150 žmonių jau gavo orderį išsikelti iš namų: ką daryti tiems, kurie neturi kur dėtis | kl.lt

150 ŽMONIŲ JAU GAVO ORDERĮ IŠSIKELTI IŠ NAMŲ: KĄ DARYTI TIEMS, KURIE NETURI KUR DĖTIS

  • 57

Tik įsigaliojus orderiui nuo smurto artimoje aplinkoje vos per dvi buvusio savaitgalio dienas policija tokį orderį išrašė net pusantro šimto lietuvių. Su orderiu šie tautiečiai gavo ir nurodymą nedelsiant penkiolikai dienų išsikelti iš namų ir prie jų nesiartinti.

Plačiau apie tai LNK reportaže pasakojo Policijos departamento viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

– Orderiai yra naujiena. Pranešimų skaičius per savaitgalį nebuvo išaugęs neįprastai. Tiesiog atsirado nauja priemonė, kuri buvo būtent tuo tikslu įdėta į įstatymą, kad būtų galima užtikrinti didesnę potencialių aukų apsaugą. Jeigu egzistuoja rizika pagal nustatytus kriterijus, kad smurtas ateityje gali pasireikšti, tada yra skiriamas orderis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie tie atvejai, kam buvo paskirti orderiai? Ar mitas, kad tik vyrai yra iškeldinami iš šeimos namų?

– Atvejų buvo pakankamai įvairių. Dažniausiai buvo iškeldinti vyrai, o riziką patiriančios moterys. Tačiau per savaitgalį buvo ir tokių atvejų, kad buvo du broliai ir vienas kitam kėlė riziką. Buvo atvejų, kai buvo iškeldinama sutuoktinė arba sugyventinė.

– Kuriame regione daugiausia tokių orderių? Ir ar galite maždaug nupasakoti tuos atvejus, kai pareigūnai ėmėsi asmeniui skirti tokį orderį?

– Regionais negalėčiau skirstyti, atvejų yra visoje Lietuvoje. Buvo gal įdomesnis atvejis, kad žmonės atvažiavę į Palangą poilsiauti sukonfliktavo, buvo smurtinis pasireiškimas, kvietė policiją. Ir poilsiautojai tokiu būdu buvo išskirti. O kriterijai, pagal kuriuos policijos pareigūnai įgyvendino tą įstatymo nuostatą dėl orderių skyrimo, tai jie yra labai konkretūs. Jie yra patvirtinti vidaus reikalų ministro ir yra nustatyta riba, kiek aplinkybių atitinkant patvirtintus kriterijus, yra skiriamas orderis.

Tačiau tipinis atvejis turėtų būti, kad suaugęs žmogus turi sugebėti pasirūpinti pats savimi.

– Ar po šio savaitgalio nekilo problemų, kur tiems orderių gavėjams pasidėti? Nes gavus orderį, asmuo turi penkiolikai dienų išsikelti iš namų.

– Gali kilti tokių problemų. Įstatymo logika yra paprasta. Asmuo yra iškeldinamas ir daugumos atvejų turėtų būti, kad jis pats pasirūpina, kur jis gyvens. Tačiau įstatymas numato, kad savivaldybės turi būti numačiusios vietas, kur žmonės, kuriems tikrai neįmanoma niekur apsigyventi, galėtų gauti apgyvendinimo paslaugas. Tačiau tipinis atvejis turėtų būti, kad suaugęs žmogus turi sugebėti pasirūpinti pats savimi.

– Ir valdžia, ir smurto aukas ginantys specialistai, ir pati policija giria naują, nuo liepos 1 d. įteisintą ginklą prieš smurtą šeimoje. Bet ar pareigūnai tikri, kad išvengs manipuliacijų, kai vienas sutuoktinis keršys kitam policijos rankomis? Orderiui išduoti užtenka asmens skundo dėl grėsmės.

– Tokia grėsmė egzistuoja. Nuostata apie tai, kad valstybė įsipareigoja intensyviau saugoti artimoje aplinkoje aukas, galioja Lietuvoje jau daugiau nei dešimtmetį. Nefiksuojame kažkokių įspūdingų skaičių apie melagingus pranešimus. Žinoma, jų pasitaiko. Tačiau tam yra numatyta atsakomybė už melagingą pranešimą.

– Turint vos vieno savaitgalio skaičių – 150 išduotų orderių, koks būtų jūsų spėjimas – kas bus toliau, kaip keisis situacija?

– Nedrįsčiau spėlioti. Jeigu tokiuose įtemptuose santykiuose gyvenantis žmogus pajus, kad turi galimybę kreiptis pagalbos, kad ta pagalba yra reali, jis gali tuo naudotis dažniau. Galiu pabrėžti, kad pusei įvykių, į kuriuos reagavo policija, buvo skirtas orderis. Reiškia, poreikis tokiai apsaugai yra, o kaip tai veiks toliau, pamatysime.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Pastabusis

Kur persikelsi gyventi jei neturi meilužės.

Pastabusis

Riekia 15 dienų persikelti gyventi pas meilužę. Meilužės neturėjimas tai labai blogai.

aisku

Metas per rinkimus pasakyti valdantiesiams ne
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS