Tarpmiestiniame autobuse „veža“ istorija | kl.lt

TARPMIESTINIAME AUTOBUSE „VEŽA“ ISTORIJA

Iš uostamiesčio į Palangos oro uostą važiuojantieji nuo šiol klausysis nuotaikingo pasakojimo apie svarbiausius Klaipėdos ir aplinkinių miestų istorijos įvykius. Tai jau ne pirmas toks projektas, prie kurio įgyvendinimo prisideda viešoji įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“.

Dozė istorijos

Projektas „Istorija veža“ Klaipėdos viešajame transporte startavo pirmadienį. Jis vyks tol, kol bus organizuojami autobusų reisai iš Klaipėdos į Palangos oro uostą ir atgal.

Nuo šiol klaipėdiečiai bei miesto svečiai iš uostamiesčio riedėdami minėta kryptimi klausysis nuotaikingo pasakojimo apie Klaipėdos ir aplinkinių miestų istoriją.

„Sveiki įlipę į autobusą, kuris nėra paprasta metalinė dėžė ant ratų, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Važiuodami šiuo autobusu iki Palangos oro uosto, išgirsite apie Klaipėdą, kuršius, Nemirsetą ir Palangą“, – tokiais žodžiais pasitinkami keleiviai.

Nuotaikingo eksperimento ėmėsi Mažosios Lietuvos istorijos muziejus drauge su viešąja įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“.

Įgyvendinant šį projektą kartu dirbo ir garso režisierius Antanas Cirtautas, diktorius Karolis Makauskas, anglų kalba tekstą įgarsino Jurgita Bendikaitė, jį į anglų kalbą išvertė Rūta Jurkuvienė, teksto literatūrinę versiją pateikė Sondra Simanaitienė.

„Manau, šis maršrutas ypatingai įdomiai gali „nuskambėti“ važiuojant iš Palangos. Žmogus išlipo, mažytė stotelė, galbūt įsivaizdavo, kad nusileis Kopenhagoje, o nusileidžia Palangoje ir pradeda kurti legendas, kur jis važiuoja. Ir štai – jam tam tikra istorijos dozė“, – pastebėjo muziejaus direktorius Jonas Genys.

Išrinko „perliukus“

Autobuse skambančiame įraše pateikiama ne nuosekli uostamiesčio istorija, o įdomiausi jos „perliukai“.

Pasakojimą papildo muzikiniai intarpai – ištraukos iš R.Wagnerio operų „Skrajojantis olandas“ bei „Lohengrinas“, ištrauka iš D.Dolskio dainos „Palangos jūroj nuskendo mano meilė“ ir V.Kernagio daina „Mūsų dienos kaip šventė“.

„Yra ir muzikinių intarpų, kad žmonių nenuvargintų vien tekstai, nors jie tikrai yra gana lengvi – nėra daug statistikos, datų“, – paaiškino J.Genys.

Maloni kelionė

„Klaipėdos keleivinio transporto“ direktorius Gintaras Neniškis pastebėjo, kad kultūrinis dėmuo įstaigai – labai svarbus.

„Istorija veža“ – ne pirmas ir ne vienintelis projektas, kurį drauge su partneriais įgyvendina įstaiga.

Prieš kurį laiką kartu su Klaipėdos savivaldybės viešąja biblioteka „Klaipėdos keleivinis transportas“ pradėjo knygų mainų projektą viešojo transporto stotelėse, drauge su Klaipėdos valstybine kolegija organizuotos gyvosios ekskursijos ant ratų, panašių veiklų numatoma ir ateityje.

„Kultūrinis dėmuo viešajame transporte bus išlaikomas ir stiprinamas, nes autobusas turi būti prestižinė, patogi, jauki vieta kelionei“, – teigė G.Neniškis.

Svarstė įgyvendinti ir mieste

Nusprendus įgyvendinti šį projektą būta minčių įrašus leisti ir mieste kursuojančiuose autobusuose, tačiau po diskusijų bei atliktų analizių nuspręstą pasirinkti ilgesnį maršrutą.

„Mieste yra sustojimų kas 14 sekundžių. Laikėmės pozicijos, kad reikalingas vientisumas. Siekėme, kad nereikėtų nutraukti istorijos, kad būtų galima parinkti daugiau „perliukų“, – pastebėjo direktorius.

Viliamasi, kad šis projektas kelionei į Palangą autobusu sudomins ne tik turistus, bet ir klaipėdiečius.

Minėta kryptimi važiuosiantys autobusai išsiskiria iš įprastinių – jie papuošti „Istorija veža“ vėliavėlėmis, transporto priemonėse keleiviai aptinka ir išmaniesiems telefonams pritaikytą ženklą, kurį nuskaičius telefonas atveria muziejaus tinklalapį ir galima sužinoti dar daugiau įdomybių apie šio krašto istoriją.

Kurortas – neįsileido

Tiesa, apgailestaujama tik dėl to, kad su išskirtiniu projektu negalės susipažinti į Palangą keliaujantieji, mat kurorto valdžia nesutiko, jog čia užsuktų šio reiso autobusai.

Pastebima, kad toks Palangos valdžios sprendimas ne tik užkerta kelią poilsiautojams bei gyventojams susipažinti su gražia klaipėdiečių iniciatyva, bet sudaro ir nemažai trukdžių tiems keliautojams, kurie iš uostamiesčio arba Palangos oro uosto nori pasiekti minėtą kurortą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Meile

Kaip visada.kas nauja ir grazu yra blokuojama.nes karaliauja bukumas ir primytivumas...Cia gi Lietuva...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS