Velykų naktis bus trumpesnė | kl.lt

VELYKŲ NAKTIS BUS TRUMPESNĖ

Savaitgalį pereisime prie vasaros laiko. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį laikrodžių rodykles teks sukti valanda pirmyn. Šie pokyčiai, kaip ir kasmet, nepalieka abejingų. Laikrodžių rodyklių sukiojimo nepalaiko net ir paprastai anksti iš lovos šokantys sveikuoliai.

Diena atrodys ilgesnė

Prie vasaros laiko šiemet klaipėdiečiai, ir visi likę Lietuvos gyventojai, pereis paryčiais, auštant Velykų rytui.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį, 3 val., miestiečiai laikrodžių rodykles pasuks viena valanda į priekį. Todėl, kaip ir kaskart, žiemos laikui besikeičiant į vasaros, žmonės miegos viena valanda trumpiau, tačiau diena atrodys ilgesnė.

Teigiama, kad sezoninė laiko tvarka reikalinga siekiant geriau išnaudoti šviesųjį paros metą. Kiekvieną rudenį ir pavasarį laikrodžių rodykles valanda į atgal arba į priekį sukioja dešimtys Europos šalių.

Daugiau žalos nei naudos

Vis dėlto kasmetines permainas palaiko ne visi. Gyventojai piktinasi, kad pasukus laikrodžius išsiderina miego grafikas. Neigiamą įtaką pripažįsta ir medikai. Pastebima, kad prie laiko pokyčių itin sunku prisitaikyti vaikams – jiems sudėtinga keltis rytais.

Jau ilgiau nei dešimtmetį galiojančios tvarkos nepalaiko ir paprastai ankstų rytą iš patalų šokantys sveikuoliai.

"Aš tai vertinu vienareikšmiškai – nėra ko sukinėti to laikrodžio. Tai yra tikrai beprasmis dalykas, kuris žmogaus sveikatai yra labiau žalingas nei naudingas", – pabrėžė Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis.

Tampa ligų priežastimi?

Pašnekovo teigimu, vis pasikeičiantis laikas išderina vidinę žmogaus harmoniją, o tai – pirmoji ligų priežastis. Dėl sutrikusio miego ritmo žmogų gali apnikti depresija, stresas, kamuoti kiti negalavimai.

Sveikuolių vedlys pastebėjo, kad dėl sutrikusio miego žmonės pradeda daugiau valgyti, jiems ima augti svoris.

D.Kepenis atkreipė dėmesį, kad sveikuoliai prie tokių pokyčių prisitaiko be didesnių sunkumų, tačiau itin sunku – vaikams ir senoliams. Kai kuriems esą netgi atsiranda įvairių sveikatos problemų.

"Galbūt tai naudinga verslininkams. Tačiau žmogui, ypač tam, kuris yra ligotas ar apsileidęs, tai labai nenaudinga. Jokie ekonominiai dalykai nėra verti to, kad žmogus būtų išderintas", – patikino Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas.

Pašnekovas paaiškino, kad vyrams pakanka 7, o moterims – 8 valandų miego, todėl sveikiausia užmigti apie 22 val. Stipriosios lyties atstovams patariama ilsėtis iki 5, o moterims – iki 6 val. ryto.

"Darbas ryte yra kur kas efektyvesnis nei vakare. Ryte per dvi valandas žmogus padarytų daugiau nei vakare ir viską atliktų be klaidų", – akcentavo D.Kepenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

deinis

Bet mes dabargyvename Maskvos laiku ar jums to maža ,nesvarbu kad karvės bliauna ,šūnysinkščia ar koks vaikas bliauna ,mes turime ES dyrektyvą ir kvit ,nejaugi seimo nariai dėl tokio nieko judins pirštus dar ko betrūko

laikui

atsukti valanda atgal ir nesukinėti.

vox

Kad tas laiko sukinėjimas be žalos nieko daugiau neduoda, jau kalbama daugelį metų. Bet viskas nesikeičia. Žmogus pats sau susidaro kliūtis gyvenime, ir nesugeba tų kliūčių pašalinti, tik plepa, bet nieko nesugeba padaryti. O sakoma, kad žmogus - tai protingiausia būtybė. Šis pavyzdys rodo, kad tai abejotinas teiginys...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS