Klaipėdoje atliekamas tyrimas dėl fiktyvių PGR testų ir vakcinavimo nuo COVID-19 | kl.lt

KLAIPĖDOJE ATLIEKAMAS TYRIMAS DĖL FIKTYVIŲ PGR TESTŲ IR VAKCINAVIMO NUO COVID-19

  • 0

Klaipėdoje atliekamas tyrimas dėl galimo medicinos srityje dirbančių asmenų piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo atliekant fiktyvius PGR tyrimus ir klastojant įrašus apie skiepus nuo COVID-19.

„Šiuo metu įtarimai padarius nusikalstamas veikas iš viso pareikšti aštuoniems asmenims, tačiau neatmetama, kad įtariamųjų skaičius ateityje dar gali didėti“, – rašoma policijos pranešime.

Kaip ketvirtadienį pranešė Klaipėdos apskrities policija, ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai gruodį, bendradarbiaujant su Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdyba. Buvau gauta informacijos apie medicininių dokumentų klastojimą dėl asmenims neva atlikto COVID-19 PGR tyrimo ar vakcinavimo nuo COVID-19 ligos vienoje iš Klaipėdos gydymo įstaigų.

Anot Klaipėdos apygardos prokuroro Donato Blinstrubo, asmenims už pinigus paslaugos būdavo suteikiamos nė neatvykus į gydymo įstaigą.

„Mūsų tyrimo duomenys rodo, kad kai kurie asmenys net neatvykdavo į gydymo įstaigą, o po tam tikro laiko atsirasdavo duomenys, kad atlikti tyrimai, kad asmenys paskiepyti nuo COVID-19 infekcijos. Duomenų pagrindu įgydavo teisę naudotis galimybių pasu“, – sakė prokuroras.

Mūsų tyrimo duomenys rodo, kad kai kurie asmenys net neatvykdavo į gydymo įstaigą, o po tam tikro laiko atsirasdavo duomenys, kad atlikti tyrimai, kad asmenys paskiepyti nuo COVID-19 infekcijos. Duomenų pagrindu įgydavo teisę naudotis galimybių pasu.

Pasak prokuroro, tokiomis paslaugomis naudojosi „tie, kurie labiausiai bijojo skiepų, skiepų priešininkai“.

Kiek tarp įtariamųjų esama įstaigos personalo darbuotojų, o kiek jas pirkusių pacientų, neatskleidžiama. Įstaiga tęsia savo darbą, tačiau paaiškėjus daugiau aplinkybių atsakomybė gali grėsti ir juridiniam asmeniui, teigė D. Blinstrubas.

Šiemet kovą per surengtą operaciją Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai uostamiestyje sulaikė vienoje iš Klaipėdos poliklinikų dirbančius keturis, įvairias pareigas užimančius, anksčiau neteistus, uždarosios akcinės bendrovės darbuotojus – 54 metų, 36 metų bei 30-ties metų moteris ir 28 metų vyriškį.

Tą pačią dieną policijos pareigūnai atliko kratas šių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose. Per kratas buvo rasta tyrimui reikšmingų daiktų ir dokumentų, daugiau kaip 60 tūkst. eurų grynais bei įtariama dopingo medžiagų.

Įtariama, kad minėti asmenys 2021 metų pabaigoje – 2022 metų pradžioje, piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi ir siekdami turtinės ar kitokios asmeninės naudos, organizavo, tarpininkavo bei vykdė medicininių dokumentų ir įrašų dėl asmenims neva atlikto COVID-19 PGR tyrimo ar vakcinavimo nuo COVID-19 klastojimą. Šiuo pagrindu asmenys neteisėtai galėjo įgyti Galimybių pasą ar ES skaitmeninį COVID pažymėjimą ir jais naudotis.

Tęsdami tyrimo veiksmus, policijos pareigūnai apklausė du vyriškius – 59-erių ir 38 metų. Jų prašymu, įtariama, buvo klastojami jų medicininiai dokumentai. Taip pat buvo apklausta galbūt šiems veiksmams tarpininkavusi 33 metų moteris. Pastarieji asmenys taip pat anksčiau neteisti ir teisėsaugai nebuvo žinomi.

Trys asmenys buvo sulaikyti ir uždaryti į Klaipėdos apskrities policijos areštinę, vėliau jiems ir kitiems įtariamiesiems paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Taip pat bus tiriama kratų metu paimtų piniginių lėšų kilmė ir įgijimo aplinkybės.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius.

Už netikro dokumento pagaminimą ar tikro dokumento suklastojimą baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Už valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens piktnaudžiavimą siekiant turtinės ar kitokios naudos numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

GALERIJA

  • Klaipėdoje atliekamas tyrimas dėl fiktyvių PGR testų ir vakcinavimo nuo COVID-19
  • Klaipėdoje atliekamas tyrimas dėl fiktyvių PGR testų ir vakcinavimo nuo COVID-19
  • Klaipėdoje atliekamas tyrimas dėl fiktyvių PGR testų ir vakcinavimo nuo COVID-19
Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS