Vaikui užtrenktos durys į mokyklą? | kl.lt

VAIKUI UŽTRENKTOS DURYS Į MOKYKLĄ?

Artinantis naujiems mokslo metams – sąmyšis. Klaipėdietė Virginija tikino nebežinanti, ko griebtis, kad jos vaikas būtų priimtas į uostamiesčio gimnaziją. Arčiausiai namų esančioje įstaigoje vietų jau seniai nėra, o kitos mokyklos esą perpildytos.

"Liko ant ledo"

Septynių vaikų motinos teigimu, jos sūnus liko ant ledo – likus vos kelioms savaitėms iki mokslo metų pradžios, dar nežino, kurią mokyklą lankys.

Šeima pavėlavo pateikti prašymą, tad gali būti, kad būsimam devintokui mokslo metai prasidės vėliau nei kitiems arba kasdien teks belstis į kitą miesto galą.

"Sūnus norėtų tęsti mokslus gimnazijoje, bet, pasirodo, registruotis reikėjo dar sausio pradžioje. Rugpjūtį vietų jau nėra. Taip išeina, kad mano vaikui užkirstas kelias į vidurinį išsilavinimą. Jo pažymiai geri, o užmojai dideli. Skaudu, nes šeimoje visi baigė gimnazijas, pasiekė arba dar siekia aukštojo mokslo", – apmaudavo Virginija.

Iki šiol klaipėdietės sūnus mokėsi Liudviko Stulpino progimnazijoje. Pastaroji – aštuonmetė, tad paauglys mokslus šiemet turėtų tęsti kitoje įstaigoje.

"Varpo" gimnazija vaikui būtų priimtiniausias variantas, nes yra netoli jo gyvenamosios vietos.

Liko nežinioje

"Pagal gyvenamąją vietą pirmumo teise sūnui priklauso lankyti "Varpo" gimnaziją. Dar praėjusių mokslo metų pradžioje buvome įspėti, kad, norėdami patekti į šią mokyklą, turime pateikti prašymą sausio 2-ąją. Bet juk tai absurdas – taip anksti dar nė nebuvome apsisprendę ir, žinoma, tų prašymų nepateikėme. Pagalvojome, kad spėsime", – guodėsi moteris.

Birželį paauglys apsilankė "Varpo" gimnazijoje pasiteirauti, ar bus priimtas.

"Mokykla atostogavo, todėl buvo pasiūlyta ateiti rugpjūtį. Kai sulaukėme rugpjūčio pradžios, liepė pasirodyti 17 d., o tada pasakė, kad negali priimti, nes nėra vietų. Paskambinau į dar vieną mūsų kvartale esančią "Vyturio" pagrindinę mokyklą. Deja, įstaiga nepriima devintokų. Turiu septynetą vaikų ir iki šiol jokių problemų su gimnazijomis nebuvo. Dabar mano sūnus – tarp žemės ir dangaus", – situaciją apibūdino klaipėdietė.

Susisiekus su Švietimo skyriumi jai buvo atsakyta, kad pavėlavo pateikti prašymą.

Esą dauguma įstaigų šiuo metu perpildytos, bet dar liko kelios laisvos vietos kitose mokyklose.

"Galiausiai "Varpo" gimnazijos direktorė priėmė prašymą ir žadėjo pateikti atsakymą rugpjūčio 25 d. Pasijautėme tarsi atstumtieji. Juk dar reikės pasisiūti uniformą, kol kas to daryti negalime, nes nežinome, kokią mokyklą vaikas lankys", – pyko Virginija.

Turėjo pasirūpinti patys

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigė, kad šis atvejis jai žinomas.

Esą situacija aiški ir išsprendžiama.

"Ponia Virginija kreipėsi tik dabar. Tačiau pagrindinis priėmimas į mokyklas baigėsi birželį. Skelbiamos laisvos vietos, į kurias gali pretenduoti bet kuris miesto gyventojas iš bet kurio mikrorajono. Šiuo metu "Varpo" gimnazija tikrai yra užpildyta, tad mamai buvo pasiūlytos kitos gimnazijos, kuriose yra laisvų vietų. Tai yra "Aukuro" ir Baltijos. Kito varianto nėra. Vaikas dar gali rinktis profesinį mokymąsi. Mamai visa tai buvo išaiškinta. Visiems tvarka vienoda. Tai miesto tarybos apsisprendimas ir mokyklos taip dirba", – aiškino vedėja.

Jos žodžiais tariant, įstaigose klasės jau suformuotos, todėl nieko negalima padaryti.

"Mokykla į vieną klasę negali priimti daugiau nei 30 mokinių. Yra nustatytos datos, jos buvo skelbiamos", – sakė L.Prižgintienė.

"Mamai vis dėlto buvo pasiūlyta palikti prašymą "Varpo" gimnazijoje. Gal dar atsiras laisva vieta. Juk negalima laukti paskutinės dienos ir laikyti tuščias vietas. Viską reikia daryti laiku, juk ne valstybė kalta, jei žmonės nemoka savimi pasirūpinti", – komentavo Švietimo skyriaus vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

algirdas

man rodos svietimo ministerija kalta del visu situ painiavu

Anonimas

taip, taip Vitėje 9-tos klasės jau nebeformuojamos. Vietų yra į 10-tą klasę.

Ruošk roges vasarą, o ratus žiemą

Tėvai kalti kad nesirūpina vaikais. Miega iki paskutinės minutės. Tad patys kalti kas ilgai miega.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS