Didžiausia pasaulyje dėlionė | kl.lt

DIDŽIAUSIA PASAULYJE DĖLIONĖ

Ilgus žiemos vakarus galėsite sutrumpinti dėliodami didžiausią pasaulyje dėlionę ("puzlę"), kurią išleido ispanai. Tiesa, prieš įsigydami ją įvertinkite savo patalpų dydį, mat sudėti 42 tūkst. detalių reikės daugiau kaip 10 kvadratinių metrų ploto. Kūrinys – 7,5 m ilgio ir 1,5 m aukščio. Tad pagalvokite, kur jį galėtumėte dėlioti.

"Aplink pasaulį" – taip pavadintas edukacinis galvosūkis – 1 680 detalių aplenkė buvusį rekordininką, kuriame buvo Disnėjaus animacinių filmų motyvai. Jį sudarė 40 320 detalių.

Milžiniškoje dėlionėje yra ir Eifelio bokštas, Vestminsterio laikrodžio bokštas ("Big Benas"), Kristaus skulptūra Rio de Žaneire, Tadžmahalo mauzoliejus ir dešimtys kitų garsių planetos vietų.

Tiesa, pramoga ne tokia jau ir pigi – kainuoja 400 eurų. Ir nėra garantijos, kad užteks kantrybės ir nervų visam paveikslui sudėti.

Tiems, kas nežino

Dėlionė – galvosūkis iš mažų kieto popieriaus (kartono) detalių, ant kiekvienos jų – paveikslėlio dalelė. Gabaliukų kraštai būna taip nukarpyti, kad sujungus tampa sunkiai išskiriami. Sudėjus dėlionę galima ją priklijuoti ant popieriaus lapo. Tada ji tikrai taps nebeišardoma.

Dėlionių būna įvairių dydžių: nuo vaikiškų iš vos kelių detalių iki keliatūkstantinių, skirtų daugiausia suaugusiesiems ir kurias sudėti yra didelis, kantrybės reikalaujantis darbas.

Pažvelgus į istoriją

Pirmasis dėlionę apie 1760 m. sukūrė Johnas Spilsbury.

Trumpai – vos 30 metų gyvenęs anglas dirbo karališkojo kartografo padėjėju. Taip pat leido žemėlapius. Švietimo tikslu sumanė išspausdinti žemėlapį, kurį reikėjo sudėti iš dalių.

Pasak autoriaus, toks žaidimas turėjo padėti vaikams išmokti politinės geografijos.

Linksmieji tirščiai

– Ko tu toks liūdnas ir pavargęs?

– Ai, darbas, darbas, vien tik darbas, ryte ir vakare...

– Ir seniai tu taip dirbi?

– Nuo rytojaus pradedu.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS