Atliko tyrimą ir nustebo: sukčiais patiki vis daugiau žmonių | kl.lt

ATLIKO TYRIMĄ IR NUSTEBO: SUKČIAIS PATIKI VIS DAUGIAU ŽMONIŲ

  • 1

Nacionalinis kibernetinio saugumo centrui (NKSC) prieš šventes surengus kibernetinio saugumo pratybas paaiškėjo, kad pašto tarybomis apsimetančių internetinių sukčių neatpažintų kas septintas dirbantysis.

Kaip antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), pratybų metu daugiau kaip šimto Lietuvos organizacijų darbuotojų buvo išsiųsta virš 40 tūkst. imitacinių laiškų – taip buvo tikrinami jų gebėjimai atpažinti pašto tarnybomis apsimetančių internetinių sukčių žinutes.

„Internetiniai sukčiai išnaudoja visas įmanomas progas siekdami išvilioti gyventojų pinigus arba asmeninius duomenis. Gruodžio mėnesį, kai daugelis internetinėse parduotuvėse dairosi dovanų arba laukia siuntinių po Juodojo sekmadienio išpardavimų, sukčiavimas apsimetant siuntų tarnybomis yra gana populiarus, todėl dar kartą raginame visus kritiškai vertinti visas netikėtai gautas žinutes, tikrinti siuntėjo duomenis ir nenaudoti darbinio el. pašto asmeniniams tikslams“, – sako NKSC direktorius Liudas Ališauskas.

Praėjusią savaitę vykusių iš anksto neskelbtų pratybų „Kibernetinis skydas PhishEx“ trečiojo etapo rezultatai rodo, kad į darbinę elektroninio pašto dėžutę gavę žinutę apie neva nepristatytą siuntą ir raginimą atnaujinti asmeninius kontaktinius duomenis, jos neatpažino ir potencialiai žalingus veiksmus atliko 14 proc. darbuotojų.

Rudenį vykusių panašių pratybų metu sukčių veiksmus imituojančios žinutės nepažino 18 proc. darbuotojų.

Šias pratybas NKSC organizavo bendradarbiaudami su bendrove „Lietuvos paštas“, kuris mokymo tikslais leido naudoti į jų siunčiamus pranešimus panašias žinutes.

Sukčių bandymai išvilioti asmens duomenis bei pinigus darosi vis originalesni ir labiau įtikimi.

Anot „Lietuvos pašto“ Saugos ir prevencijos departamento vadovo Andriaus Varnelio, bendrovė skiria didelį dėmesį sukčiavimų prevencijai ir užkardymui, kuomet yra neteisėtai naudojamas bendrovės vardas. Reguliariai apie tai įspėjami klientai.

„Sukčių bandymai išvilioti asmens duomenis bei pinigus darosi vis originalesni ir labiau įtikimi. Todėl prisijungdami prie kibernetinio saugumo pratybų siekiame ugdyti gyventojų kritinį mąstymą ir atsparumą sukčių atakoms. Džiugina tai, kad per šias pratybas sulaukėme virš 580 pilietiškų gyventojų pranešimų apie gautas apgaulingas žinutes“, – sako A. Varnelis.

Bendrovė ragina visus klientus gavus įtartiną žinutę, kurioje naudojamas Lietuvos pašto vardas, apie ją kuo skubiau pranešti el.paštu prevencija@post.lt. Informaciją apie sukčių veiksmus bendrovė visuomet perduoda atsakingoms institucijoms ir inicijuoja jų blokavimą.  

Apie internetinį sukčiavimą gyventojai turėtų pranešti ir NKSC užpildant specialią formą NKSC interneto svetainėje https://www.nksc.lt/pranesti.html arba el. paštu cert@nksc.lt.kibern.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O kaip gi kitaip?

Išsirinkome gi "pačią sąžiningiausią ir geriausią" vyriausybę....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS