Apeliaciniame teisme LKF byloje – federacijos atstovo paskutinis žodis | kl.lt

APELIACINIAME TEISME LKF BYLOJE – FEDERACIJOS ATSTOVO PASKUTINIS ŽODIS

Lietuvos apeliaciniame teisme nagrinėjamoje Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) byloje, kurioje prokurorai prašo nubausti ir buvusį jos vadovą Mindaugą Balčiūną, trečiadienį paskutinį žodį tars LKF atstovas.

„LKF byloje jau pasakytos baigiamosios kalbos. Ankstesniuose posėdžiuose dalis išteisintųjų pasakė paskutinius žodžius. Sausio 22 dieną numatyta tęsti paskutinių žodžių išklausymą, paskutinį žodį tars LKF atstovas“, – BNS sakė teismo atstovė Vilma Budėnienė.

LKF atstovaujantis advokatas Raimundas Lideika teigė besitikintis palankaus teismo sprendimo.

„Mūsų pozicija yra, kad juridinis asmuo nekaltas, tai kokia gali būti bauda (...) Tikimės palankaus nuosprendžio, nes pirma instancija tokį protingą ir motyvuotą nuosprendį priėmė“, – BNS teigė advokatas.

Vilniaus apygardos teismas 2018 metų spalio mėnesį visiškai išteisino buvusį federacijos generalinį sekretorių M. Balčiūną ir kitus kaltinamuosius dėl veiksmų, susijusių su pasirengimu 2011-ųjų Europos krepšinio čempionatui. Kaltinimai kaip juridiniam asmeniui dėl sukčiavimo ir dokumento klastojimo buvo pareikšti ir pačiai federacijai, ji taip pat visiškai išteisinta.

Tačiau šį nuosprendį apskundė prokurorai. Jie skunde nurodė, kad Panevėžio miesto savivaldybė neturėjo teisinio pagrindo savivaldybės biudžeto piniginėmis lėšomis prisidėti prie privataus viešbučio Panevėžyje rekonstravimo.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad, siekiant rasti galimybę finansuoti viešbučio rekonstrukciją, 2010 metais sudaryta paslaugų viešojo pirkimo ir pardavimo sutartis tarp LKF ir Panevėžio miesto savivaldybės.

Prokurorai teigia, kad paslaugų, kurias pagal šią sutartį federacija turėjo teikti Panevėžio miesto savivaldybei, teikti neketino ir negalėjo, nes numatomoms teikti paslaugoms jau buvo gautas ar numatytas valstybės ir rėmėjų finansavimas, dalis numatytų renginių jau buvo įvykę dar iki sutarties pasirašymo ir jau apmokėti iš kitų lėšų, o dalis renginių įvyko jau po PVM sąskaitų faktūrų išrašymo – pinigai pagal sąskaitas faktūras buvo pervedami už dar neįvykusius renginius.

Prokuratūra M. Balčiūną kaltino, kad eidamas LKF generalinio sekretoriaus pareigas jis susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad federacijos vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo – perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai bei sąskaitos apie neva Panevėžio savivaldybei LKF suteiktas paslaugas.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai, duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule bei klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

Šio viešbučio vadovė Dalia Kuklierienė kaltinta papirkimu – įtarta, kad ji kaip kyšį M. Balčiūnui davė televizorių.

Pareigūnai skelbė, kad iš viso tokiu būdu LKF naudai užvaldė 2,375 mln. litų (per 687 tūkst. eurų), iš jų daugiau nei 80 proc. panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad nė vienas iš devynių kaltinamųjų nepadarė jokio nusikaltimo ir neįžvelgė jokio savanaudiškumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS