Teismas: po sutuoktinio mirties jo banko kortele naudojusis moteris nenusikalto | kl.lt

TEISMAS: PO SUTUOKTINIO MIRTIES JO BANKO KORTELE NAUDOJUSIS MOTERIS NENUSIKALTO

  • 8

Po sutuoktinio mirties jo banko kortele pasinaudojusi moteris nenusikalto, nusprendė Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjęs bylą apeliacine tvarka.

Moteris buvo kaltinama sukčiavimu ir banko kortelės neteisėtu panaudojimu. Jai buvo pareikšti kaltinimai, kad mirus sutuoktiniui neteisėtai naudojosi jo banko kortele ir įgijo svetimo turto už beveik 8 tūkst. eurų – atsiskaitė už prekes, paslaugas bei išgrynino pinigus iš banko sąskaitos.

Pasak teismo, baudžiamojoje byloje kilo ginčas dėl to, ar disponavimas mirusio sutuoktinio banko sąskaitoje esančiais pinigais kitam sutuoktiniui užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Pirmosios instancijos teismas moterį išteisino, nes byloje surinkti duomenys neįrodė, kad moteris tyčia siekė apgaule užvaldyti svetimą turtą.

Su išteisinamuoju teismo nuosprendžiu nesutiko kaltinimą byloje palaikiusi prokuratūra ir mirusiojo vaikai iš pirmosios santuokos. Apygardos teismas atmetė abu apeliacinius skundus ir konstatavo, jog moteris buvo išteisinta pagrįstai.

Teismas pagal byloje esančius duomenis padarė išvadą, jog moteris galėjo naudotis sutuoktinio banko sąskaita ir mokėjimo kortele, nes sutuoktinis dar iki mirties buvo davęs jai banko prisijungimo duomenis ir mokėjimo kortelės PIN kodą.

Teisėjų vertinimu, byloje pakako duomenų, kad sutuoktiniai bendrai vykdė žemės ūkio veiklą ir bendrai valdė šeimos turtą, o dalis sutuoktinio sąskaitoje esančių lėšų neatitinka svetimo turto sąvokos.

Moters veiksmuose nenustatyta ir apgaulė, nes ji buvo įsitikinusi, kad turi teisę naudoti bendrus, santuokoje įgytus pinigus iš sutuoktinio sąskaitos būtiniems poreikiams tenkinti, taip pat laidotuvių bei bendro ūkio išlaikymo išlaidoms.

„Išteisintoji suvokė, kad tas operacijas ji atlieka kito asmens vardu, tačiau nesuvokė tokios veikos pavojingo pobūdžio, nes sutuoktinio kortelės nelaikė svetima; su sutuoktinio kortele ir žinomais prisijungimo kodais ji ne kartą buvo atlikusi finansines operacijas jam esant gyvam ir tai jokių neigiamų padarinių nesukėlė; buvo įsitikinusi, kad paima ne kam nors kitam, o jai pačiai priklausančius pinigus“, – teigiama teismo pranešime.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Se

Žurnalistas galėjo bent trumpai aprašyti bylos fabulą (situaciją) . Dabar gi gaunasi, kad skaitytojas turi fantazuoti, o po to komentuoti.

S.S.S.

pas mumis taip dažniausiai ir būna, iki mirties tu nelabai reikalingas, po mirties tampi toks svarbus. O jei realiai, tai tik tavo turtas svarbus. Taip yra su tais giminaičiais ir "artimaisiais". Po artimo mirties pradeda visokie giminaičiai iš įvairių pakampių lysti, ypatingai jeigu mirusysis turėjo nemažai turto. Tiems vaikams turbūt tik pinigai rūpi, o kad laidojimo išlaidos brangiai kainuoja, po to paminklą pastatyti, kapą prižiūrėti kas turės? Likęs sutuoktinis, o vaikai pasiplauna?

viskas kainuoja

o kaip palaidoti turejo, ar plika i drobule suvyniota?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS