Uosto pašonėje – išsamūs tyrimai: vertins, kokia tarša daroma žmonėms | kl.lt

UOSTO PAŠONĖJE – IŠSAMŪS TYRIMAI: VERTINS, KOKIA TARŠA DAROMA ŽMONĖMS

Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė konkursą, kurio tikslas – įvertinti, kokia tarša yra šalia uosto tvorų.

Įtariai žvelgia į uostą

Visus 2019-uosius skambėjo kaltinimai, kad uostas įvairiose vietose teršia Klaipėdos miestą. Metų pradžioje „sprogęs“ atvejis dėl „Grigeo Klaipėda“ nevalytų nuotekų leidimo į Kuršių marias ne tiesiogiai, bet šiek tiek siejamas ir su uostu. Visa ši įvykių grandinė galėjo lemti, kad Klaipėdos miesto savivaldybė entuziastingų klaipėdiečių dėka, kurie įtariai žvelgia į uostą, užsakys prie uosto tvoros esančių teritorijų ekologinius tyrimus.

Numatyta atlikti žemės geologinius tyrimus ir nustatyti, kokią įtaką uosto ūkinė veikla galėjo daryti ar daro žmonių sveikatai ir aplinkai.

Atliekant išsamius teritorijų tyrimus bus atsižvelgiama į jau vykdytus naujausius 2019 m. dirvožemio tyrimų duomenis, pagal kuriuos kai kuriose vietose buvo fiksuotos normos ribinę vertę viršijančios chromo sankaupos.

Neramina chromo junginiai

Kol kas labiausiai koncentruojamasi į Klaipėdos miesto šiaurinę dalį. Tyrimai bus atliekami daugumoje tų teritorijų arba jų prieigose, kur gyventojai dažniausiai skųsdavosi iš uosto sklindančiais teršalais, dulkėmis. Dauguma tyrimų bus atliekama ties Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) iš Uosto direkcijos nuomojama teritorija. Atliekant tyrimus bus ieškoma įvairių cheminių elementų, ypač chromo junginių.

Planas: svarbiausios tyrimo vietos numatytos prie uosto tvoros – šalia KLASCO naudojamos teritorijos. (Vidmanto Matučio nuotr.)

Bus prašoma ištirti šias Klaipėdos miesto teritorijas – Klaipėdos Vitės progimnazijos (J.Janonio g. 32), Švyturio g. greta gyvenamųjų namų, Klaipėdos universiteto (Sportininkų g. 13), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (J. Janonio g. 13), Klaipėdos valstybinės kolegijos, Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (Dariaus ir Girėno g. 8), viešosios įstaigos „Vaivorykštės tako“ gimnazija (Sportininkų g. 11), Klaipėdos lopšelio-darželio „Bitutė“ (Švyturio g. 14A), Klaipėdos lopšelio-darželio „Traukinukas“ (S. Daukanto g. 39), Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (I. Kanto g. 7).

Parengs ir tvarkymo planą

Jei ekologinio tyrimo konkursas įvyktų be jokių kliūčių ir per mėnesį būtų pasirašyta sutartis, tyrimus planuojama atlikti maždaug per pusmetį.

Išsamios taršos prie uosto tvoros duomenys jau būtų žinomi šiemet rugpjūčio, vėliausiai rugsėjo mėnesį.

Klaipėdos miesto uosto pašonėje užterštų teritorijų tyrimai atliekami naudojantis ES remiamomis aplinkosaugos programos lėšomis.

Pagal šią programą turėtų būti atliekamas ne tik užterštų teritorijų ekologinis geologinis tyrimas, bet ir parengtas planas, kaip šalia uosto esančias užterštas teritorijas reikėtų sutvarkyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

>

Aha,krauti gelezies ruda atviru budu,galima,nors okupantai pries 40 metu, uoste uzdraude ,krauti akmens angli,grynai toje pacioje uosto vietoje,nes terse miesta.Chebrai(muzikams) mat reikia plano,tyrimu, plano,tyrimu,plano ...kaip apkvailinti.

Nejuokinkit

Kokie ten renginiai? Psichopatas Selas? Kurio dainavimas žemiau plintuso, o visas " grožis"blizgučiuoe, lazeriuose ir beprotiškame garse.

Opa

O nuotraukje stovi BAUDA:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS