Uostamiestyje – įtampa dėl mėginių ir medikų keltuose | kl.lt

UOSTAMIESTYJE – ĮTAMPA DĖL MĖGINIŲ IR MEDIKŲ KELTUOSE

  • 26

Įsibėgėjus visuotiniam grįžtančiųjų karantinavimui Klaipėdoje situacija – gana įtempta. Nerimą kelia viruso mėginiams būtinų terpių atsargos bei žmogiškieji ištekliai – augant tikrinamų žmonių srautui prireikė sudaryti papildomą pasitinkant keltus dirbančių medikų komandą.

Į viešbučius – ne visi

Tarptautinių keltų reisais į uostamiestį vis dar plūsta nemažai iš užsienio grįžtančių lietuvių. Visiems grįžtantiesiems yra taikomas visuotinis karantinavimas.

Tiesa, šią savaitę įsigaliojusi tvarka kiek pakeista – ne visiems parvykėliams būtina saviizoliacijos laikyti savivaldybės numatytose patalpose.

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko teigimu, keltui atvykus medikų komanda ima keleivių koronaviruso mėginius. Žmonės taip pat užpildo specialų klausimyną bei pasirašo tam tikrą įsipareigojimų raštą ir jeigu turi saviizoliacijai tinkančias ir nustatytus kriterijus atitinkančias patalpas, išleidžiami saugiai keliauti ir izoliuotis ten. Likusios dalies žmonių, kaip ir anksčiau, apgyvendinimo rūpinasi savivaldybė – žmonės gabenami į viešbučius.

Vis dėlto, Klaipėdos vadovas patikino, kad miestas taip pat nori kuo greičiau sudaryti sąlygas iš viešbučių išvykti saviizoliacijai tinkančias patalpas turinčius žmones. Jie tai padaryti galės po atliktų tyrimų.

Terpių pakaks

Pastebima, kad pradėjus tirti visus grįžtančiuosius pastebimai išaugo mėginių bei jiems būtinų terpių skaičius. Ketvirtadienį reikiamas terpių kiekis, anot V.Grubliausko, surinktas mobilizavus visas pajėgas ir resursus.

Būta ir įtampos, kad penktadieniui ir kitoms dienoms terpių gali ir nebebūti. Tuomet esą būtų tekę grįžti prie anksčiau buvusios tvarkos, kai visi keltų keleiviai buvo gabenami į iš anksto paruoštas saviizoliacijos vietas viešbučiuose. Būta net grėsmių, kad gali tekti stabdyti mobilaus patikros punkto veiklą.

Vis dėlto, paaiškėjo, kad mėginiams būtinų terpių pavyko ir jau ketvirtadienį 1 tūkst. terpių buvo gabenama iš Vilniaus į Klaipėdą.

Anot V.Grubliausko, tokio skaičiaus terpių, vertinant mėginių apkrovą iš uosto, miestui pakaks trims ar keturioms dienoms.

Reikia daugiau medikų

Tačiau išsprendus būtinų terpių problemą susiduriama ir su žmogiškųjų išteklių iššūkiais.

Skaičiuojama, kad vieno kelto keleivio patikra trunka apie 7-10 min.

„Turint omenyje tai, kad kelte iš Kylio yra apie 230 keleivių su vairuotojais, o dabar paaiškėjo, kad tikrinami ir vairuotojai, yra aišku, kad viena medikų brigada, kuri buvo numatyta, su tokiu krūviu nesusitvarkys. Todėl tenka labai operatyviai formuoti dar vieną brigadą“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Pastebimas ir Klaipėdai žadamos galingos mėginių tyrimo įrangos poreikis, mat išaugus mėginių kiekiui, turimų pajėgumų nebepakanka. Naujoji įranga leis ištirti apie 1 tūkst. mėginių per dieną.

Grįžtančiųjų gausa

Ketvirtadienį uostamiesčio valdžiai teko pasirūpinti 38 keltu iš Karlshamno parvykusiais keleiviais. 7 iš jų yra kitų savivaldybių gyventojai, tad jiems teko laukti savų miestų transporto.

Antruoju keltu į Klaipėdą turėtų atplaukti apie 45 žmonės.

Didžiausias iššūkis numatomas vakare – keltas iš Kylio į Klaipėdą pargabens virš 130 keleivių.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

tam<<Ha

akivaizdu meras pavirto į šunį

Joniui

Kaip jonis,taip durnas.Gal trečias brolis buvai?

Dirba

Apsišiko jie visi,va čia rodo kaip valdža pasiruošusį ekstremaliom situacijom,kara bijojot rusai puola,va kaip europa sunaikynti galima,jokių ginklu nereikia,tas kas norejo,padare.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS