Vamzdžiai ir kabeliai užpildo jūras ir vandenynus | kl.lt

VAMZDŽIAI IR KABELIAI UŽPILDO JŪRAS IR VANDENYNUS

Jūrose ir vandenynuose nutiesti įvairūs kabeliai Žemę apraizgė tarsi voratinkliai, gal kiek mažiau vandenyse yra vamzdynų.

Per milijoną kilometrų kabelių

Naudojantis tarptautinio jūrinio tinklo „Submarine Cable Map“ pateiktais duomenimis, buvo sukurtas vizualus Žemės rutulio modelis su arterijomis – vandenyno dugne paklotais kabeliais.

Juos pasitelkę mes galime naudotis internetiniu ryšiu, socialiniais tinklais, akimirksniu susisiekti su bet kokiu internetiniu puslapiu, esančiu vos ne kiekviename Žemės rutulio regione. Gal tik Antarktidoje nėra visaverčio ryšio, nes teoriškai ten ir žmonės negyvena.

Įvairūs kabeliai yra apraizgę Žemės planetą.

Teigiama, kad šiuo metu jūrose ir vandenynuose yra paguldyta apie 1,5 milijono kilometro kabelių, kurių ilgis nuo kelių šimtų ar kelių tūkstančių kilometrų iki kelių dešimčių tūkstančių kilometrų.

Ryšiai: Žemės planetą apraizgę ryšio kabeliai.

Patys ilgiausi yra Europą su Amerika ar Aziją su Amerika ar netgi Europa jungiantys tarpžemyniniai ryšio kabeliai.

Trumpesni gali būti atskiras salas ir žemynus jungiantys ryšio kabeliai.

Senos linijos palieka

Šiuo metu Žemės planetoje skaičiuojama apie 500 aktyvių povandeninių ryšio kabelių. Dauguma kabelių yra palyginti ploni – 5–10 centimetrų skersmens. Juose tarsi į kasą supinti tūkstančiai lyg plaukas plonų laidelių. Vandenyje kabeliai yra lengvai paklojami, todėl ir išraizgė žemynų pakrantes ir vandenynus. Kai linijos sugenda, baigiasi jų tinkamumo laikas, niekas nepasirūpina, kad jas reikėtų surinkti.

Vietoj sugedusio kabelio nutiesiamas naujas. Tiesiog praplaukia specialus laivas su didžiulėmis kabelių ritėmis – ir nauja linija jau yra. Kabelių klojimo technologija yra gerai išvystyta. Netgi Europoje veikia kabelių gamyklos.

Procesas: priekrantėje ant dugno specialiame metalo apvalkale nuleidžiamas ryšio kabelis.

Prieš dedant kabelius į jūrą ar vandenyną atliekamas klojimo rajono tyrimas. Stengiamasi išvengti gilių įdubų, kad kabelis ant dugno gultų kaip įmanoma švelniau.

Šiuolaikinio kabelio apvalkalai yra tvirti, pritaikyti jūros ar vandenyno dugno aplinkai. Dideliame gylyje kabeliai nejaučia nei vandenyno bangavimų, nei siaučiančių uraganų.

Kabeliai tiesiami ir į Baltiją

Sudėtingiau yra tiesti elektros kabelius.

Jie būna gerokai trumpesni, nes nėra prasmės elektros linijų vedžioti ilgu atstumu. Vedžiojami trumpesniu atstumu elektros kabeliai paprastai tiesiami seklesniuose vandenyse.

Ilgiausias pasaulyje povandeninis elektros kabelis „North Sea Link“ pradėtas naudoti kaip tik šiomis dienomis. 720 kilometrų ilgio 1 400 megavatų (MW) kabelis jungia Norvegiją su Jungtine Karalyste. Jį nutiesti kainavo 1,6 mlrd. svarų sterlingų.

Technologijos: Europą apraizgę ir ją su Amerika jungiantys optiniai kabeliai.

Išskirtinė elektros kabelių jūroje specifika ir tai, kad jie turi būti itin saugūs. Jie ne šiaip sau nuleidžiami į dugną, bet guldomi į specialius lovius. Kabeliai turi būti apsaugoti ir nuo laivų, ir nuo incidentų ar netgi nuo galimų sąmoningų diversijų.

Elektros kabelių klojimas jūroje yra gerokai brangesnis nei ryšio kabelių.

Ilgesnis ir pasirengimo tokiam kabeliui tiesti laikotarpis.

Jūrose pakrantės zonose elektros kabelių sparčiai daugėja. Jų tinklai vienas po kito nusitiesia nuo vėjo jėgainių parkų jūroje.

Šiuo metu Lietuvos jūrų pakrantėje yra paklotas „NordBalt“ elektros kabelis iš Švedijos į Lietuvą, kur jis į krantą „išlipa“ Smiltynėje, Klaipėdos pietinėje dalyje.

Dar vienas elektros kabelis artimiausiais metais Baltijos jūros dugnu į Lietuvą bus nutiestas iš Lenkijos. Jis iš jūros iškils netoli Šventosios. Toje pat vietoje iš jūros turėtų būti nutiestas ir naujas elektros kabelis iš planuojamo statyti vėjo jėgainių parko.

Dar sudėtingiau ir brangiau jūroje kloti naftos ar dujų vamzdynus. Tam reikia ne tik labai kruopštaus jūros dugno tyrimo, ilgų derinimų, bet ir specializuotų palyginti didelių laivų, specialių bazių krante, kur būtų laikomi įvairaus skersmens vamzdžiai.

Baltijos jūroje žinomiausios iš Rusijos į Vokietiją einančios dvi dujų vamzdyno „Nord Stream“ linijos. Lenkija nuo Nechožo vietovės per Baltijos jūrą taip pat norėtų nutiesti dujotiekio liniją iki Danijos ir toliau iki Norvegijos.

Darbas: ant jūros dugno klojami tūkstančiai kilometrų vientiso kabelio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Lietuviai klojo? Panaudoti seni žvejybiniai lai ai?

Petras

Įdomus straipnis. Man patiko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS