Šventosios centre – moderni viešoji erdvė poilsiui bei pramogoms | kl.lt

ŠVENTOSIOS CENTRE – MODERNI VIEŠOJI ERDVĖ POILSIUI BEI PRAMOGOMS

  • 6

Šeštadienį atidaryta rekonstruota Šventosios centrinė aikštė tiek vietos gyventojus, tiek kurorto svečius maloniai nustebino savo išvaizda. Po rekonstrukcijos iki tol visiškai neišvaizdi buvusi aikštė pasikeitė neatpažįstamai.

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus neabejoja, kad miestelio puošmena tapusi rekonstruota centrinė Šventosios aikštė taps renginių, laisvalaikio, žmonių susibūrimo vieta. Juo labiau kad projektuojant būsimą aikštę buvo numatytos erdvės ne tik renginiams, jaukiems pasisėdėjimams prie kavos ar arbatos puodelio, bet ir vaikams žaisti skirtas zonos.

Svarstant, kaip turėtų atrodyti viena iš pagrindinių Šventosios viešųjų erdvių, buvo atidžiai išstudijuota Šventosios istorija, dar prieškariu parengtas stačiakampiškas miestelio kompozicijos bei užstatymo planas ir savitas, nuo centrinės Palangos dalies gerokai besiskiriantis kuršiškas Šventosios „charakteris“. Visa tai atsispingi nauju grožiu suspindusioje viešojoje erdvėje.

Šventosios centrinė aikštė jau iš tolo akį traukia išskirtiniais grindinio raštais, kurie tapo pagrindiniu jos akcentu. Aikštės grindinio raštas padabintas etnografiniais elementais, atkartojančiais būtent šventojiškiams būdingus austų tautinių juostų raštus. „Rengiant projektą aktyviai reiškėsi vietos bendruomenė, pabrėždama kuršiškai latvišką šio miestelio savitumą, tad naudodami baltiškus ornamentus siekėme priminti bendrą mūsų kilmės lizdą, bendras priešistorines šaknis su kaimynais, kuriems Šventoji priklausė iki mūsų“, – sakė aikštės architektas Mantas Daukšys.

Taip pat aikštėje suprojektuotas pastatyti tokiais pat ornamentais dekoruotas laikrodis – jis dar gaminamas, tačiau neilgai trukus taip pat padabins Šventosios centrinė aikštę.

Neįprastas savo forma ir grindinio fontanas, įkurtas aikštės priekyje: vanduo sruvens tarp iš grindinio „išaugintų“ akmenų, kadangi projektuojant aikštę siekta atkartoti ne tik pajūrio reljefą, bet ir Baltijos pajūriui būdingus didelius akmenis. Svarstant, kokios formos turėtų būti fontanas, siekta, kad jis būtų patrauklus ne tik trykštant vandens srovėms, bet ir šaltuoju metų laiku. Neveikiant fontanui, jo „akmenys“ taps dar viena žaisminga atrakcija aikštės lankytojams – bus galima ne tik pasivaikščioti „akmenų labirintu“, bet ir pasėdėti ant jų tarsi ant suolų.

Į bendrą atnaujintos aikštės vaizdą puikiai įsilieja ir čia įrengtas paviljonas – pastatas, tarsi „išaugantis“ iš pačios aikštės bei sudarantis su ja nedalomą visumą. Paviljonas numatytas kultūros ir turizmo informavimo reikmėms, dalis – sanitariniams mazgams.

Miesto renginių metu paviljono fasadas – lygi baltos spalvos tinkuota siena – gali būti lengvai paverčiama dideliu ekranu, skirtu projekcijoms ar vaizdo transliavimui.

Už paviljono įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje yra ir elektromobiliams pakrauti skirta įkrovimo stotelė. Aikštelėje vienu metu gali stovėti apie 70 transporto priemonių.

Poilsio zonai skirtoje aikštės dalyje įrengti patogūs suolai, pasirūpinta ir želdiniais. Kita aikštės pusė skirta mažiesiems lankytojams – čia įrengta paminkštinta danga bei netradiciniai vaikų žaidimo elementai – į aikštės grindinį įmontuoti batutai, karuselė, pasisupti taip pat – pusiausvyrai išlaikyti skirti atraktyvūs įrenginiai.

Šventosios centrinės aikštės rekonstrukcijos projektą parengė UAB „Nemuno deltos projektai“ ir bendrovė „Vakarų siluetas“, projekto vadovas – M. Daukšys. Rangos darbus atliko bendrovė „Versina“.

GALERIJA

  • Šventosios centre – moderni viešoji erdvė poilsiui bei pramogoms
  • Šventosios centre – moderni viešoji erdvė poilsiui bei pramogoms
  • Šventosios centre – moderni viešoji erdvė poilsiui bei pramogoms
  • Šventosios centre – moderni viešoji erdvė poilsiui bei pramogoms
  • Šventosios centre – moderni viešoji erdvė poilsiui bei pramogoms
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

O tai

Kada bus tvarkomi du prudai einant I pliažą? Visi žino kokie Laukia kol visai uzaks ir kažkam bus vietą pasistatyti dar viena Keksbuti Aferistai Pinigų plovimas !!!!!!!!!!

Na ir

Bambekliai jūs bambekliai...ar lietuvis sugebės kada nors kuo nors pasidžiaugti ??? Daro- blogai, nedaro dar blogiau. Pasidžiaukime nors kartą, kad miestelis gražėja.

Roma

Kur pavesio nors laselis ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS