Uosto direkcija nepraranda vilties: Smiltynėje norėtų originalaus bokšto | kl.lt

UOSTO DIREKCIJA NEPRARANDA VILTIES: SMILTYNĖJE NORĖTŲ ORIGINALAUS BOKŠTO

Uosto direkcija dar nepraranda vilties Smiltynėje pastatyti laivų eismo bokštą, nors apie jo statybą kalbama jau ne vienerius metus.

Vieta prie perkėlos

Pradžioje Uosto direkcija radaro bokštą norėjo statyti Kopgalyje, arčiau uosto vartų. Dabar tam numatoma vieta prie Smiltynės perkėlos keltų naudojamos 153 arba 154 krantinės. Čia yra Uosto direkcijai priklausanti teritorijos dalis. Radarų bokštas Uosto direkcijai reikalingas, kad būtų užtikrinta saugi ir sklandi uosto veikla.

Numatyta, kad pati geriausia vieta, iš kur be jokių kliūčių būtų matomi į Klaipėdos uostą atplaukiantys, išplaukiantys ar pačiame uoste plaukiantys laivai, yra kaip tik Smiltynėje. Čia nėra jokių kliūčių, kurios sukeltų kokius nors trikdžius aukštai bokšte iškeltam radarui.

Pačiame uoste tokiam bokštui nėra tinkamos vietos, nes dirbantys kranai, ar aukšti terminalai sukeltų trikdžius, iškraipytų realų vaizdą.

Vertino kaip vizualinę taršą

Uosto direkcija turi pinigų ir bokštą su įranga konteineryje prie jo pastatytų greitai. Tačiau jos norai ką nors statyti Smiltynėje atsirėmė į itin griežtus ribojimus Kuršių nerijoje ir Kuršių nerijos nacionalinio parko administracijos atsakymą, kad bokštas darytų vizualinę taršą.

Apie tai, kad Kuršių nerijoje neleidžiama pastatyti uostui itin svarbaus laivų eismą užtikrinančio bokšto, kalbėta įvairiausiose valdžios institucijose.

Uosto direkcijos bokštas kaip pavyzdys ne kartą minėtas ir diskusijose apie pernelyg griežtas sąlygas Kuršių nerijoje, o ypač Smiltynėje, kad jas reikia švelninti.

Netgi Seime buvo pateikti svarstyti įstatymų projektai, švelninantys reikalavimus Smiltynėje.

Ieškos originalios išraiškos

Galbūt ir tai lėmė, kad Uosto direkcijoje vėl atgimė viltis Smiltynėje pasistatyti bokštą. Paskelbtas viešas laivų eismo tarnybos radiolokacinės kontrolės sistemos bokšto architektūrinės koncepcijos (idėjos) konkursas.

Bus ieškoma geriausio, labiausiai Smiltynės kraštovaizdyje derančio savitos ir originalios meninės išraiškos radaro bokšto. Svarbiausiu vertinimo kriterijumi numatoma ne bokšto statybos ar projektavimo darbų kaina, o konstrukcinė idėja, ypač originali architektūrinė idėja. Už geriausius siūlymus net numatytos trys premijos: pirmosios vietos laimėtojui – 5 tūkst. eurų.

Didžiausia paskata būtų tai, kad originaliausią idėją pateikusiam projektui jau numatyta per 61 tūkst. eurų techninio projekto parengimo, statybos leidimo išėmimo ir jos priežiūros suma. Šis konkursas parodys, ar Lietuvoje yra originalių idėjų, kurios bokšto statybą itin jautrioje Smiltynėje paverstų savotišku meno šedevru, kuris puoštų kraštovaizdį.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

ttt

Statyti reikia. Smiltynė ir taip urbanizuojama, dailus bokštas tik papuoštų. Mano įvaizdis, jei leidžia sanitarinės, būtų bokštas su apžvalgos aikštele ir jaukia kavine.

Praeivis

Saugi laivyba būtina Klaipėdai, ir jokie pastatai negadina miestą. Ir dangoraižių labai mažai mieste, atrodom kaip kaimelis kažkoks tai. Geriau vietoj tu visu renovuotu chrusiovkiu, pora dangoraižių pastatytų... Uostas tik ir maitina Klaipėda ir visa Lietuva. Tai kad turim viską daryti kad būtų geriausias Baltijos regione...

Darius

Maziausia vizualine tarsa butu kopgalyje prie pat molo, kur Kursiu Nerija baigiasi, ten galima butu ir dangoraizi pastatyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS