Įvardijo, kurios profesijos darbuotojų žūsta daugiausia | kl.lt

ĮVARDIJO, KURIOS PROFESIJOS DARBUOTOJŲ ŽŪSTA DAUGIAUSIA

  • 1

Pernai darbe mirė 36 žmonės – vienu mažiau, nei 2017-aisiais.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad žūčių darbe nuosekliai mažėja: 2016-aisiais mirė 45, 2015-aisiais – 44; 2014 metais – 56 žmonės.

Inspekcija pastebi, kad priešingai, nei ankstesniais metais, pernai mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe pavyko išvengti žemės ūkio, vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo įmonėse. Taip pat žūčių ir sunkių sužalojimų darbe sumažėjo statybos sektoriaus (pernai žuvo 6) didmeninės ir mažmeninės prekybos (2 mirtys) įmonėse. Sunkiai sužalotųjų taip pat sumažėjo miškininkystėje (7 atvejais).

Išaugo mirtinų nelaimingų atsitikimų skaičius apdirbamosios gamybos įmonėse (9 mirtys), administracinės ir aptarnavimo veiklos (padaugėjo 4 atvejais), profesinės, mokslinės ir techninės veiklos (didėjo 2 atvejais) įmonėse.

Darbo inspekcija atkreipia dėmesį, jog nepaisant inspektorių prevencinio darbo, apie trečdalis nelaimingų atsitikimų, pasibaigusiu darbuotojų žūtimi ar sunkiais sužalojimais, įvyksta dėl kritimo iš didelio aukščio, apie penktadalis žuvusių buvo mirtinai sužaloti užgriuvus kroviniams ar birioms medžiagoms, dešimtadalį traumavo veikiantys įrenginiai.

Inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas sako, kad statistika vis dar rodo didesnę nelaimingų atsitikimų riziką trumpai įmonėse dirbantiems asmenims: apie 40 proc. mirtinai ir sunkiai sužalotųjų įmonėje stažas –  vieneri metai. Didžioji dalis tokių žuvusiųjų dirbo statybos įmonėse.

Bemaž stabilus išlieka ir žuvusių ar sunkiai sužalotų darbuotojų skaičius, kurie darbe buvo neblaivūs: pernai buvo 14 tokių atvejų, 2017 metais – 13, 2016 metais – 16 atvejų.

Dažniausiai inspektorių nustatomi pažeidimai įmonėse – darbuotojai dirba nesaugiose darbo vietose, nėra aprūpinti reikiamomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis, leidžiama dirbti neišmokytiems, neinstruktuotiems darbuotojams, taip pat nekontroliuojama, kaip darbuotojai laikosi nustatytų reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

minde

gal parasykit kiek gelezinkely zusta darbuotoju ar susizalokja kazkaip masiulio bijot tokie teisuoliai visi .ar kysi pasiemat

SUSIJUSIOS NAUJIENOS