Šilalės rajone ekologinio ūkio savininkas įtariamas pardavinėjęs nelegalius pesticidus | kl.lt

ŠILALĖS RAJONE EKOLOGINIO ŪKIO SAVININKAS ĮTARIAMAS PARDAVINĖJĘS NELEGALIUS PESTICIDUS

Šilalės rajone esančio ekologinio ūkio savininkas įtariamas internete pardavinėjęs nelegalius pesticidus.

Policijos pareigūnai, turėdami išankstinės informacijos apie feisbuke parduodamus uždraustus Europos Sąjungos rinkoje produktus, praeitą savaitę atliko patikrinimą, BNS antradienį pranešė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė.

Patikrinimas buvo atliktas Šilalės rajone esančiame ūkyje. Patikrinime dalyvavo ir Lietuvos augalų apsaugos asociacijos įgaliotas atstovas.

Per apžiūrą viename iš pastatų pareigūnai rado ir paėmė neteisėtai laikomas augalų apsaugos priemones.

Patalpas patikrinę pareigūnai rado įvairių uždraustų, neteisingai paženklintų ar daugiau kaip penkerius metus pradelsto galiojimo laiko augalų apsaugos produktų. Tarp jų – sisteminiai insekticidai, fungicidai ir herbicidai, rašoma viešųjų ryšių bendrovės „Integrity PR“ pranešime.

Pasak Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimų skyriaus viršininko Aurimo Banio, tokie pažeidimai yra latentiniai – sunkiai išaiškinami, nes tiek pirkėjas, tiek pardavėjas būna patenkinti sandoriu.

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Zita Varanavičienė sako, kad tai, jog nelegalius pesticidus platino ekologinio ūkio savininkas, jos nenustebino.

„Ne viskas auksas, kas auksu žiba – ekologiniams ūkiams taip pat reikia augalų apsaugos produktų, nes juose augalai taip pat serga. Kadangi cheminių priemonių pasirinkimas ekologiniams ūkiams yra stipriai apribotas, jie, siekdami apsaugoti derlių, kartais griebiasi neleistinų produktų. Šiuo atveju ekologinio ūkio savininkas, matyt, nelegalių produktų nusipirko ir sau, ir dar kitiems „likimo draugams“ parduoda. Esame dėkingi policijai, išsiaiškinusiai šį atvejį“, – pranešime sakė Z. Varanavičienė.

Anot jos, tai – ne pirmas toks įvykis Lietuvoje. Dar 2021 metais buvo užfiksuota, kai biodinaminio ūkio savininkė vykdė prekybą Lietuvoje neregistruotu rusišku produktu.

Faktą, kad dalis ekologinių ūkių naudoja pesticidus, rodo ir Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenys. Ši organizacija kasmet tiria įvairius produktus dėl augalų apsaugos produktų likučių, kurių nuolat aptinkama ir ekologinio maisto ėminiuose.

„Sunerimti verčia tie EFSA duomenys, kurie rodo, kad ekologiniame maiste būna randama tokių veikliųjų medžiagų, kurios yra apskritai uždraustos naudoti ES ūkiuose” – teigia LAAA vadovė.

Z. Varanavičienės teigimu, nelegalūs augalų apsaugos produktai paprastai yra įsigyjami be sąskaitų-faktūrų, už pirkinius mokant grynaisiais.

Tauragės policijos išaiškintam pažeidėjui gresia bauda pagal Administracinių nusižengimų kodekso 342 straipsnį. Jis numato atsakomybę už augalų apsaugos produktų vežimo, saugojimo, naudojimo, reklamavimo, apskaitos tvarkymo, įvežimo į Lietuvą iš Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos ekonominės erdvės valstybių ar iš ne Europos Sąjungos valstybių narių ir ne Europos ekonominės erdvės valstybių, tiekimo rinkai reikalavimų pažeidimą.

Jam taip pat gali tekti atlyginti nelegalių produktų sunaikinimo kaštus, jis gali prarasti tiesiogines išmokas, kai informacija apie pažeidimą pasieks Nacionalinę mokėjimo agentūrą.

Surastos ir paimtos Europos sąjungos rinkoje draudžiamos augalų apsaugos priemonės saugomos Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ddt

idomu siemet vel tradiciskai anksti kulsim javus.... orange arba rundapsu nupurski ... nesvarbu ka lietus sniegas ar dulsna....gerai uzpurski ir lietuj lijant dziuna sudziuna per savaite pusantros....kombaina i trasa grudus i skupke....mmmm sviezi duonyte su randapsu....

Mažai kontrolės

LT patikra tiek fito, tiek vet beveik nulinė, sankcijos juokingos už bet kokius nesaugius produktus. Tuo puikiai moka naudotis apsukrūs lietuvaičiai.Klesti ir šitas bizniukas, kaip ir Grigeo ar kitų nepagaunamų smardintojų dešimtmečiais.Gavo toks ūkis eko pažymėjimą ir alio-valio.Derliaus nenori prarasti, tad iš padvalų purškia visokį brudą. Pritrūkus produkcijos-šalia kaimynai lenkai..O mandrieji lietuvaičiai tik renkas bio, eko.. su neaišku kokiais "priedais". Šitą sugavo tik todėl, kad trąšų -marmalų bizniui maišė ir pelną atiminėjo, nes turi marmalą pirkti leidžiamą lietuvišką ekologišką.

Segx

Zalioj stotelej randapas liejasi laisvai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS