Po mažylės apkandžiojimo – kritika šunų šeimininkams: lengviausia augintinį atiduoti į prieglaudą | kl.lt

PO MAŽYLĖS APKANDŽIOJIMO – KRITIKA ŠUNŲ ŠEIMININKAMS: LENGVIAUSIA AUGINTINĮ ATIDUOTI Į PRIEGLAUDĄ

  • 14

Į medikų rankas pateko žiauriai sukandžiota beveik dvejų metų mergaitė iš Joniškio. Nelaimė įvyko, kai mažylė namuose žaidė su šeimos šunimi – belgų aviganiu. Augintinis sukandžiojo vaikui galvą ir veidą. Mažylės būklė stabili, tačiau ji vis dar stebima reanimacijoje. Kai įvyko nelaimė, mergaitė namuose buvo su tėčiu. Plačiau – LNK reportaže.

„Kiek žinau, mergaitė yra intensyvios terapijos skyriuje. Augintinis jai apkandžiojo galvą bei veidą“, – sakė Šiaulių policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė.

„Žaizdos susiūtos. Pirminiais duomenimis, pavojus mergaitės gyvybei negresia“, – teigė Šiaulių vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Žakaris.

Anot policijos, mergaitė žaidė savo namuose. Mama buvo išvykusi, o ją prižiūrėjo tėtis.

„Šiuo metu pradėta administracinė teisena dėl tėvų valdžios nepanaudojimo. Mažametė mergaitė buvo kartu su savo tėveliu namuose. Ji žaidė su augintiniu, kuris įprastai būna atskiroje erdvėje“, – teigė G. Smagriūnienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Anksčiau šeima Vaiko teisių tarnybai nebuvo žinoma. Galimai, tai tik nelaimingas atsitikimas.

„Šiuo metu atliekamas vertinimas. Baigus situacijos vertinimą bus nuspręsta, kokia pagalba šeima toliau bus teikiama“, – sakė D. Žakaris.

Deja, atvejų, kai gyvūnai apkandžioja žmones, daugėja. Vien Šiaulių apskrityje fiksuota ketvirtadaliu daugiau įkandimų.

„Per šių metų laikotarpį bendras užregistruotų atvejų skaičius siekia 373. Tai yra ženkliai daugiau nei pernai. Praėjusiais metais buvo užfiksuoti 296 atvejai“, – kalbėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Edita Satkevičienė.

Beveik visi vaikus ar suaugusiuosius sužaloję šunys buvo jų gerai pažįstami augintiniai.

„Gyventojai dažniausiai nukenčia nuo šunų. Tai sudaro net 80 proc. visų atvejų. Reikia pažymėti, kad apie 70 proc. asmenų nukenčia nuo žinomų gyvūnų“, – sakė E. Satkevičienė.

Anot gyvūnų prieglaudos vadovės, neretai su tokiais šunimis nesusitvarkančios šeimos vėliau atsikrato savo augintiniais ir atiduoda juos į prieglaudą.

„Pasitaiko. Žmonės galvoja, kad šuo, atsiradus vaikui, turi priimti naują šeimos narį bei leisti su juo daryti, ką tik nori“, – sakė gyvūnų prieglaudos „Šiaulių letenėlė“ vadovė Ingrida Butkutė.

Kad panašių nelaimių būtų galima išvengti, specialistai rekomenduoja perkant šunį galvoti ne tik apie džiaugsmą, bet ir atsakomybę. Jei šeimoje, kurioje jau yra augintinis, gimsta vaikas, prie pasikeitusios situacijos privalu adaptuoti ir augintinį.

„Įsigyjant augintinį reikėtų atsižvelgti į jo veislę, amžių, veislės ypatumus. Reikia įvertinti, ar vaikas bus saugus su gyvūnu. Taip pat reikia vaikui paaiškinti, kaip su šuniu elgtis“, – teigė D. Žakaris.

Reikėtų su vaiku aptarti pagrindines taisykles, kad šis šuns neerzintų, nemuštų, neatiminėtų maisto.

„Žmonės, turėdami vaiką negalvoja, kad reikia saugoti šunį nuo vaiko. Kaip kitaip šuniui apsisaugoti, juk jis rankų neturi“, – sakė I. Butkutė.

„Reikėtų su vaiku aptarti pagrindines taisykles, kad šis šuns neerzintų, nemuštų, neatiminėtų maisto“, – sakė D. Žakaris.

Anot gyvūnų prieglaudos vadovės, šunį apkaltinti lengviausia, tačiau už savo augintinį visą atsakomybę prisiima pats šeimininkas.

„Šeimininkas turi suvokti, kad šuo irgi yra asmenybė, kad jis turi turėti savo saugią vietą, kur niekas nelįstų“, – sakė I. Butkutė.

Anot Vaiko teisių apsaugos tarnybos, atvejai, kai šuo stipriai sukandžioją vaiką, reti. Tačiau dažnai jie būna labai skaudūs, su pasekmėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Lina

Tėtis matyt vaiko priežiūrą patikėjo augintiniui, nes kitaip nebūtu daėje iki to. Tiems kurie turi akmenines širdis, sąskaitas su kaimynais, triukšmu ( o kiek mes dvikojai jų sukeliam?) Augintiniai yra bendravimui daug geriau , nei žmonės (pats šlykščiausias padaras sukurtas dievo) Užsienyje gyvūnsi lankosi senelių prieglaudose ir visi patenkinti ir jaučiasi geriau , BET TIK NE LIETUVIUI - vaikštom kaip zombiai , nei prašau , atsiprašau , šypsenos neišspaudžia - mūsų gyvenimas LT toks , kaip skystis išvirus cepelinus ..... Nusimeskit tą priekaištų naštą - gyventi bus sveikiau.....

pensininkė

jei šuo aukščiau savo vaiko tai kažin ar tai šeimai reikia vaiko , gal tegul džiaugiasi savo šuniu nes vaikui nesaugu ten kur yra šuo tėvų durnumas laikyti šunį kai namuose vaikai labai jau priviso tū šunų mylėtojų, įdomu kaip dabar jaučiasi tėvai tokiu savo elgesiu ar dar šiandien šuo namuose susiprotėkite tėvai ir daugiau mylėkite savo vaikus

Kas toliau?

Ne vienas daugiabutyje gyvenantis asmuo yra susidūręs su problema, kai kaimynų augintinis kelia triukšmą,Tik šiką, loja ir dar kaimynus nervuoja ! O kiek apkandžioja ir nužudo žmonių !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS