Užsienio įmonė teismuose aiškinasi dėl apklausos, susijusios su Klaipėdos uostu | kl.lt

UŽSIENIO ĮMONĖ TEISMUOSE AIŠKINASI DĖL APKLAUSOS, SUSIJUSIOS SU KLAIPĖDOS UOSTU

Klaipėdos uoste įvairius statybos darbus vykdžiusi Latvijos kompanija „Latvijas tilti“ Lietuvos teismuose yra įklimpusi į aiškinimąsi su Lietuvos konkurencijos taryba.

Apklausa pagal telefonų pokalbius

Pernai gruodį Lietuvos konkurencijos taryba priėmė nutarimą, kuris pavadintas „Dėl G.K 2019 m. gruodžio 6 d. skundo“.

Jis susijęs su tyrimu dalyvaujant krantinių ir kitų objektų statybos ir rekonstravimo konkursuose bei atitikties Konkurencijos įstatymui. Per tyrimą, kurį atliko Lietuvos konkurencijos taryba, kaip liudytojas buvo apklaustas „Latvijas tilti“ darbuotojas G.K.

Apklausa vyko remiantis Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos Konkurencijos tarybai pateiktais telefoninių pokalbių išrašais. Po šios apklausos praėjus kuriam laikui teismuose atsirado net du skundai dėl Konkurencijos tarybos tyrimo.

Vieną skundą pateikė „Latvijas tilti“, kitą – pats apklaustasis G.K. Jis prašė pripažinti, kad jo apklausa buvo vykdyta neteisėtai, jam tinkamai neišaiškinus teisės neduoti parodymų prieš save.

Taip pat reikalauta, kad iš apklausos protokolo būti pašalinti klausimai, kuriais reikalauta komentuoti telefoninių pokalbių išklotines, ir atsakymai į juos. Prašyta pateikti dokumentus, kuriais remiantis Specialiųjų tyrimų tarnyba perdavė Konkurencijos tarybai telefoninių pokalbių išklotines. Ar buvo prokuroro arba teismo leidimas tai daryti?

Panašių aplinkybių bylos

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2020 m. birželio 1 d. nutartimi sustabdė ir su G.K tiesiogiai susijusios bylos nagrinėjimą. Priimtas sprendimas – laukti, kuo pasibaigs pačios bendrovės „Latvijas tilti“ bylos nagrinėjimas, nes aplinkybės teismuose išplaukiančios iš tų pačių faktų.

„Latvijas tilti“ skundą Vilniaus apygardos administracinis teismas jau buvo nagrinėjęs. Šiemet kovo 25 d. šis teismas buvo priėmęs sprendimą dalį skundo atmesti kaip nepagrįstą, o kitą dalį palikti nenagrinėtą ir grąžinti išnagrinėti pačiai Konkurencijos tarybai.

Ši nutartis buvo apskųsta, šiuo metu ji dar nėra įsiteisėjusi. G.K. prašė, kad su juo susijęs skundas Vilniaus apygardos administraciniame teisme būtų nagrinėjamas, nebūtų laukiama kito skundo baigties. Tai ir suprantama, jei šis teismas pripažintų, kad G.K. apklausa buvo vykdyta neteisėtai, lengviau pajudėtų reikalai ir kitoje byloje apeliaciniame teisme, kur skundą yra pateikusi bendrovė „Latvijas Tilti“.

Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2020 m. rugpjūčio 26 d. neskundžiama nutartimi atmetė G.K. skundą ir priėmė sprendimą nekeisti Vilniaus apygardos administracinio teismo 2020 m. birželio 1 d. nutarties. Tai reiškia, kad bus laukiama, kuo baigsis „Latvijas tilti“ ginčas teismuose su Konkurencijos taryba.

Būta kitų istorijų

Su „Latvijas tilti“ susijusi ir baudžiamoji byla dėl buvusio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriaus Gedimino Zumaro kyšio ėmimo iš buvusio „Latvijas tilti“ valdybos pirmininko Genadijaus Kambalovo.

Jų byla buvo išnagrinėta 2018 m. Klaipėdos apygardos teisme. G. Zumarui skirta 2,5 metų laisvės atėmimo bausmė su jos vykdymo atidėjimu. G. Kambalovui buvo skirta 9,4 tūkst. eurų bauda.

Nuosprendis buvo skundžiamas. Lietuvos apeliacinis teismas skundą atmetė, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas skundą grąžino nagrinėti iš naujo pateikus argumentus dėl kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumo. Patikrinus juos Lietuvos apeliacinis teismas šių metų liepą dar kartą paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą. Jis per tris mėnesius dar kartą gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS