Bauginanti statistika: beveik pusė pernai žuvusiųjų ugnyje – neatsargūs rūkaliai | kl.lt

BAUGINANTI STATISTIKA: BEVEIK PUSĖ PERNAI ŽUVUSIŲJŲ UGNYJE – NEATSARGŪS RŪKALIAI

Pernai žuvusiųjų ugnyje skaičius yra didžiausias Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus, beveik pusė – 42 – iš 100 pernai žuvusių žmonių gyvybės neteko dėl neatsargaus rūkymo.

Kaip skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, dar 25 žmonės žuvo dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi, po aštuonis – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų bei krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų.

Septyni mirė dėl pašalinio ugnies šaltinio, du – dėl padegimų, po vieną – dėl elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, dėl vaikų išdykavimo su ugnimi ir dėl sprogimo. Penki asmenys žuvo dėl kitų priežasčių.

Miestuose kilusiuose gaisruose pernai žuvo 44 gyventojai (44 proc.), o miesteliuose bei kaimo vietovėse – 56 (56 proc.).

Ketvirtadalis (24) gyventojų žuvo Vilniaus apskrityje, iš jų 13 – pačioje sostinėje, 15 – Kauno apskrityje, iš jų penki – Kauno mieste, keturi – Kauno rajone, 14 – Šiaulių apskrityje (iš jų keturi – Šiaulių mieste), 10 – Klaipėdos apskrityje (iš jų keturi Klaipėdoje), Utenos apskrityje žuvo 11 (iš jų keturi – Molėtų rajone) Telšių – aštuoni (iš jų keturi – Telšių rajone) apskrityje, po šešis – Alytaus ir Marijampolės apskrityse, keturi – Panevėžio apskrityje ir du – Tauragės apskrityje.

Penkerių metų gaisrų statistikos duomenimis, vyrų gaisruose žūsta 2,6 karto daugiau nei moterų. Pernai gaisruose žuvo 78 vyrai ir 17 moterų (vyrų žuvo 4,6 karto daugiau nei moterų). Penkių žuvusiųjų tapatybė nenustatyta.

Žuvusiųjų gaisruose žmonių amžiaus vidurkis – 61 metai, nuo 47 metų iki 76 metų gaisruose žuvo 64 žmonės, tai yra 64 proc. žuvusiųjų.

Pernai Lietuvoje kilo vienas gaisras, per kurį žuvo trys gyventojai, septyni gaisrai nusinešė po dvi žmonių gyvybes, o 83 gaisrai pasiglemžė po vieną žmogaus gyvybę.

Anot prokuratūros, tris gyvybes nusinešęs gaisras Šiauliuose, Aido gatvėje esančiame daugiabučiame name, liepą kilo dėl neatsargių šeimininko veiksmų, jis pats rūkė ir kitiems nedraudė rūkyti šalia lengvai užsidegančių daiktų.

Tyrimo duomenimis, praėjusių metų liepos 3-iąją mergina ir dar du vyrai bute rūkė ir vartojo alkoholį. Manoma, kad buto šeimininkas, palikęs balkone gulėti neblaivią merginą ir užrakinęs buto duris, su kitu vyru alkoholį toliau vartojo išėję į namo laiptinę.

Apie prasidėjusį gaisrą buto šeimininkas išgirdo tik iš kaimyno, atskubėjusio iš kito aukšto pranešti apie nelaimę. Šeimininkas atrakino buto duris ir bandė patekti į vidų.

Atvykę į įvykio vietą ugniagesiai gelbėtojai rado devintame namo aukšte degantį butą ir pastebėjo į šio buto balkono rėmą įsikibusią merginą. Ugniagesiai nespėjo išgelbėti nuo gaisro bandančios apsisaugoti nepilnametės – pastaroji neišsilaikė ir nukrito. Mergina buvo nuvežta į Respublikinę Šiaulių ligoninę, tačiau dėl patirtų sužalojimų jos gyvybė tą pačią dieną užgeso.

Ugniagesiai gelbėtojai įvykio vietoje rado du žuvusius vyrus – buto šeimininką ir svečią. Tyrimo metu nustatyta, kad vyrai mirė nuo ūmaus apsinuodijimo anglies monoksidu.

Nustatyta, kad gaisro metu bute likusi nepilnametė neturėjo galimybės pasinaudoti balkone esančiais evakuacijos liukais. Viršuje kopėčių buvęs liukas neatsidarė, o apatinis buvo uždengtas grindų apdailos lentelėmis ir baldais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Bet sudegę

58 iš 100,- nerūkė!

Motyvacija mesti rūkyti

Gera motyvacija atsik ardyti žalingo įpročio. Ir sveikata bus geresnė ir pinigų sutaupys .

Ypac tie,

kurie nera ruke gyvenime! Ne karta maciau reportazus,kai kaimynai,artimieji sako,kad zmogus nera rukes,o gesintuvas ramiai desto,kad "nuo rukymo".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS