Agurkiniams – teismo kirtis: sugriežtino bausmę, turės sumokėti 5 mln. eurų | kl.lt

AGURKINIAMS – TEISMO KIRTIS: SUGRIEŽTINO BAUSMĘ, TURĖS SUMOKĖTI 5 MLN. EURŲ

  • 11

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį pranešė sugriežtinęs laisvės atėmimo bausmes daugumai nuteistų nusikalstamo susivienijimo „Agurkiniai“ narių.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Klaipėdos apygardos teismo 2017 metų gruodžio mėnesį priimtą nuosprendį byloje, kurioje sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais buvo kaltinta dvylika asmenų, tarp jų ir nusikalstamo susivienijimo lyderis Saulius Velečka.

Šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikla buvo susijusi su disponavimu labai dideliais kiekiais narkotinių, psichotropinių medžiagų, jų pirmtakų bei šių medžiagų kontrabanda, taip pat keli asmenys buvo kaltinti dėl nužudymo bei rengimosi nužudyti.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Vilma Budėnienė, Klaipėdos apygardos teismas septynis „agurkinius“ buvo išteisinęs dėl dalyvavimo nusikalstamoje grupuotėje, jie buvo nuteisti tik dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Šis sprendimas irgi buvo pakeistas, įvertinus byloje surinktus duomenis, kadangi nustatyta, kad Saulius Vyšniauskas, Tadas Vieraitis, Gintautas Cegelskis, Linas Perminas, Kęstutis Liukaitis ir Redas Vilkauskas dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje.

„Priešingai nei konstatavo apygardos teismas, byloje yra pakankamai įrodymų, kad šie asmenys dalyvavo grupuotės veikloje“, – teigia Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, surašiusi net 399 lapų nuosprendį.

Apeliacinis teismas taip pat nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai buvo nepagrįstai išteisinti dėl kelių kitų nusikalstamų veikų, susijusių su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, ir dėl šios dalies taip pat priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Išnagrinėjus apeliacinius skundus taip pat nustatyta, kad pirmosios instancijos teismas nusikalstamo susivienijimo lyderį S. Velečką nepagrįstai buvo išteisinęs dėl verslininko V. S. nužudymo organizavimo bei dėl verslininko R. M. laisvės atėmimo ir jam priklausančio turto pagrobimo.

Lietuvos apeliacinis teismas padarė priešingą išvadą ir S. Velečką pripažino kaltu dėl minėtų nusikaltimų padarymo.

Skundus pateikę prokurorai nuteistiesiems prašė skirti dar griežtesnes bausmes, nei skyrė apeliacinės instancijos teismas.

Vis dėlt, Lietuvos apeliacinis teismas, nustatydamas konkrečius bausmių dydžius, atsižvelgė į tai, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas šioje byloje buvo pripažinęs nepagrįstai ilgą bylos nagrinėjimo pirmosios instancijos teisme trukmę, o bausmės sumažinimas yra vienas iš būdų kompensuoti šį procesinį trūkumą.

Vytauto Petriko nuotr.

Ilgiausiai kalės grupuotės lyderis S. Velečka

S. Velečkai anksčiau buvo skirta 14 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ji sugriežtinta dar trejais metais, iš kurių ketverius metus paskirta atlikti kalėjime, o likusią bausmės dalį – pataisos namuose.

Audriui Petrauskui 13 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė sugriežtinta iki 16 metų iki keturių mėnesių, iš jų trejus metus bausmę teks atlikti kalėjime, o vėliau – pataisos namuose.

Dariui Petrauskui 14 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė sugriežtinta iki 16 metų ir 10 mėnesių, iš kurių trejus metus laisvės atėmimo bausmės paskirta atlikti kalėjime, likusią bausmės dalį – pataisos namuose.

Norbertui Tučkui ir Tadui Petrošiui laisvės atėmimo bausmė sugriežtinta nuo 13 metų iki 15 metų ir keturių mėnesių, iš jų trejus metus jis turės bausmę atlikti kalėjime, o vėliau – pataisos namuose.

T. Vieraičiui bausmė sugriežtinta nuo 11 iki 12 metų, bausmę atliekant pataisos namuose.

S. Vyšniauskui laisvės atėmimo bausmė sugriežtinta puse metų, prieš tai jam skirta bausmė – 12 metų už grotų, bausmę atliekant pataisos namuose.

L. Perminui bausmė sugriežtinta beveik dvigubai – nuo ketverių iki aštuonerių metų ir aštuonių mėnesių, bausmę atliekant pataisos namuose.

Trys lygtinai nuteistiems grupuotės nariai sės už grotų

Tuo metu trims nuteistiesiems, kuriems bausmė buvo atidėta, Lietuvos apeliacinis teismas skyrė 9 ir 10 metų laisvės atėmimo bausmes, atliekant jas pataisos namuose.

R. Vilkauskas anksčiau buvo nuteistas trejiems metams už grotų, tačiau bausmės vykdymas buvo metams atidėtas, dabar jam skirta reali 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

G. Cegelskis buvo nuteistas ketveriems metams už grotų, tačiau bausmė atidėta dvejiems metams, dabar ji sugriežtinta iki devynerių metų už grotų.

Tokia pati bausmė anksčiau buvo skirta ir K. Liukaičiui, tačiau dabar teismas ją sugriežtino iki 10 metų laisvės atėmimo.

Vis dėlto, vienam iš nuteistųjų laisvės atėmimo bausmė buvo sumažinta – Dmitrijui Romanovičiui ji sumažėjo nuo 12 metų iki aštuonerių metų ir trijų mėnesių, bausmę atliekant pataisos namuose.

Bus konfiskuoti daugiau nei 5 mln. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas taip pat priėmė sprendimą iš penkių nuteistųjų konfiskuoti daugiau nei 5 mln. eurų, kadangi iš nusikalstamų veikų jie buvo įgiję neteisėtų piniginių lėšų.

Iš grupuotės lyderio S. Velečkos, taip pat N. Tučkaus ir T. Petrošiaus nutarta išieškoti po 1,05 mln. eurų, iš A. Petrausko – 1,04 mln. eurų, iš D. Petrausko – 886 tūkst. eurų, taip pat iš jo jau išieškotas butas.

Teismas taip pat nusprendė tam tikriems daiktams – laikrodžiams, papuošalams, gryniesiems pinigams, sklypui – pritaikytą konfiskavimą panaikinti, nenustačius, kad šis turtas buvo nusikalstamos veikos rezultatas.

Lietuvos apeliaciniame teisme prie „agurkinių“ bylos buvo prijungta ir kita byla, kurioje Kauno apygardos teismo 2015 metų kovo mėnesio nuosprendžiu kaltinamasis Rimgaudas Gelgotas išteisintas dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis, jas atgabenant minėtam nusikalstamam susivienijimui.

Dėl šio nuosprendžio Lietuvos apeliacinis teismas taip pat priėmė priešingą sprendimą nei pirmosios instancijos teismas – asmenį pripažino kaltu dėl disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų ir jam paskyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Dėl šios baudžiamosios bylos dalies vienas iš Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos narių – Civilinių bylų skyriaus teisėjas – pareiškė atskirąją nuomonę.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dėl sugriežtintų bausmių „agurkiniams“ įsigalioja jo priėmimo dieną ir per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Vakar ciki maciau

Kaip visalaik pasitempes su ragais pievoj ganesi bandoje

acetonas

tai kaip bus su Klaipedskais teisejais,,,,,,visi ir toliau teis panasiais variantais

DIEDUKAS

tai agurkų kyšiai iš teisėju nebus sugrąžinti.Juk teisėjai Klaipėdoje nori gyventi geriau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS