Vandalai vėl siaubia aikštę | kl.lt

VANDALAI VĖL SIAUBIA AIKŠTĘ

Po žiemos miego išlindę riedlentininkai ir riedutininkai vėl ėmė siaubti Lietuvininkų aikštę. Nudaužyti, suskaldyti ir tepalais išterlioti borteliai – toks vaizdas pasitinka vienoje reprezentacinių miesto vietų. Klaipėdiečių nuomone, miesto valdžia turėtų imtis griežtesnių priemonių prieš tokius turto niokotojus.

Po žiemos miego išlindę riedlentininkai ir riedutininkai vėl ėmė siaubti Lietuvininkų aikštę. Nudaužyti, suskaldyti ir tepalais išterlioti borteliai – toks vaizdas pasitinka vienoje reprezentacinių miesto vietų. Klaipėdiečių nuomone, miesto valdžia turėtų imtis griežtesnių priemonių prieš tokius turto niokotojus.

Bortus specialiai ištepa tepalu

Dienraščio "Klaipėda" skaitytojas ant M.Mažvydo paminklo važinėjančius riedlentininkus užfiksavo šeštadienio popietę. Vyro akį patraukė ir nudaužyti, suskaldyti bei tepalais išterlioti Lietuvininkų aikštėje esantys borteliai.

"Riedlentininkai be jokios baimės daužo ir kitaip niokoja miesto turtą. Bortelius ištepa specialiu tepalu, kad geriau slystų, ir čiuožia riedlente", – piktinosi klaipėdietis.

Pasak skaitytojo, matyti, kad riedlentininkai tikrai ėjo ne pro šalį ir tiesiog lipo ant paminklo. Ekstremaliai pramogai jie buvo pasiruošę.

"Jie ir paminklo pagrindą ištepa tepalu, kad riedlentės dugnas geriau slystų. Puikiai supranta, kad niokoja miesto turtą, bet vis tiek taip elgiasi", – atkreipė dėmesį klaipėdietis.

Drengia ir dviratininkai

Vyrui keista, kad miesto valdžia nesiima jokių priemonių prieš tokius vandalus.

Klaipėdiečiui visiškai nesuprantama ir tai, kad viešojoje erdvėje šiuos ekstremalaus sporto mėgėjus užstoja miesto savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus.

"Teko skaityti vieną jo pasisakymų, kad nieko tokio, jog riedlentininkai važinėja miesto centre. Jis to problema nevadino. Siūlyčiau jam nueiti ir pažiūrėti, kas dedasi Lietuvininkų aikštėje, kaip ji yra nudaužyta. O remontui bus naudojami visų miestiečių pinigai", – pyko vyras.

Klaipėdietis tvirtino, jog yra matęs, kaip bordiūrais atvažiuoja pasivažinėti ir kiti ekstremalai – vadinamieji BMX dviratininkai. Tačiau tokie atvejai yra retesni nei riedlentininkų ir riedutininkų viešąją erdvę drengiančios pramogos aikštėje.

Vyriškio nuomone, mieste pernelyg atlaidžiai žiūrima į tokius turto niokojimus.

"Riedlentininkus ir riedutininkus galėčiau prilyginti grafitininkams. Pas mus jie per daug toleruojami. Prisimenu, kaip M.Vitkus neva legaliems grafitininkams organizavo konkursą. Tegul jis dabar suskaičiuoja, kiek jo dalyvių lankosi teismo salėje dėl pastatų sienų išterliojimo. Tokius asmenis reikia bausti, o ne skatinti", – pabrėžė klaipėdietis.

Susitarimą laužė ne kartą

Lietuvininkų aikštė pastarąjį kartą remontuota prieš ketverius metus. Tąsyk minimaliam bortelių, dangos remontui išleista apie 100 tūkst. litų. Sutvarkyti visą aikštę reikėtų kur kas didesnių lėšų.

Remonto darbų šioje aikštėje imtasi po to, kai riedlentininkai ir riedutininkai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su miesto valdžia. Tai buvo prieš penkerius metus. Ekstremalaus sporto mėgėjai pasižadėjo, kad važinės tik specialiai jiems įrengtose aikštelėse, neniokos aikščių, parkų.

Savivaldybė tą kartą įsipareigojo rengiant riedučių, riedlenčių, BMX dviračių aikšteles ar jiems skirtus įrenginius diskutuoti su šio sporto atstovais. Taip pat skatinti ekstremaliu sportu užsiimančių jaunuolių iniciatyvas, ieškoti galimybių joms paremti. Šie pažadai buvo išpildyti.

Tariantis buvo patobulinta Jaunimo centro kieme esanti aikštelė, atsirado nauja Poilsio parke.

"Iš esmės riedlentininkai ir riedutininkai sulaužė susitarimą. Galėtų miesto valdžia pareikalauti jų atlyginti nuostolius už Lietuvininkų aikštės suniokojimą", – siūlė skaitytojas.

Šį susitarimą ekstremalaus sporto mėgėjai sulaužė ne pirmą kartą. Jie ir anksčiau buvo užfiksuoti besidaužantys ant paminklo pagrindo. Prieš dvejus metus dėl aikštės suniokojimo miesto valdžia kreipėsi į policiją.

Stebės vaizdo kameromis?

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda tvirtino, kad jau įvertinta padaryta žala Lietuvininkų aikštėje. Ar aikštė bus remontuojama, vadovas negalėjo pasakyti.

"Įvertinsime ir tarsimės, ką daryti. Pirmiausia reikia susitarti su tais vaikinukais, kad jie neniokotų aikštės. Kas bus, jei mes sutvarkysime, o po pusės metų ji vėl bus suniokota?" – klausė vadovas.

Pasak L.Dūdos, su Viešosios tvarkos skyriumi bus kalbama dėl vaizdo stebėjimo kamerų. Netoliese jos yra įrengtos, bet neaišku, ar aprėpia teritoriją, kur važinėja riedlentininkai ir riedutininkai.

"Bandysime stebėti šią vietą ir sugaudyti niokotojus. Jie negalvoja, kad gadina turtą. Šiam jaunimui svarbiausias – adrenalinas", – pabrėžė direktorius.

Užaugo nauja karta

Klaipėdos savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorius M.Vitkus akcentavo, kad toks riedlentininkų ir riedutininkų elgesys yra netoleruotinas.

"Ekstremalaus sporto mėgėjai pradėjo atnaujinti Jaunimo centro kieme esančią aikštelę. Jie patys atlieka darbus – nuima ir keičia dangą. Manau, kad važinėjimo po Lietuvininkų aikštę problema greitai bus išspręsta", – tvirtino koordinatorius.

M.Vitkus priminė, kad dar viena ekstremalaus sporto aikštelė yra Poilsio parke.

Pasak jo, kai kurie riedlentininkai ir riedutininkai gali nežinoti apie susitarimą su miesto valdžia.

"Nuo sutarties pasirašymo praėjo penkeri metai. Užaugo nauja karta. Reikės dar kartą priminti apie susitarimą, nors šiemet jau tą dariau. Riedlentininkai ir riedutininkai bendrauja tarpusavyje. Reikės apie susitarimą įspėti griežtesniu tonu", – teigė koordinatorius.

M.Vitkus pridūrė, kad kitos institucijos turėtų taip pat kontroliuoti netinkamai besielgiančius ekstremalaus sporto mėgėjus.

"Aplaidžiai negalima žiūrėti. Juk tai miesto ir miestiečių turtas", – pripažino koordinatorius.

Taisyklėse draudimo nėra

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys pasakojo, kad jau matė suniokotą Lietuvininkų aikštę. Tačiau atkreipė dėmesį, kad Viešosios tvarkos skyrius skirti sankcijų tokiems asmenims negali.

Vilniaus tvarkymo ir švaros taisyklėse yra punktas, kuris draudžia važinėti riedučiais, riedlentėmis, dviračiais, šokinėjant per suolus, turėklus, šaligatvius, bortelius, važinėti kitais būdais, kurie kelia pavojų žmonių saugumui, gali padaryti žalos. Už tokį elgesį yra numatytos sankcijos.

Atitinkamose Klaipėdos miesto taisyklėse tokio punkto nėra. Todėl Viešosios tvarkos skyrius negali tokiems vandalams skirti sankcijų.

"Galima nebent kreiptis į policiją, kad būtų išaiškinti kalti asmenys ir kreiptis dėl žalos atlyginimo. Dar jiems galėtų būti taikoma nuobauda už chuliganizmą", – tvirtino V.Valys.

Pasak vedėjo, būtų gerai, kad Klaipėdos tvarkymo ir švaros taisyklėse atsirastų punktas dėl draudimų riedlentininkams, riedutininkams ir dviratininkams. Toks siūlymas buvo pateiktas, bet jam nepritarta.

"Ir dabar atkreipsime dėmesį į šią vietą. Gal organizuosime patikrinimus su policijos pareigūnais. Taip visko palikti negalima. Atrodo, jog aišku, kad prie paminklo važinėtis negalima, bet kai kurie to nesuvokia", – teigė V.Valys.

GALERIJA

  • Vandalai vėl siaubia aikštę
  • Vandalai vėl siaubia aikštę
  • Vandalai vėl siaubia aikštę
  • Vandalai vėl siaubia aikštę
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

siaip ciuvas

riedlentininkai ir bmxeriai ne tiek drengia aikste kiek ji pati jau nusidevejo. sako kad remontavo,bet tai pries kiek metu? O cia kazkokios bobuciu pezeliones, apie ekstremalius sportininkus kaip apie ateivius. ,,visgi jie yra, tepa bordiurus specialiu tepalu,,

Skate/Bmx

Skate parka patalpoi tegu padaro ir nebus tu "vandalu" :)

Riedlentininkas

Jie nori kad tenai nevažinėtu, tai lai pastato uždara parką po stogu, tam, kad kai prasideda pavasaris vios tos spec eikštelės dar nebuna atitirpusiuos ir visi sportininkai sulenda i ta tariama aikšte nes tenai buna sausa ir saulutė šviečia šildo ir visa kita.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS