Vietoj kalėdinių premijų – renginiai ir padidintos algos | kl.lt

VIETOJ KALĖDINIŲ PREMIJŲ – RENGINIAI IR PADIDINTOS ALGOS

Dauguma gydymo įstaigų prieš didžiąsias metų šventes stengiasi pamaloninti savo darbuotojus, tačiau piniginėmis premijomis džiaugsis vienetai. Nepamiršti lieka ir pacientai. Kiekviena įstaiga savaip ligoniams primena, kad netrukus – Kūčios ir Kalėdos.

Vaišina meduoliais

Daugelis gydymo įstaigų turi per keletą metų ar net dešimtmečių nusistovėjusias tradicijas, kaip pasitinka didžiąsias metų šventes.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė tradiciškai medikus ir pacientus pakviečia į Advento popietę „Ant gerumo sparnų“, kur įstaigos direktorius trumpai apžvelgia nueinančius metus, ligoninės kapelionas pasako gražų žodį, koncertuoja žinomi uostamiesčio atlikėjai.

Popietė neįsivaizduojama be Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus menininkų akcijos, kai ligoninei dovanojami jų darbai. Praėjusį penktadienį ligoninėje koncertavo saksofonininkas Laimonas Urbikis, o gydymo įstaigos sienos turėtų papuošti dovanoti nauji kūriniai.

Darbuotojų vaikams rengiama eglutė su Kalėdų seneliu ir dovanomis. Stengiamasi, kad kasmet šis renginys būtų vis kitoks. Šiemet vaikų laukė šokio spektaklis su Kalėdų seneliu.

Tradicija jau tapusios ir antrąją Kalėdų dieną Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje aukojamos šv.Mišios už ligoninės darbuotojus, pacientus ir išėjusius Amžinybėn medikus.

Kasmet visi darbuotojai, nepriklausomai nuo pareigų, gauna vienodo dydžio pinigines premijas kalėdiniam stalui. Ji siekia apie keliasdešimt eurų.

Prieš šventes pamaloninami ir pacientai: ligoninės kapelionas kartu su vyresniąją slaugytoja aplanko visas palatas ir ligonius pavaišina kalėdiniais meduoliais. Juos iškepa ligoninės virėjos, o laisvu nuo darbo metu dekoruoja gydymo įstaigos darbuotojai.

„Balių ar koncertų neorganizuojame. Laikomės pozicijos, kad Kalėdos yra šeimos šventė ir visiems jas norisi praleisti šeimos rate, - pasakojo Klaipėdos jūrininkų ligoninės atstovė Jolanta Juškevičienė. - Bet kolegos, skyrių darbuotojai buriasi į mažesnius ratelius ir už ligoninės ribų organizuoja vakarėlius. Kas eina į kavinę, keičiasi dovanėlėmis ar rengia šventes su kaukėmis, juokingais prizais, apdovanojimais. Mūsų ligoninėje dirba ne tik geri specialistai, bet ir išradingi, linksmi žmonės“.

Premijos – pamiršta tradicija

Klaipėdos universitetinės ligoninės bendruomenė tradiciškai pasibūti prieš šventes renkasi Koncertų salėje, kur nueinančius metus apžvelgia ir pasveikina vyriausiasis gydytojas, uostamiesčio meras. Darbuotojai pasidžiaugia šventine programa, pasivaišina kava.

Prieš šventes ligoninėje apsilanko Telšių vyskupas. Ta proga pacientams ir medikams surengiama popietė su kalėdaičiais.

Išradingiausiai ir gražiausiai pasipuošusio ligoninės skyriaus, kurį geriausiai įvertina pacientai, laukia dovanos. Pernai nugalėtojams – 10 skyriaus deleguotų žmonių - buvo skirtos stažuotės užsienyje.

„Premijų jau seniai, gal kokius 20 metų, niekam nemokame. Mes, vadovai, irgi jų negauname. Tokios tradicijos nepraktikuojame, nes pas mus - aukšti atlyginimai. Gruodį algas 60-80 eurų padidinome daliai slaugytojų, kai kurioms gydytojų grupėms. Nuo sausio algas didinsime visoms slaugytojoms. Jų atlyginimas, be mokesčių, dabar siekia per 1100 eurų“, - aiškino Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Ligonius lepins maistu

Respublikinės Klaipėdos ligoninės kolektyvas tarpušvenčiu bus pakviestas į Žvejų rūmus, kur lauks šventinė programa. Anksčiau buvo rengiamos šventės, dabar pirmenybė teikiama koncertams ar spektakliams.

Ligoninės virtuvė per šventes pacientus palepina skanesniu maistu, o šventinę nuotaiką kuria papuošimai ir registratūroje tyliai skambanti kalėdinė muzika.

„Skolų neturime ir džiaugiamės gyvenimu“, - optimistiškai reziumavo Respublikinės Klaipėdos ligoninės atstovė Salvinija Misikonienė.

Ką sutaupo, tą atiduoda

Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė minėjo, kad darbuotojams bus išmokėti šventiniai priedai. Tiesa, kol kas nepaskaičiuota, kokia tai bus suma.

„Žiūrėsime pagal finansinę situaciją. Esame ne pelno siekianti įstaiga, tad kiek sutaupome, tiek atiduodame“, - sakė ligoninės vadovė.

Prieš šventes ligoninės salėje bendruomenė tradiciškai susėda prie suneštinio vaišių stalo.

Be premijų ir renginių

Kiek kitokios nuotaikos vyrauja Klaipėdos vaikų ligoninėje, kur pirmą kartą šiemet nebus išmokamos kalėdinės premijos, nebus ir šventinių renginių.

Pasak ligoninės vyriausiosios gydytojos Klaudijos Bobianskienės, norint surengti šventę 500 darbuotojų ir jų artimiesiems, reikia gana solidžios sumos. Tad dėl finansiškai įtemptų metų šiuos pinigus nuspręsta panaudoti kitaip.

„Sudėjome viską, ką skyrė Sveikatos apsaugos ministerija algų pakėlimui, dar pridėjome dalį savo ir pakėlėme darbuotojų atlyginimų pastoviąją dalį. Jos niekas negali nei atimti, nei sumažinti. Manau, kad taip geriau nei vienkartinė išmoka“, - paaiškino ligoninės vadovė.

Nuo liepos pradžios slaugytojoms atlyginimai padidėjo po 30 eurų, o gydytojams – nuo 40 iki 60 eurų.

Netrūko iššūkių

Be premijų liks ir daugiau gydymo įstaigų. Didžiausioms miesto poliklinikoms šie metai buvo sunkūs ir įtempti, ne tik dėl finansinės padėties.

„Šiemet buvo sunkūs metai, tad žadėjome nieko nebedaryti. Kuro, medikamentų – visos kainos augo, o atlyginimai nedidėjo. Turime viską padengti iš tų pačių pinigų. Mes, viešoji įstaiga, premijų mokėti negalime, bet savo darbuotojus stengiamės kaip nors pradžiuginti“, - sakė Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė.

Tradiciškai šios įstaigos darbuotojų vaikų ir anūkų lauks kalėdinė eglutė, o suaugusiems bus skirtos šventinės smulkmenos – pyragas ar šakotis.

Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centras taip pat neturi galimybių mokėti premijų. Jiems šie metai buvo kupini iššūkių: keitėsi vadovas, po reorganizacijos prijungtos dvi gydymo įstaigas, tad padvigubėjo darbuotojų.

Kalėdinis įstaigos vakaras buvo surengtas kiek anksčiau, kad netrukdytų ruoštis didžiosioms metų šventėms. Tai buvo ir savotiškas susipažinimo vakaras.

„Buvo puiki proga pabūti neformalioje aplinkoje, susipažinti, labiau pažinti vieniems kitus, kad galėtume produktyviai dirbti“, - pridūrė poliklinikos vadovas Saulius Dabravalskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ko

noret is /valstieciu/ jei tai tie patys /demonams/ ir briuseliui padlaizaujantys asmenys policiskai prokurorines 141 /asilo/ valdomos/ oligarchiniu /globeju/ salies nes valstybe jau griaunama nuo boksto ir tai daro anot Janutienes zydelis ko ne is briuselio?......

blogas vaikiškas spektaklis užtat ir išeit norėjo

Praeivis

Dekui už kalėdinius spektaklius, deja siais metais spektaklis vaikams buvo nesuprantamas, viresnysis net pasiūlė viduryje išeit. Beja turim du vaikus, mažasis gavo dovanėle, o viresnysis 9 m. liko nesupratęs , kodel jis negavo :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS