Uostininkų padovanota transportavimo kapsulė – ligonių patogumui | kl.lt

UOSTININKŲ PADOVANOTA TRANSPORTAVIMO KAPSULĖ – LIGONIŲ PATOGUMUI

  • 3

Klai­pė­dos uni­ver­si­te­ti­nės li­go­ni­nės me­di­kai jau sėk­min­gai nau­do­ja „Li­mar­ko“ gru­pės do­va­no­tą vi­ru­so pa­veik­tiems li­go­niams ga­ben­ti skir­tą trans­por­ta­vi­mo kap­su­lę. Šiuo prie­tai­su ap­sau­gomi nuo vi­ru­so pli­ti­mo ki­ti pa­cien­tai bei li­go­ni­nės dar­buo­to­jai.

Iš­ven­gia stre­so

Tai Iz­rae­ly­je pa­ga­min­tas įren­gi­nys, mon­tuo­ja­mas prie ligoni­nės lo­vos-ve­ži­mė­lio. Į jį gul­do­mas li­go­nis apgaubiamas per­ma­to­mos plė­ve­lės gaub­tu, taip užtikrinama, kad pacien­tui bus jau­ku, jis ma­tys ap­lin­ką ir ga­lės bend­rau­ti su ap­lin­ki­niais.

O me­di­kai ga­li ste­bė­ti li­go­nio būk­lę, vei­do iš­raiš­ką, per tam skir­tas an­gas pri­jung­ti la­ši­nes ar kvė­pa­vi­mo apa­ra­tus, pa­dė­ti pa­cien­tui iš­veng­ti dis­kom­for­to.

Kap­su­lės gaub­tas už­da­ro­mas už­trauk­tu­ku, to­dėl jį nau­do­ti ne­sun­ku.

Į kap­su­lę tie­kia­mas oras, vi­du­je vei­kia ven­ti­lia­to­rius. Oro kie­kį kap­su­lės vi­du­je kont­ro­liuo­ja spe­cia­lūs da­vik­liai, o me­di­ci­nos dar­buo­to­jai šį pro­ce­są ga­li ste­bė­ti ek­ra­nė­ly­je, įreng­ta­me ant kap­su­lės kor­pu­so.

Spe­cia­lus filt­ras ne­lei­džia in­fek­ci­jai pa­tek­ti iš kap­su­lės vi­daus į ap­lin­ką.

Kap­su­lė tu­ri aštuonias an­gas su jo­se esan­čio­mis vien­kar­ti­nė­mis pirš­ti­nė­mis, į bet ku­rią jų me­di­kas ga­li įkiš­ti ran­ką. Po kiek­vie­no pa­nau­do­ji­mo šios pirš­ti­nės kei­čia­mos nau­jo­mis.

Ap­sau­go ap­lin­ki­nius

To­kią lo­vą su trans­por­ta­vi­mo kap­su­le ant jos pa­pras­tai stu­mia du me­di­ci­nos dar­buo­to­jai. Įren­gi­nys yra skir­tas ap­lin­ki­niams žmo­nėms ap­sau­go­ti nuo infekcijos pli­ti­mo ir sau­giai nu­ga­ben­ti li­go­nį į ty­ri­mų ka­bi­ne­tus ar ki­tus sky­rius.

Klai­pė­dos uni­ver­si­te­ti­nės li­go­ni­nės va­do­vas Vin­sas Ja­nu­šo­nis ti­ki­no, kad transpor­ta­vi­mo kap­su­lė – la­bai rei­ka­lin­gas daik­tas, daž­niau­siai nau­do­ja­mas ligo­nius ve­žant į ki­tą li­go­ni­nės kor­pu­są.

Sau­gu­mas: spe­cia­liu prie­tai­su grei­tai plin­ta­čia li­ga ser­gan­tys li­go­niai per­ve­ža­mi į ki­tus li­go­ni­nės sky­rius ar ty­ri­mo ka­bi­ne­tus. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Be to, kap­su­lė pa­de­da tau­py­ti ap­sau­gos prie­mo­nes bei me­džia­gas, ku­rių ligoninei kas­dien rei­kia di­džiu­lio kie­kio. Pa­nau­do­ta vie­no li­go­nio ga­be­ni­mui kapsu­lė de­zin­fe­kuo­ja­ma ir nau­do­ja­ma ki­tam pa­cien­tui trans­por­tuo­ti.

In­fek­ci­nio de­par­ta­men­to me­di­kės pa­sa­ko­jo, kad prieš gul­dant žmo­gų į kap­su­lę jam paaiš­ki­na, kaip ji vei­kia, ko­kių po­jū­čių jis ga­li ti­kė­tis, nu­ra­mi­na.

Vie­na kap­su­lė nau­do­ja­ma In­fek­ci­nių li­gų de­par­ta­men­te, kur gy­do­mi CO­VID-19 in­fe­kuo­ti li­go­niai, ki­ta – Priė­mi­mo sky­riu­je, kai esa­ma pa­grįs­tų įta­ri­mų, kad pacien­tas ga­li bū­ti už­si­krė­tęs šia in­fek­ci­ja.

Pa­gal­ba me­di­kams

Gy­dy­mo pa­ra­mos fon­das ša­lies li­go­ni­nėms nu­pir­ko pen­kias to­kias kap­su­les. „Li­mar­ko“ gru­pės pre­zi­den­tas ir sa­vi­nin­kas Vy­tau­tas Lyg­nu­ga­ris iš­gir­do Klaipėdos uni­ver­si­te­ti­nės li­go­ni­nės va­do­vo užuo­mi­ną, kad vi­ru­so pli­ti­mui sustab­dy­ti bū­tų ge­rai įsi­gy­ti įren­gi­nį ser­gan­čių grei­tai plin­tan­čio vi­ru­so su­kel­ta liga pa­cien­tų trans­por­ta­vi­mui ir su­mo­kė­jo už dar vie­ną to­kį įren­gi­nį, taip suteikdamas ga­li­my­bę Klai­pė­dos uni­ver­si­te­ti­nei li­go­ni­nei jų tu­rė­ti du.

„Tik­ra sėk­mė, kad mū­sų li­go­ni­nė tu­ri dvi to­kias kap­su­les. Esa­me vie­nin­te­lė šia pra­sme to­kia tur­tin­ga Lie­tu­vos li­go­ni­nė. Tai la­bai svar­bus įren­gi­nys, pa­de­dan­tis ap­sau­go­ti nuo už­kra­to ki­tus li­go­nius ir me­di­ci­nos dar­buo­to­jus“, – džiau­gė­si V. Ja­nu­šo­nis.

Sau­lius Lau­me­nis, „Li­mar­ko“ gru­pės Vers­lo plėt­ros di­rek­to­rius, pa­ti­ki­no, kad, bū­da­mi so­cia­liai at­sa­kin­gos įmo­nės at­sto­vai, pui­kiai su­pran­ta, kas šiuo nelengvu me­tu gy­dy­mo įstai­goms svar­biau­sia.

Pa­dė­ka: Klai­pė­dos uni­ver­si­te­ti­nės li­go­ni­nės va­do­vas V. Ja­nu­šo­nis (kai­rė­je) dėko­jo „Li­mar­ko“ gru­pės pre­zi­den­tui V. Lyg­nu­ga­riui už pagal­bą. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Kai iš­tin­ka to­kia bė­da, į ku­rią pa­ten­ka vi­sa vi­suo­me­nė, ne­ga­li­me lik­ti abe­jin­gi. Pa­žįs­tu žmo­nes, dir­ban­čius Gy­dy­mo įstai­gų pa­ra­mos fon­de, jie krei­pė­si į mus pra­šy­da­mi pri­si­dė­ti prie ini­cia­ty­vos per­kant li­go­ni­nėms bū­ti­nas prie­mo­nes. Žinojo­me, kad to­kių prie­mo­nių, ku­rio­mis ser­gan­čiuo­sius ko­ro­na­vi­ru­su bū­tų galima sau­giai ga­ben­ti, Klai­pė­do­je la­biau­siai rei­kia Uni­ver­si­te­ti­nei li­go­ni­nei – ji yra didžiau­sia ir tu­ri In­fek­ci­nių li­gų de­par­ta­men­tą. 27-erius me­tus gy­vuo­jan­ti „Limarko“ gru­pė tra­di­ciš­kai pri­si­dė­jo prie šio pro­jek­to, kaip tai da­ry­da­vo ir per visą savo is­to­ri­ją. Ra­gin­čiau ir ki­tas įmo­nes taip pat elg­tis“, – kal­bė­jo V. Lygnuga­ris.

Pa­ra­ma ro­do ry­šį

Iz­rae­lis su­kū­rė šią trans­por­ta­vi­mo kap­su­lę ka­ri­nei pra­mo­nei, sau­gant žmo­nes nuo di­de­lės in­fek­ci­jos pli­ti­mo. Ki­lus CO­VID-19 pan­de­mi­jai, to­kios kap­su­lės bu­vo tin­ka­mai pri­tai­ky­tos gy­dy­mo įstai­go­se vi­sa­me pa­sau­ly­je.

„To­kių įren­gi­nių tu­ri tik­rai ne vi­sos Va­ka­rų Eu­ro­pos vals­ty­bių li­go­ni­nės. Tai yra bran­gus daik­tas, kai­nuo­jan­tis aš­tuo­nis su pu­se tūks­tan­čio JAV do­le­rių. Juos reikia už­sa­ky­ti iš anks­to, vie­nu kar­tu ga­li­ma už­sa­ky­ti ne ma­žiau kaip pen­kis ar še­šis vie­ne­tus, o jų ga­my­ba už­trun­ka. Šios kap­su­lės bu­vo už­sa­ky­tos pa­va­sa­rį, vos tik pra­si­dė­jus ka­ran­ti­nui, o jų su­lau­kė­me tik lie­pos ant­ro­je pu­sė­je“, – pasako­jo V. Lyg­nu­ga­ris.

Ak­cen­tuo­da­mas ne tik ma­te­ria­lią­ją, bet ir mo­ra­li­nę kiek­vie­no pa­ra­mos tei­kė­jo reikš­mę, V. Ja­nu­šo­nis kal­bė­jo, kad pir­miau­sia jos rei­kia ne li­go­ni­nei, o pacientams – mū­sų kai­my­nams, gi­mi­nai­čiams, to pa­ties mies­to bei re­gio­no gyventojams.

„Kai pa­de­da kas ir kiek ga­li, pa­ro­do, kad vi­suo­me­nė pa­lai­ko me­di­kus. Be abe­jo, ir ma­te­ria­lią­ja pra­sme jau­čia­me ne­men­ką pa­ra­mą. Jū­ri­nės or­ga­ni­za­ci­jos padova­no­jo la­bai pui­kių nar­ko­zės apa­ra­tų kar­tu su ven­ti­lia­ci­jos apa­ra­tais. Yra ir daugiau pui­kių pa­vyz­džių, kai su­lau­kia­me pa­gal­bos, ku­ri vi­sų pir­ma la­bai svar­bi mū­sų pa­cien­tams“, – pa­žy­mė­jo V. Ja­nu­šo­nis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to Anei

Janušoni čia tu? Paprašyk Grubliausko kad ir tau vardinį ginklą padovanotu.

Anei

Ane, tu esi kreizi žmogus, neturintis žmoniškumo bruožų...

Ane

Sako: parama rodo ryšį/ o gal kyšį?, gal kas nors žinot ar kas nors iš Limarko eina seiman?, o gal priklauso žaliesiems????? Ko nedovanojo pandemijos piko metu, o tik dabar?, ir aplamai mažiau reikia turėti korumpuotų daktarų ligoninėse nuo Brežnevo laikų, ir ligoninės tada galės pačios nusipirkt tokią įrangą, tarkim kaip vakarų Europoj, bet su tokiais Brežnevo anūkais mūsų ligoninėms iki vakarų kaip pėsčiomis iki mėnulio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS