Manekenės žūties byloje teisiamam medikui teks sumokėti už mokslą | kl.lt

MANEKENĖS ŽŪTIES BYLOJE TEISIAMAM MEDIKUI TEKS SUMOKĖTI UŽ MOKSLĄ

  • 1

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje byloje dėl nuostolių atlyginimo priteisimo savivaldybei iš sutartį pažeidusio gydytojo konstatavo, jog už gydytojo mokslus mokėjusi Kretingos rajono savivaldybės administracija turi teisę į visos sumos už apmokėtus gydytojo mokslus priteisimą bei 30 proc. dydžio baudą.

Turės sumokėti tūkstančius

Ieškovė Kretingos rajono savivaldybės administracija kreipėsi į teismą su reikalavimu priteisti iš atsakovo, gydytojo, 26 129 eurų nuostolių atlyginimo, 7 838 eurų netesybų, kitaip tariant, baudos, penkių procentų dydžio metinių palūkanų nuo priteistos sumos nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo bei bylinėjimosi išlaidas.

Savivaldybės administracijos atstovas nurodė, kad 2013 m. tarp Kretingos rajono savivaldybės, gydytojo ir Kretingos ligoninės buvo sudaryta trišalė sveikatos priežiūros specialistų studijų rėmimo sutartis. Pagal ją savivaldybė įsipareigojo finansiškai remti būsimo gydytojo, studijuojančio medicinos krypties chirurgijos penkerių metų studijų programą, studijas.

Būsimasis gydytojas įsipareigojo po studijų baigimo ne vėliau kaip per mėnesį įsidarbinti Kretingos ligoninėje ir dirbti joje ne trumpiau nei penkerius metus ne mažesniu nei vieno etato krūviu. Jaunas gydytojas neįvykdė savo įsipareigojimų – po studijų baigimo dirbo ligoninėje tik vienerius metus vietoj numatytų penkerių.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį tenkino iš dalies, o sprendimo vykdymą atidėjo pusmečiui.

Apylinkės teismas sumažino prašomus priteisti nuostolius ir baudą proporcingai atsakovo ligoninėje išdirbtiems vieniems metams.

Ieškinį tenkino visiškai

Apeliacinius skundus padavė ir ieškovė, ir atsakovas. Ieškovė prašė priteisti visus nuostolius bei baudą, taip pat nesutiko, kad būtų atidėtas sprendimo vykdymas.

Medikas skundė tik sprendimo dalį, kuria priteistos 5 proc. dydžio palūkanos, ir iš esmės sutiko su didžiąja ieškinio dalimi.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi teisėjų kolegija apylinkės teismo sprendimą pakeitė ir ieškinį patenkino visiška.

Teismas pažymėjo, jog pasirašyta trišalė sutartis yra savarankiška, šalių pasirašyta laisva valia, jai išimtinai nėra taikomos atskirų įstatymų nuostatos.

Šalys aiškiai ir konkrečiai įvardijo savo ketinimus ir įsipareigojimus, nurodė sutarties dalyką bei kitas esmines sutarties sąlygas, aptarė savo tikruosius ketinimus. Savivaldybė skyrė lėšas, kad ligoninė gautų reikiamą specialistą – gydytoją chirurgą. Studentas, nenaudodamas savo finansinių išteklių ar kitų galimų resursų, įgijo norimą gydytojo chirurgo specialybę, taip pat ne mažiau kaip 5 metams užsitikrino darbo vietą.

Medikas susipažino su sutarties sąlyga, jog neišdirbus šio termino privalės grąžinti savivaldybės administracijai visą suteiktą finansinę paramą su 30 proc. bauda.

Per visą sutarties galiojimo laikotarpį būsimasis gydytojas neinicijavo sutarties sąlygos pakeitimo, dėl to jo grąžintinos studijų kainos mažinimas, vadovaujantis tik proporcingumo principu, pažeistų ieškovės interesus bei teisėtus lūkesčius.

Mokėti pradės po pusmečio

Atmesdamas atsakovo prašymą nepriteisti iš jo ieškovei palūkanų apygardos teismas nurodė, jog nėra jokio pagrindo nepriteisti procesinių palūkanų. Nesama duomenų, kad sutikdamas su didžiąja dalimi ieškinio, atsakovas būtų sumokėjęs nors dalį prašomos priteisti nuostolių ar baudos.

Medikui taikomi finansiniai apribojimai dėl jo nagrinėjamoje baudžiamojoje, kur jis kaltinamas išžaginimu merginos, vėliau žuvusios iškritus iš daugiaaukščio pastato Klaipėdoje. Tačiau tai, teismo įsitikinimu, nesudaro pagrindo nepriteisti iš jo procesinių palūkanų.

Teisėjų kolegijos vertinimu, apylinkės teismas pagrįstai atidėjo sprendimo vykdymą. Dėl baudžiamojoje byloje taikomų nuosavybės teisės apribojimų atsakovas gali disponuoti tik ribota pinigų suma per mėnesį.

Apeliacinės instancijos teismo vertinimu, pagrįstai atsižvelgta, jog sprendimo vykdymo atidėjimas neapibrėžtam terminui, iki bus išnagrinėta baudžiamoji byla, neabejotinai pažeistų ieškovės interesus.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaip taip galima?

Kelia pasibaisėjimą tokie teismai.Vienas priteisė vienaip,kitas kitaip.Tarsi būtų skirtingos valstybės.Tiesa yra viena,o ne tiek,kiek yra teismų.Tai rodo,kad gyvename ne valstybėje,o turgelyje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS