Po pedofilijos skandalo – dėmesys vaikų stovykloms: bus reaguojama žaibiškai | kl.lt

PO PEDOFILIJOS SKANDALO – DĖMESYS VAIKŲ STOVYKLOMS: BUS REAGUOJAMA ŽAIBIŠKAI

  • 24

Teismai svarsto galimybę viešinti kaltinamų asmenų pavardes ir tais atvejais, kai jų bylos nagrinėjamos uždaruose teismo posėdžiuose. Tokia iniciatyva kilo žiniasklaidai toliau viešinant pedofilijos istorijas. Naujausia jų susijusi su gan žinomu advokatu, kuris teisiamas už mergaičių išnaudojimą vasaros stovyklose.  Kaip tik šią vasarą Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba tikrins ar vaikų stovyklose visi darbuotojai yra pateikę pažymas, jog nėra susiję su vaikų išnaudojimo bylomis. Tačiau tokie tikrinimai dar neprasidėjo. LNK žurnalistas apie tai kalbėjosi su Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodiene.

– Kaip vertinate tokią iniciatyvą?

– Čia buvo vienas iš pasiūlymų, kurį girdėjom šiandien, kol kas labai sunku komentuoti, bet aš bendrai sakau, kad visos iniciatyvos, kurios gali padėti užkardyti fizinį, seksualinį, psichologinį smurtą prieš vaikus yra labai sveikintinos, labai svarbios. Kiekvienas ar bent vienas nukentėjęs vaikas yra labai didelė trauma, labai didelė žala, nepataisoma patirtis vaikui. Tad visos iniciatyvos yra svarstytinos, tik aš gal atkreipčiau dėmesį, kad kalbant apie bylas, tokiose bylose reikia kuo labiau saugoti vaiką kaip nukentėjusį, kad nebūtų antrą kartą viktimizuojamas. Tiek kalbant apie teisminius procesus, tiek kalbant ir apie visą informaciją, kuri yra viešoje erdvėje, kad tie vaikai, kurie yra nukentėję, nebūtų atpažįstami per viešą erdvę, per teisminius procesus, per atliekamus tyrimus, kad kuo įmanoma labiau pavyktų išsaugoti jų konfidencialumą.

Jeigu mes išgirsime iš vaikų, iš tėvelių, iš artimųjų ar žmonių, kurie einant pro šalį pamatys netinkamą elgesį su vaikais, mes į visus tuos pranešimus reaguosime be išimties.

– Istorija, kuri šiomis dienomis aprašoma žiniasklaidoje, konkrečiai portale „Delfi“, mini advokatą, kuris kažkaip pateko į vaikų vasaros stovyklas ir galimai galėjo išnaudoti mergaites. Ką darys jūsų tarnyba – dar iki šios bylos jūs svarstėte tikrinti vaikų vasaros stovyklų darbuotojus, tiksliau, tikrinti, ar vaikų vasaros stovyklos turi visą informaciją apie savo darbuotojus. Ką jos turi žinoti apie tuos žmones, kurie prižiūrės vaikus?

– Jūs labai gerai įvardinote. Nežinome, kaip atsidūrė žmogus, tai dar kartą tikrai norisi kreiptis į stovyklų organizatorius, vadovus ir dar kartą priminti, kad kol yra vaikai stovykloje, kol jie leidžia ten laiką, kai yra perduodami tėvų stovyklų vadovams, jie yra atsakingi už vaikų saugumą – tiek fizinį, tiek emocinį. Todėl labai svarbu, kad tie asmenys, kurie rūpinsis vaikais, kurie bus stovykloje, kurie teiks paslaugas vaikams, kad tai būtų pasiruošę, apmokyti asmenys, jeigu reikia, kad tai atitiktų visus išsilavinimo reikalavimus. Ir vienas svarbiausių dalykų – jeigu tai yra darbo sutartis, kad patys stovyklų vadovai kreiptųsi į Ryšių ir informatikos departamentą ir gautų pažymą iš įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro, ar žmonės, dirbantys su vaikais, nėra teisti už seksualinius ir kitus sunkius nusikaltimus. Antras dalykas, savanoriai taip pat turi išsiimti pažymas ir jas pateikti stovyklų vadovams.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tai galioja ir įvairiems kitiems kūrybiniams darbuotojams, kurie atvyksta į stovyklą vienai dienai, edukacijoms ir panašiai? Net ir tie, kurie dirba savarankiškai – jie gali gauti tokią pažymą?

– Taip, netgi dirbantys ir teikiantys paslaugas savarankiškai, atvykstantys, pavyzdžiui, kas antrą dieną skaityti paskaitų, mokyti plaukti. Visi, esantys šalia vaikų asmenys, turi turėti šias pažymas. Ir aišku, noriu atkreipti dėmesį į stovyklų organizatorius, kad pašaliniai asmenys, kurie atvyko pabūti, pažaisti laisvu laiku tik dienai ar pusdieniui tikrai turi būti rimtai įvertinti, ar tikrai šiuo metu šie asmenys turi būti stovykloje ir leisti laiką su vaikais.

– Jūs nė vieno patikrinimo dar neatlikote, nors vaikų vasaros stovyklos jau vyksta, teisingai suprantu?

– Taip, visiškai teisingai. Mes prieš savaitę davėme informaciją apie tai, kad startuosime su šita kampanija, tikrinsime stovyklas, esančias skirtingose Lietuvos vietose. Tai yra svarbi žinia stovyklų organizatoriams ir tėveliams, kad jie dar kartą įvertintų ir perklaustų stovyklų organizatorių, ar asmenys, kurie bus su vaikais yra pasiruošę, ar jie yra apmokyti ir ar yra išimtos pažymos. Kaip ir minėjau prieš savaitę, dar kartą pakartosiu, kad liko dvi savaitės išsiimti pažymas, susitikrinti visus dokumentus ir, aišku, atsitiktinumo būdu bus atrinktos stovyklos, kurias mes kartu su Valstybine darbo inspekcija aplankysime. Dar svarbu pasakyti, kad jeigu mes išgirsime iš vaikų, iš tėvelių, iš artimųjų ar žmonių, kurie einant pro šalį pamatys netinkamą elgesį su vaikais, mes į visus tuos pranešimus reaguosime be išimties, atvyksime į stovyklą, kalbėsime su vaikais, tėveliais, stovyklų organizatoriais, vertinsim situaciją. Ir jeigu ta situacija bus platesnė ir svarbi kitoms institucijoms, būtinai ją perduosim atsakingoms institucijoms, kurios gali būti susijusios ir priimti sprendimus dėl stovyklos veiklos ir organizavimo.

– Jūs minėjote, kad tie žmonės, kurie organizuoja stovyklą, yra atsakingi už vaikus, kurie yra tose stovyklose. Ar yra kokių nors bylų, kur nukentėję vaikai ar jų tėvai galėtų reikalauti kokios nors žalos atlyginimo iš organizatorių? Ar jūs turite praktikoje tokių įvykių?

– Turbūt tą informaciją galėtų pasakyti teismų atstovai, ar yra tokių bylų, kur tėvai bylinėjasi su stovyklų organizatoriais dėl netinkamos priežiūros, netinkamos veiklos organizavimo. Aš kol kas nežinau tokių bylų, nesu girdėjusi ar užfiksavusi. Tačiau tėvai tikrai prieš pasirašant sutartį turi susipažinti su visais punktais, kuriuos įgyvendina stovykla ir stebėti, kaip tos sutarties sąlygos yra vykdomos.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Ona

Tai argi vaikų stovyklos-vieta,kur bet koks vyras iš pašalies gali prašytis nakvynės lyg į kokį viešbutį ?!? Netikiu,čia kažkas ne taip! Stovyklos vadovą pakratykite,gal čia jo verslas toks...

Ina

Teisingumas mirė tada, kai klykianti Garliavos mergaitė , padedant vaikteisėm, raudonpaltei antstolei, plikiui advokatui ir 240 skverno milicininkų buvo įgrūsta į autobusiuką ir išvežta nežinoma kryptimi.Ir tik tada kai prezidentas fabar jau devyniolikmetei suteiks amnestiją, pedofilų lizdas gali būti išdraskytas. O dabar tikrinkit ką norit ir kaip norit. Pažiūrėkit į marširavusias vakar baidykles. Ar dar reikia komentarų?

Kur randasi iškrypusios orientacijos ped...Bartaševičius////

Ar gavo leidimą vienalytės ponios ar pono Sabatauskaitės vasaros stovykla šią vasarą,Juk ten viešas teroras vyko su vaikais.Atsakykite viešai spaudoje//Laukiame,nes kelia siaubą šios dvi neaiškios orentacijos būtybės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS