Išaiškinta grupuotė: jai vadovavo kalintis jaunuolis, teistas jau dešimtį kartų | kl.lt

IŠAIŠKINTA GRUPUOTĖ: JAI VADOVAVO KALINTIS JAUNUOLIS, TEISTAS JAU DEŠIMTĮ KARTŲ

  • 1

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose paskelbtas nuosprendis keturiems Šiaulių miesto ir rajono gyventojams, kurie nuteisti už sukčiavimą: telefonų pirkimo organizavimą ir paėmimą bei pardavimą. Pagrindinį vaidmenį vaidino 22-ejų metų šiaulietis J. Z., telefonus paėmę ir pardavę jo bendrininkai nusikaltimo metu buvo nepilnamečiai.

„Pagrindinį vaidmenį vaidino kaltinamasis J. Z. Jis, atlikdamas bausmę pataisos namuose, surasdavo asmenis, kurie internete pardavinėdavo telefonus, su jais susitardavo dėl telefonų pirkimo, nusiųsdavo jiems suklastotus bankinius pavedimus ir duodavo nurodymus kitiems asmenims – bendrininkams – nueiti paimti siuntinius, parduoti bei pervesti už juos gautus pinigus“, – sako bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Audrius Sadauskas. 

Pasak teisėjo A. Sadausko, bendrininkų grupėje J. Z. vaidmuo buvo aktyvus. Kaltinamojo J. Z. padarytos nusikalstamos veikos yra baigtos, padarytos naudojant tą patį nusikalstamos veikos modelį, įvykdytos per gana trumpą laiko tarpą. J. Z. padarė 17 nusikalstamų veikų, iš kurių 9-ios priskiriamos nesunkių nusikaltimų kategorijai ir 8-ios nusikalstamos veikos yra baudžiamieji nusižengimai. J. Z. nusikalto būdamas jauno amžiaus, tačiau teistas 9 kartus, šiuo metu teistas 10 kartų. Nusikalstamas veikas padarė bausmės atlikimo metu, būdamas įkalinimo įstaigoje.

Kiti trys kaltinamieji, darant nusikalstamas veikas, vykdė J. Z. nurodymus. Visi jie buvo nepilnamečiai.

Visos kaltinamųjų padarytos nusikalstamos veikos baigtos, padarytos tiesiogine tyčia. Visų kaltinamųjų atsakomybę sunkinančios aplinkybės yra tai, kad nusikalto veikdami bendrininkų grupėje, o J. Z. būdamas recidyvistu. Kaltinamųjų atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra tai, kad prisipažino padarę nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi.

Ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo. Kaltinamasis J. Z. su pareikštais civiliniais ieškiniais nesutiko, kiti kaltinamieji su pareikštais civiliniais ieškiniais dėl turtinės žalos atlyginimo sutiko.

Teismas nustatė, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos ne vėliau kaip nuo 2019 m. rugpjūčio pradžios iki 2020 m. sausio pirmos pusės. J. Z., būdamas Pravieniškių pataisos namuose, neteisėtai naudodamasis interneto prieiga, socialiniame tinklalapyje ir skelbimų interneto tinklalapyje surasdavo skelbimus apie parduodamus mobilaus ryšio telefonus. Jis susisiekdavo su mobiliųjų telefonų pardavėjais, susitardavo dėl kainos, atsiuntimo vietos. Pinigus J. Z. pažadėdavo pervesti banko pavedimu. Pardavėjams nurodydavo pavardes, kas ateis pasiimi siuntinio. Siuntinius pasiimdavo bendrininkai – laisvėje buvo nepilnamečiai: K. M., P. F. ir K. D. Jie telefonus parduodavo lombarde arba žmonėms. Už parduotus telefonus didžiąją dalį gautų pinigų pervesdavo ir nedidelę dalį pasilikdavo sau.  

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per nuosprendį priėmusį Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kolia

Geras gal tik ,zurnaliugos tema Rado

SUSIJUSIOS NAUJIENOS