Valdžia žvejams numato naujų suvaržymų | kl.lt

VALDŽIA ŽVEJAMS NUMATO NAUJŲ SUVARŽYMŲ

Lietuvos valdžia žvejams parengė kalėdinę ir naujametinę „dovanėlę“, kuri pasireikš ypač smarkiai išaugusiomis baudomis.

Dešimt kartų didins baudas

Naujiems Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimams dėl žvejybos tramdymo, kuriuos pasiūlė Aplinkos ministerija, jau iš esmės pritarė Vyriausybė. Kada naujos baudos įsigalios, dar neaišku, nes jas turi patvirtinti Seimas. Bet gali būti, kad iki 10 kartų išaugusias kai kurias baudas išvysime jau 2024 m. pirmoje pusėje.

Labiausiai į akis krenta tai, kad negailestingai didinamos verslinės žvejybos baudos. Jomis ir taip silpną Lietuvos verslinę žvejybą tarsi rengiamasi visiškai pribaigti.

Geriausias pavyzdys yra verslinė žvejyba jūrų vandenyse, kas galėtų reikšti ir atvirą Baltijos jūrą, ir, greičiausiai, priekrantę. Bauda už verslinės žvejybos jūrų vandenyse tvarkos pažeidimą (Administracinių nusižengimų kodekso 295 straipsnis) laivų kapitonams ir juridinių asmenų vadovams buvo nuo šešiasdešimt iki trijų šimtų eurų.

Dabar šią baudą siūloma padidinti nuo 600 iki trijų tūkstančių eurų. Tai reiškia, kad visa sankcija tiek mažiausios, tiek didžiausios ribos išaugs 10 kartų. Neaišku, kuo remiantis taip planuojama didinti sankciją, kai dauguma jūrų verslinės žvejybos žvejų yra ant skurdo ribos, nes Europos Sąjunga dar nuo 2019 m. draudžia gaudyti menkes, kasmet mažinami ir kitų rūšių žuvų sugavimo limitai.

Realybė: uoste nuo krantinių žuvis gaudantiems žvejams jau reikės gerai pasvarstyti, ar ne per daug įrankių pasiėmė į žvejybą. / V. Matučio nuotr.

Konfiskuos net ir laivus

Ryškūs pokyčiai Administracinių nusižengimų kodekse planuojami ir dėl verslinės žvejybos įrankių gamybos ir naudojimo žvejyboje.

Iki šiol žvejybos įrankiai galėjo būti konfiskuojami tuo atveju, jei verslo subjektas žvejodavo su įrankiais neturėdamas leidimo tai daryti. Dabar žvejybos įrankiai galės būti konfiskuoti net ir nežvejojant, o tik juos gaminant ar pardavinėjant. Taip pat įrankiai galės būti konfiskuoti ir turint teisę žvejoti su ja du kartus arba, kaip teigiama Administracinių nusižengimų kodekso 293 straipsnyje, pakartotinai padarius nusižengimą.

Tai yra vietoje buvusio 293 straipsnio 1 punkto – žvejybos be leidimo atsiranda net 3 punktai, kada galės būti konfiskuojami žvejybos įrankiai.

Kol kas vyksta diskusija, ar žvejybos įmonei padarius pakartotinį nusižengimą turėtų būti konfiskuojami tik tinklai ar ir laivas. Teoriškai laivas taip pat yra žvejybos įrankis ir jis turėtų būti konfiskuojamas. Netgi ir, tarkim, tolimojo plaukiojimo žvejybos laivas, kurio vertė gali siekti 20, 50 ir daugiau milijonų eurų.

Žvejus tramdys dešimt kartų išaugusios tūkstantinės baudos ir netgi laivų konfiskavimas.

Iš esmės Administracinių nusižengimų kodekse gali būti įteisinta nuostata, kuri leistų valdžiai formaliai susidoroti su jai neįtikusia žvejybos bendrove, jos savininku ir panašiai.

Administracinių nusižengimų kodekse turėtų būti įtvirtintos protingos lubos, kurios numatytų, iki kokios vertės gali būti konfiskuotas žvejybos įrankis.

Suvaržymų numato ir mėgėjams

Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai numato labiau varžyti verslinę žvejybą. Jie papildomų sankcijų uždės ir žvejams mėgėjams.

Didesnę baudą siūloma įvesti už pakartotą mėgėjišką žvejybą, kai du ir daugiau kartų viršijamas žvejybos įrankių skaičius. Tokiu atveju numatytas netgi žvejybos įrankių konfiskavimas.

Kol kas siūloma susilaikyti nuo didesnės baudos, kai žvejybos įrankių skaičius yra du ir daugiau kartų didesnis nei leidžiama, tačiau nusižengimą žvejys mėgėjas padarė pirmą kartą. Tokia nuostata tarsi auklėtų žveją mėgėją lyg mažą vaiką, kuris, padaręs nusižengimą pirmą kartą, yra tik „sugėdinamas“.

Toks valdžios palankumas žvejams mėgėjams gali būti siejamas ir su tuo, kad mėgėjų armija yra didelė, tarp jų daug įtakingų asmenų, kurių siekiama nepiktinti. Jei koks saviškis papramogaus ir su didesniu kiekiu įrankių, jis labai nenukentės.

Galbūt manoma, kad vienkartiniai prasižengėliai dėl įrankių kiekio nėra piktybiniai. „Brakonieriautojais“ yra tie, kurie nusižengimus daro dažniau, naudoja neleistinus įrankius ir panašiai. Ypač jei tokie žvejai mėgėjai gaudo itin vertingas žuvis, pavyzdžiui, lašišas, šlakius, upėtakius ar kiršlius. Iš tokių numatyta įrankius konfiskuoti, įskaitant ir valtis, pramoginius laivelius.

GALERIJA

  • Valdžia žvejams numato naujų suvaržymų
V. Matučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

man tik vienas įdomu ar nubausti brakonieriai sumoka nors pora centu už padarytus nusikaltimus ar valstybė mato tik špygą ir netaukuota.,o visa pykti suverčia ant sąžiningo žvejo.

Vytautui

Labai trumparegiškai žiūrite. Žuvies nėra, bet jūs žvejokit, nesilaikykit kvotų. Na, gal Jūsų amžiui ir užteks ( nors labai abejoju ), bet Jūsų vaikai tik iš paveiksliukų žinos kaip atrodo žuvys.

Vytautas

Ir taip nėra šviežios žuvies, tai nori visiškai pribaigti žvejybą, vietoj to, kad sakytų mes pro pirštus žiurėsime į kvotų nesilaikymą, tik žvejokit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS