„Auksinių šaukštų“ bylos atomazga: įmonė turės kariuomenei grąžinti pinigus ir atsiimti prekes | kl.lt

„AUKSINIŲ ŠAUKŠTŲ“ BYLOS ATOMAZGA: ĮMONĖ TURĖS KARIUOMENEI GRĄŽINTI PINIGUS IR ATSIIMTI PREKES

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką vadinamojoje „auksinių šaukštų“ istorijoje: virtuvės įrangos tiekėjai turės kariuomenei grąžinti daugiau kaip 100 tūkst. eurų ir atsiimti prekes.

Išnagrinėjusi kariuomenės skundą, trijų teisėjų kolegija patvirtino Apeliacinio teismo išvadą, kad 2014 metais sandoris buvo sudarytas pažeidžiant viešųjų pirkimų principus, todėl turi būti pripažintas negaliojančiu ir turi būti taikoma restitucija.

„Apeliacinės instancijos teismas pagrįstai pripažino ginčo sandorius negaliojančiais dėl jų prieštaravimo imperatyvioms įstatymo normoms, todėl turi būti taikomi CK 1.80 straipsnyje nurodyti padariniai – dvišalė restitucija“, – rašoma sausio 6 dieną paskelbtoje Aukščiausiojo Teismo nutartyje.

Kariuomenei byloje nepavyko įrodyti, kad tuomet „Nota Bene“ besivadinusi įmonė veikė apgaule – teisėjai konstatavo, kad vien nedidelės dalies sutarčių sąlygų neatitinkančių prekių pateikimas neįrodo, kad įmonė siekė apgauti kariuomenę.

Apeliacinės instancijos teismas pagrįstai pripažino ginčo sandorius negaliojančiais.

Sandoris pripažintas negaliojančiu tuo pagrindu, kad techninė specifikacija neužtikrino konkurencijos, be to, teismo nuomone, pirkimas turėjo būti skaidomas į dvi dalis, atskirai perkant atsargines lauko virtuvių dalis ir virtuvės įrankius.

Verslininkai savo ruožtu neįrodė, kad pinigų ir prekių susigrąžinimas būtų neteisingas dėl prekių nuvertėjimo.

„Bylą nagrinėjusių teismų procesiniuose sprendimuose nėra konstatuota aplinkybių, rodančių, kad dėl pardavėjo suteikto garantijos termino pabaigos ar kitų aplinkybių ginčo prekės nuvertėjo, kokia šiuo metu yra ginčo prekių rinkos kaina ir kaip ji skiriasi nuo buvusios ginčo sandorių sudarymo metu“, – rašoma nutartyje.

Ginčas kilo dėl 2014 metais sudarytos sutarties su įmone „Nota Bene“, kuri vėliau persivadino į bendrovę „Saugu LT“.

Paaiškėjus, kad dalis virtuvės įrankių buvo praduoti brangesnėmis nei rinkos kainomis, o ant kai kurių buvo suklastoti prekių ženklai, Lietuvos karo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Įmonės vadovas prieš dvejus metus buvo nubaustas baudžiamąja tvarka dėl sukčiavimo.

Kariuomenė iš pradžių siekė prisiteisti pinigus baudžiamojoje byloje, bet to padaryti nepavykus kreipėsi į teismą civiline tvarka.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas patvirtino Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo iš bendrovės „Saugu LT“ Lietuvos kariuomenės naudai priteista 118 tūkst. eurų suma bei 5 proc. dydžio metinės palūkanos.

Verslininkui turės per mėnesį iš Lietuvos kariuomenės pasiimti prekes.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

ALGIS

Tų šaukštų niekas jau n e b e r a s , nes jie buvo auksiniai , o Lietuvoje auksas nesimėto , taip ir liks nenubausti .

o kas

dejo parasus ant pirkimo????? juozai,aaaaaa ???

Jo

Po tiek metų.tik tokia parodija ir dirbam toliau.O kas nuteistas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS