Antims kenkia rūkymas? | kl.lt

ANTIMS KENKIA RŪKYMAS?

Netoli Klaipėdos (bet prie Vilniaus šiek tiek arčiau) esančiame Pavilnių regioniniame parke yra Pūčkorių pažintinis takas.

Tikriausiai juo vaikščiojantys piliečiai nėra visiškai sveikos gyvensenos puoselėtojai, nes eidami rūko, o nuorūkas nesivargina nešti iki šiukšlių dėžių – jas tiesiog numeta kur papuola.

Sprendžiant iš pagal taką įkastų skelbimų, tas nuorūkas suranda ir naktį jas rūko ne sraigės, vabalai ar kiškiai, o antys. Pasirodo, Pavilnių regioniniame parke darbuotojai bando padėti antims atsikratyti šio žalingo įpročio, tačiau turistų numestos cigaretės paverčia perniek gamtininkų pastangas.

"Kokteilis" žino, kad lašas nikotino užmuša arklį, o jei dar tiksliau – lašas gryno nikotino užmuša ne vieną, o net tris arklius. Tai kokio nikotino kiekio turi negauti antytės, kad jos visam neištiestų sparnelių ir kojyčių?

Pavartykime istorijos puslapius

Pūčkorių apylinkių gamtos grožis puoselėtas ir vertintas nuo seno. Jo apsauga rūpinosi Vilniaus miesto magistratas – be leidimo nebuvo galima kirsti medžių, rinkti akmenų. Šios vietovės pavadinimas siejamas su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais buvusia ginklų gamykla – Puškarnia.

Pūčkorių taku keliauti nenuobodu – maloniai nuteikia besikeičiantys netikėti reginiai, įvairūs pažinimo objektai, žaismingi tako vingiai.

Tabako dūmai žudo ir šunis

Veterinarai nuolat kartoja, kad šunims, gyvenantiems namuose, kur yra rūkoma, gali išsivystyti rimtos ligos – nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas.

Ilgasnukiams šunims pasyvus rūkymas dažniau sukelia nosies ir sinusų vėžį. O šunims trumpesniais snukiais – didesnė tikimybė susirgti plaučių vėžiu.

Pavojų sukelia ne tik pasyvus rūkymas tiesiogiai, kai dūmai yra įkvepiami, bet ir nuodingos medžiagos, kurios, net išvėdinus patalpų orą, lieka minkštuose balduose, kilimuose ir pačiame gyvūno kailyje.

Česka (397 719; o ką rūko Pavilnio regioninio parko darbuotojai?)

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS