Daugiausia mirtinų atsitikimų darbe – statybos įmonėse: nesilaiko saugos reikalavimų | kl.lt

DAUGIAUSIA MIRTINŲ ATSITIKIMŲ DARBE – STATYBOS ĮMONĖSE: NESILAIKO SAUGOS REIKALAVIMŲ

  • 0

Lietuvos Respublikos valstybinė darbo inspekcija (VDI) paskelbė informaciją apie nelaimingus atsitikimus darbe, įvykusius per 2021 metų pirmą–trečią ketvirčius.

Per tris šių metų ketvirčius buvo gauti 37 pranešimai (išankstiniais duomenimis) apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė (šešis iš jų sąlygojo kelių eismo saugos taisyklių pažeidimai), ir 97 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai. 2020 m. per tokį pat laikotarpį buvo gauti 29 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 96 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai – tai yra mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius 2021 metais, lyginant su 2020 metais, padidėjo aštuoniais atvejais (arba 28 proc.), o sunkių – padidėjo vienu atveju (arba 1 proc.).

Pagal minėtus pranešimus šiais metais ištirti šešiolika mirtinų ir 59 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe.

Mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe pasiskirstymas pagal ekonominės veiklos rūšis:

Daugiausia mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe (išankstiniais duomenimis) įvyko statybos (septyni mirtini nelaimingi atsitikimai ir 23 sunkūs), apdirbamosios gamybos septyni mirtini ir aštuoniolika sunkių), transporto ir saugojimo (septyni mirtini, iš jų penki darbuotojai žuvo eismo įvykių metu, ir trylika sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, iš jų trys sunkiai sužaloti eismo įvykių metu), žemės ūkio (šeši mirtini ir aštuoni sunkūs) bei didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių remonto (trys mirtini (iš jų vienas – eismo) ir septyni sunkūs) įmonėse. Taip pat po keletą skaudžių nelaimų darbe įvyko miškininkystės (du mirtini ir trys sunkūs), administracinės ir aptarnavimo veiklos (vienas mirtinas ir septyni sunkūs), kasybos (vienas mirtinas, vienas sunkus), vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo ir regeneravimo (keturi sunkūs) įmonėse. Dar vienas mirtinas ir du sunkūs – profesinės, mokslinės ir techninės veiklos bei vienas mirtinas ir du sunkūs (iš jų vienas eismo įvykis) viešojo valdymo ir gynybos, privalomojo socialinio draudimo veikloje.

Daugiausia mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko darbuotojams nukritus iš aukščio.

Palyginimas su 2020 metais

Palyginti su 2020 metų mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius padidėjo apdirbamosios gamybos (nuo trijų iki septynių atvejų), statybos (nuo penkių iki septynių), žemės ūkio (nuo dviejų iki šešių atvejų), didmeninės ir mažmeninės prekybos (nuo dviejų iki trijų atvejų). Išliko toks pat skaičius transporto ir saugojimo (po septynis atvejus) bei kasybos (po vieną).

Sunkių nelaimingų atsitikimų darbe skaičius padidėjo statybos (nuo devyniolikos iki 23 atvejų) apdirbamosios gamybos (nuo dvylikos iki aštuoniolikos), administracinės ir aptarnavimo veiklos (nuo keturių iki septynių), žemės ūkio (nuo trijų iki aštuonių). Sumažėjo didmeninės ir mažmeninės prekybos (nuo šešiolikos iki septynių atvejų), transporto ir saugojimo (nuo 21 iki trylikos atvejų), taip pat vandens tiekimo, nuotekų valymo įmonėse (nuo šešių iki keturių atvejų), nekilnojamojo turto operacijų (nuo penkių iki nė vieno atvejo), apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos (nuo dviejų iki nė vieno). Miškininkystėje išliko toks pat – po tris sunkius nelaimingus atsitikimus.

Kur ir kodėl?

Be eismo įvykių, kurių metu šeši darbuotojai (arba 16 proc.) žuvo ir šeši buvo sunkiai sužaloti, per 2021 metų tris ketvirčius pavojingiausi nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti buvo statybos darbai – juos atliekant įvyko šeši mirtini ir aštuoniolika sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, taip pat techninių priemonių, mechanizmų, darbo įrenginių aptarnavimo darbai – keturi mirtini ir devyni sunkūs; žemės ūkio darbai – trys mirtini ir du sunkūs; miškų kirtimo darbai – trys mirtini ir du sunkūs; medienos apdorojimo darbai – vienas mirtinas ir penki sunkūs. Atliekant sandėliavimo, pakrovimo, iškrovimo darbus žuvo trys darbuotojai bei 21 darbuotojas patyrė sunkias traumas, vykdant kitus darbus žuvo penki darbuotojai ir trylika buvo sužaloti.

Kaip ir 2020 metais, daugiausia mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko darbuotojams nukritus iš aukščio – žuvo septyni darbuotojai ir buvo sunkiai pakenkta 34 darbuotojų sveikatai. Pastebima, kad iš aukščio krenta ne tik darbuotojai, dirbantys statybų, bet ir transporto ir saugojimo bei žemės ūkio įmonėse. Dar darbuotojai buvo mirtinai traumuoti užvirtus gruntui iškasose (trys darbuotojai), apsinuodijus dujomis srutų rezervuare (vieno įvykio metu žuvo trys darbuotojai). Taip pat virstant nupjautam medžiui, įjungus montuojamą įrenginį, užkritus sunkiam daiktui, prisilietus prie elektros srovės bei kitomis aplinkybėmis žuvo dar aštuoniolika darbuotojų.

Tiriant nelaimingų atsitikimų priežastis nustatyta, kad didžiąją dalį mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe sąlygojo darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai, netinkamas darbų organizavimas. Daugiau nei šeštadalis nelaimingų atsitikimų darbe įvyko, kai atlikdami darbus darbuotojai nesilaikė vadovų duotų nurodymų ir taip rizikavo savo sveikata ar gyvybe.

Per trijų ketvirčių įvykių darbe metu žuvo keturi neblaivūs darbuotojai. Dar dviem neblaiviems darbuotojams buvo sunkiai pakenkta sveikatai. Per atitinkamą 2020 metų periodą įvyko du sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe, kurių metu nukentėjo neblaivūs darbuotojai.

Aptariamuoju laikotarpiu sunkių ar mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe jauniems darbuotojams (iki 18 metų amžiaus) neįvyko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS