizdos, prostatitai, kiaušidžių uždegimai, gerklų, nosies, ausų uždegimai, dantų traumos ir kiti susirgimai.

„Kokie šių lazerių pagrindiniai privalumai, lyginant su klasikiniais gydymo metodais? Išvardinsiu svarbiausius: šimtaprocentinis sterilumas, neinvazinis, neskausmingas ir nepavojingas poveikis, įgalina išvengti infekcijų, lazerio „švelnūs“ spinduliai ir stiprus magnetinis laukas pasiekia giluminius bioaudinius iki 100 milimetrų gylio, stiprina organizmo imuninę sistemą, skystina kraują, pagerina gydymo efektyvumą – žymiai sumažina gydymo trukmę ir išlaidas. Lazeriai sėkmingai gali būti naudojami kartu su medikamentais arba kitomis terapijos priemonėmis“, – reziumavo profesorius R. Kanapėnas.


Kardiologijos klinika VšĮ „Testas“

Dubysos g. 31, Klaipėda info@vsitestas.lt

Stacionarus tel.: 8 46 341757

Mobilusis: +370 620 69177

Vilniaus lazerinės technologijos centro kontaktai: info@laz.lt, +370 615 36 522.

GALERIJA

  • „Švelnūs“ lazerio spinduliai padeda sveikti be skausmo
  • „Švelnūs“ lazerio spinduliai padeda sveikti be skausmo
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS