Reiškia nerimą dėl kalinių elgesio su pareigūnėmis: joms – ir seksualinio pobūdžio priekabės | kl.lt

REIŠKIA NERIMĄ DĖL KALINIŲ ELGESIO SU PAREIGŪNĖMIS: JOMS – IR SEKSUALINIO POBŪDŽIO PRIEKABĖS

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga reiškia nerimą dėl kalinių priekabiavimo prie pareigūnių, tuo tarpu Kalėjimų departamentas sako tiriantis atvejus.

Profesinė sąjunga trečiadienį išplatino pareiškimą, kad seksualinis priekabiavimas, kurį patiria ne viena pataisos įstaigose dirbanti pareigūnė, tam tikromis aplinkybėmis gali peraugti į nusikalstamą veiką ir į tokius atvejus neturėtų būti žiūrima pro pirštus ar nurašoma darbo specifikai.

Pranešime spaudai nurodoma, kad vien balandžio paskutinėmis dienomis Pravieniškių pataisos namuose trečiame sektoriuje įvyko du incidentai, kurių metu nuteistieji nederamai elgėsi su pareigūnėmis moterimis.

Pasak pranešimo, vienu atveju vedamas pasivaikščioti vienas nuteistųjų sugriebė jį lydėjusią pareigūnę ir bandė įstumti į pasivaikščiojimo kiemelį, kitu atveju – nuteistasis staigiu judesiu sugriebė pareigūnei lytinių organų srityje, sakydamas erotinio pobūdžio žodžius.

Kalėjimų departamentas sako žinantis apie galimo priekabiavimo prie pareigūnių atvejus Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje ir juos tiriantis.

„Minėti duomenys buvo gauti Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos administracijai peržiūrėjus stacionarių vaizdo kamerų vaizdo įrašus. Dėl šių atvejų įstaigoje buvo pradėti du tarnybiniai patikrinimai, kurių metu ir bus įvertinti nuteistųjų veiksmai“, – atsakyme BNS nurodo departamentas.

Nuteistieji su pareigūnais vyrais elgiasi kitaip, nei su moterimis, vyrams siunčiami grasinimai ir keiksmažodžiai, o pareigūnėms – seksualinio pobūdžio priekabės ir psichologinis spaudimas.

Anot atsakymo, „bet kokie nuteistųjų neteisėti veiksmai pareigūnų ar darbuotojų atžvilgiu bus principingai vertinami teisės aktų nustatyta tvarka“.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas teigia, kad tokie atvejai turėtų būti traktuojami kaip pareigūno užpuolimas.

„Nuteistieji su pareigūnais vyrais elgiasi kitaip, nei su moterimis, vyrams siunčiami grasinimai ir keiksmažodžiai, o pareigūnėms – seksualinio pobūdžio priekabės ir psichologinis spaudimas. (...) Tokie veiksmai negali būti vertinami vien tik kaip nuteistojo drausmės pažeidimas“, – pranešime cituojamas K. Pauliukas.

Anot profsąjungos pirmininko, pasikartojančioms situacijoms, su tokiais nuteistųjų poelgiais, kurie balansuoja tarp drausminio nusižengimo ir nusikalstamos veikos ribos, įstaigose „neteikiamas deramas dėmesys, nedaromos išvados ir neieškoma išeičių“.

„Mano nuomone, taip besielgiantiems nuteistiesiems drausminės nuobaudos per švelni bausmė. Manyčiau, kad tai yra smurtas pareigūno atžvilgiu ir ne kas kita kaip jo užpuolimas, todėl ir įstaigos vadovybės, ir pamainos elgesys panašiais atvejais turėtų būti griežtas ir ikiteisminis tyrimas nuteistojo atžvilgiu turėtų būti pradedamas“, – sako profesinės sąjungos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ne problema

Yra sovietinė patirtis kaip kareiviams gesindavo seksualumą. Tiesiog į maistą dėdav bora ir valgomąką sodą.

Naujas žodis

"priekabės", kodėl ne "priekabos"?

tai

oi,oi - viskas cia apsivertė aukštyn kojomis, pareigūnes tapo vargšes kalinės o kaliniai prižiūrėtojai, tai rodo, kad ten visiška betvarkė. Duotų tokiam kaliniui 10 parų gero karcerio, būt tik ant vandens ir be miego - daugiau niekada negrabaliotų tarpkojų. Bet kur tau, bus pažeistos jų teisės - jiems reikia žiūreti televizorių, mokytis, maigyt kompą ir tt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS