Uostamiesčio valdžiai – egzotiški pasiūlymai | kl.lt

UOSTAMIESČIO VALDŽIAI – EGZOTIŠKI PASIŪLYMAI

Jei Klaipėdos valdžios atstovai priimtų visus kvietimus aplankyti svečias šalis, laiko dirbti tikrai neliktų. Keliauti būtų galima kone visus metus. Atvykti jie kviečiami ir į egzotiškas šalis – miesto meras buvo laukiamas net Filipinuose. Taip pat pasitaiko labai neįprastų pakvietimų, pvz., atvažiuoti pasižiūrėti šulinių dangčių.

Plaukia iš viso pasaulio

Per pirmąjį pusmetį miesto meras, vicemerai, tarybos nariai ir savivaldybės administracijos darbuotojai vyko į 40 komandiruočių.

Praėjusiais metais jų buvo 64.

Kvietimų atvykti su oficialiu vizitu miesto valdžios atstovai sulaukia mažiausiai 3–4 kartus daugiau. Gausiausia jų būna pavasarį. Vasarą sumažėja, o rudenį vėl pasipila.

"Kvietimų apsilankyti viename ar kitame mieste, renginyje, sulaukiame tikrai daug. Iš viso pasaulio. Jei visus priimtume, nebeliktų laiko dirbti. Galėtume keliauti visus metus, tačiau viską riboja finansai. Tai būtų smūgis biudžetui", – tvirtino miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Tad daugumos kvietimų mandagiai atsisakoma.

Kviečia, nes nori reklamos

Pirmiausia kvietimus atrenka savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus darbuotojai.

Šio padalinio vedėja Viktorija Jakubauskytė-Andriulienė pasakojo, kad iš pradžių įvertinami ir "atsijojami" reklaminiai kvietimai, kurių gaunama tikrai nemažai.

"Dažnai esame kviečiami į įvairų produktų, kurie susiję su miestu, pristatymus svečiose šalyse. Tarp jų – gatvių apšvietimo sprendimai, vamzdynai, plytelės, net šulinių dangčiai", – vardijo vedėja.

Vilioja ir dovanomis

Visai neseniai vienas Ukrainos miestas Klaipėdos valdžios atstovus pakvietė į savo šventę susitikti su gamyklos, gaminančios vėdinimo ir šildymo įrangą, atstovais.

Pastarieji, norėdami bendradarbiauti su Europa, siūlė net nemokamai sumontuoti įrenginį pasirinktoje Klaipėdos įstaigoje, kur lankosi daug žmonių.

"Skamba labai įdomiai, bet visada reikia įvertinti, ar tą dovaną įmanoma priimti, ar tai neprieštaraus teisės aktams, kiek tai naudinga miestui", – tvirtino miesto meras.

V.Jakubauskytė-Andriulienė teigė, kad į produktų pristatymus nėra koncentruojamasi.

Paslaugas ar prekes savivaldybė perka, organizuodama viešuosius pirkimus, o ne iš konkretaus tiekėjo.

Iš 10 atrenka vieną ar du

Likusius kvietimus Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus darbuotojai perduoda svarstyti specialioms komisijoms, kurių yra dvi.

Viena vertina, į kokias komandiruotes turėtų vykti miesto meras, vicemerai, tarybos nariai, kita – kur galėtų važiuoti savivaldybės administracijos darbuotojai.

Būna, kad posėdžio metu pristatomi 8–10 kvietimų, o iš jų nusprendžiama priimti tik vieną ar du.

"Nenorime, kad tai būtų vienasmenis sprendimas. Dėl to ir yra šios komisijos. Svarbiausias kriterijus – kiek komandiruotė bus svarbi, naudinga, reikalinga miestui, kalbant apie strateginius siekius", – komentavo miesto meras, kuris yra vienos komisijų pirmininkas.

Filipinų saule nesusiviliojo

Visai neseniai V.Grubliauskas sulaukė kvietimo dalyvauti merų forume, kuris vyks itin egzotiškoje vietoje – Filipinų sostinėje Maniloje.

Tačiau kad ir kaip viliotų egzotiška šalis, kvietimo atsisakyta.

Forumo tema buvo apie migracijos ir išeivijos problemas. Ši tema šiuo metu nėra aktuali miestui.

"Tai visiškai nesisieja su miesto užsienio politikos prioritetais ir strategija", – pabrėžė meras.

V.Grubliauskas pasakojo, kad 75–80 proc. jo komandiruočių sudaro Briuselio darbotvarkė – darbas ES Regionų komitete.

Šios komandiruotės apmokamos ne iš miesto biudžeto, o ES lėšomis.

Anot mero, kita jo komandiruočių grupė – vizitai į miestus partnerius, dalyvavimas organizacijų, kurių narė yra Klaipėda, organizuojamuose renginiuose.

"Jei esame nariai, mokame nario mokestį, tai visiškai nedalyvauti veikloje būtų nelogiška ir neteisinga. Tada geriau iš viso nedalyvauti", – tvirtino meras.

Draugauti nori ukrainiečiai

Daugiausia kvietimų apsilankyti uostamiesčio valdžia sulaukia iš Europos ir buvusių sovietinių respublikų miestų.

Pastaruoju metu ypač aktyvūs ukrainiečiai.

Daug šios šalies miestų ne tik kviečia apsilankyti, bet ir nori užmegzti draugiškus santykius.

Aktyvėja ir Gruzijos miestai.

Pavienių kvietimų sulaukiama ir iš Moldovos.

"Atsakingai žiūrime ir į miestų partnerių pasirinkimą. Svarbu ne jų gausa, skaičiaus didinimas, bet ryšių su esamais stiprinimas, kad tai duotų naudos miestui", – pabrėžė meras.

V.Jakubauskytė-Andriulienė pasakojo, kad miestai partneriai kviečia į savo šventes, tarptautines parodas, konferencijas.

Pasitaiko atvejų, kai delegacija nuvyksta į vieną renginį, o tada kelis mėnesius iš eilės gauna kvietimus atvažiuoti dar ir į kitus panašaus pobūdžio.

"Tikrai nevykstame kiekvieną kartą. Parodome dėmesį, o vėliau mandagiai atsisakome. Negalime nuolat vykti, nors esame kviečiami. Žiūrime, kas naudinga miestui. Negalime leisti sau tokios prabangos važiuoti visur", – teigė vedėja.

Už konferenciją – 1,5 tūkst. eurų

Renkantis, kur vykti, atsižvelgiama ir į vizitų sąlygas.

Retai svarstomi tokie, kur miesto valdžios atstovai turi patys atvykti, už viską susimokėti ir dar perskaityti pranešimą.

"Jei dalyvavimas konferencijoje kainuoja 1,5 tūkst. eurų, tikrai nevykstame. Žinoma, nėra taip, kad atmetama tik dėl kainos. Jei būtų brangi, bet labai naudinga konferencija, gal važiuotume. Tačiau pirmiausia įvertinama, gal tokią pačią informaciją galima gauti Lietuvoje pigiau. Čia taip pat yra ir gerų mokymų, ir konferencijų. Ne visada reikia į užsienį važiuoti", – atkreipė dėmesį vedėja.

Pasak V.Jakubauskytės-Andriulienės, vertinamas ir renginio vietos pasiekiamumas.

Yra buvę atvejų, kai renginys organizuojamas miestelyje, į kurį vien važiuoti reikia dvi dienas.

"Tada sprendžiame, ar tikrai reikia vykti, kai darbuotojas sugaiš tiek laiko, ar verta važiuoti dvi dienas, kad pabūtum konferencijoje, ar komandiruotėje prabuvęs penkias dienas gaus atitinkamai informacijos", – komentavo vedėja.

Geriau pamatyti realiai

V.Grubliauskas tvirtino, kad vizitai į svečias šalis turi keleriopos naudos.

Pirmiausia pristatomas ir populiarinamas miestas. Taip pat pasisemiama patirties, kurią galima panaudoti grįžus.

"Po miestus, kur lankaisi, nevaikštai užmerktomis akimis. Pastarąjį kartą su Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriumi Sauliumi Budinu skridome į Lisaboną. Ten vyko 2017 m. regatos "The Tall Ships Races" uostų prisistatymas. Vaikščiodamas Lisabonos krantine ir matydamas, kaip viskas įrengta, kokia infrastruktūra, kaip atrodo kaimelis, mintyse matai, kaip viskas atrodys Klaipėdos kontekste", – pasakojo meras.

Be to, anot V.Grubliausko, būtų keista, jei Klaipėda nebūtų prisistačiusi, nes yra vienas iš regatos uostų.

"Atrodytų, jog miestui renginys neįdomus. Visada įdomu išgirsti, kaip kitas miestas sprendžia tuos pačius klausimus. Žinoma, galima ir internete viską pasiskaityti, tačiau tai bus tik teorija, o čia pamatai, kaip viskas vyksta realiai", – pabrėžė meras.

GALERIJA

  • V.Jakubauskytė-Andriulienė pabrėžė, kad, sprendžiant, į kokias komandiruotes vykti, pirmiausia įvertinama, ar tai bus naudinga.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS