Tarša Dangės upėje lokalizuota: situacija stebima | kl.lt

TARŠA DANGĖS UPĖJE LOKALIZUOTA: SITUACIJA STEBIMA

  • 3

Po intensyvaus pareigūnų darbo, tarša Dangės upėje lokalizuota, tačiau situacija atidžiai stebima toliau. Naujausia informacija pasidalinta bei tolimesni veiksmai aptarti trečiadienį vykusiame darbiniame aplinkosaugininkų, ugniagesių gelbėtojų, uosto direkcijos, savivaldybės specialistų susitikime.

„Siūlymų atšaukti ekstremalią situaciją kol kas nėra. Nors tarša ir lokalizuota, ji dar nėra likviduota, plona naftos produktų plėvelė vis pasirodo tai Dangės upėje, tai Kuršių mariose. Specialistai bei pareigūnai atidžiai stebi situaciją ir nedelsiant imasi veiksmų pastebėję ar sulaukę pranešimo apie taršą. Svarbus aspektas ir tas, kad šiuo metu aplinkosaugininkai dar negali įvardyti taršos šaltinio, tad tarnybų susitelkimas sprendžiant šią situaciją vis dar labai reikalingas“, – po pasitarimo sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Svarbus aspektas ir tas, kad šiuo metu aplinkosaugininkai dar negali įvardyti taršos šaltinio, tad tarnybų susitelkimas sprendžiant šią situaciją vis dar labai reikalingas.

Ekstremalios situacijos operacijų vadovė, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Laura Dagilienė informavo, kad situacija Dangės upėje stebima, o ieškant galimo taršos šaltinio buvo patikrinti bendrovės „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų išleistuvai – jokių pėdsakų, kad per juos būtų ištekėję naftos produktai, nerasta. Taip pat apžiūrėtos uosto įmonių krantinės, taršos šaltinis čia taip pat nepastebėtas. Šiuo metu dar laukiama atsakymų ir iš laboratorijos, kuri turėtų pateikti išvadas apie teršalų sudėtį.

Danės upėje aptikta tarša naftos produktais

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, kasdien taip pat stebintys situaciją ir reaguojantys į pranešimus, atkreipė dėmesį ir į galimas orų permainas – taršos likvidavimo eiga priklauso ir nuo gamtinių sąlygų: jeigu vanduo užšaltų, po atlydžio galimai pasirodytų naujos teršalų plėvelės dėmės. Dėl situacijos Dangės upėje, pasak Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Mariaus Garbenio, dedamos maksimalios pastangos, procesas reikalauja kantrybės ir ilgo darbo.

Siūlymų atšaukti ekstremalią situaciją kol kas nėra.

Situaciją uosto akvatorijoje bei Dangės žiotyse taip pat stebi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto inspektoriai – padėtis kasdien apžiūrima plaukiant laiveliais.

Naftos produktų kvapą skleidžiančios dėmės pastebėtos naktį į gruodžio 31 dieną, apie 1 val. nakties. Siekiant likviduoti taršą, veiksmų nedelsiant ėmėsi Klaipėdos miesto valstybinio jūrų uosto direkcija, savivaldybė, aplinkosaugininkai, Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai. Buvo pastatytos boninės užtvaros, kurios neleido toliau plisti teršalams, atliktas jų surinkimas, skaidymas, aplinkosaugininkai paėmė teršalų mėginius, atliekamas tyrimas, siekiant nustatyti taršos šaltinį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

4

Tikriausiai upė Dane randasi Danijoje

DANGE

Tai ar surado Danges tersejus?!!! Ka cia guma tempia?

pastebejimas

Tarša Dangės upėje lokalizuota.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS