Per kontrabandininkų gaudynes žuvusio jaunuolio mamai valstybė sumokės per 30 tūkst. eurų | kl.lt

PER KONTRABANDININKŲ GAUDYNES ŽUVUSIO JAUNUOLIO MAMAI VALSTYBĖ SUMOKĖS PER 30 TŪKST. EURŲ

  • 6

Netoli Druskininkų prieš penkerius metus per kontrabandininkų gaudynes žuvusio jaunuolio mamai valstybė sumokės per 30 tūkst. eurų, šeštadienį skelbia naujienų portalas delfi.lt.

Jo teigimu, žuvusio 18-mečio mamai Lietuvos valstybė, atstovaujama Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), turės sumokėti 1,3 tūkst. turtinės ir 30 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Tokį sprendimą priėmė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), išnagrinėjęs žuvusio jaunuolio motinos skundą.

delfi.lt teigimu, Vilniaus apygardos administracinis teismas skundą buvo atmetęs, motyvuojant tuo, kad žuvusysis dalyvavo nusikalstamoje veikoje, slėpėsi automobilyje ir tai turėjo įtaką pareigūnui panaudoti ginklą.

Tačiau, anot naujienų portalo, LVAT pirmosios instancijos teismo išvadoms nepritarė ir įvertino, kad ginklas buvo panaudotas neapdairiai.

LVAT teigimu, teisėjų kolegija priėjo išvados, kad jaunuolis žuvo dėl to, kad buvo panaudota jėga, kuri nebuvo neišvengiamai būtina, siekiant suimti asmenį, todėl motina turi teisę į žalos atlyginimą.

Teisėsauga tyrimą dėl nelaime pasibaigusių kontrabandininkų gaudynių baigė 2017 metų pradžioje.

Generalinė prokuratūra tuo metu nusprendė, kad tarnybos metu šūvį paleidęs pasienietis negali atsakyti už neatsargų gyvybės atėmimą, šis tyrimas sausį nutrauktas.

Kauno apygardos teismas tais pačiais metais skyrė baudą Lazdijų gyventojui Giedriui Vilčinskui, kurio vairuojamo automobilio salone važiavo pašautas jaunuolis.

Teismas patvirtino prokuratūros įtarimus, kad G. Vilčinskas paliko pašautą jaunuolį gyvybei pavojingos būklės, o pats pabėgo iš automobilio. Jam skirta 13 tūkst. 181 euro bauda. Kadangi vyras 73 paras laikytas suimtas, bauda jam sumažinta iki 7,6 tūkst. eurų. Konfiskuoti abu kontrabandą gabenę lengvieji automobiliai. Taip pat konfiskuotos kontrabandininkų mašinose rastos racijos, kaukės.

Šiemet G. Vilčinskas mirė po to, kai į jo namus Lazdijuose įsibrovė plėšikai, kurie vyrą kankino ir padegė.

Pasieniečių persekiotame automobilyje gabenta 15 tūkst. pakelių kontrabandinių baltarusiškų rūkalų. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais yra daugiau kaip 42 tūkst. eurų.

2015 metų rugpjūtį pasieniečiai pastebėjo automobilį „Ford Mondeo“, važiuojantį Druskininkų savivaldybės ribose netoli Nemuno, kuriuo eina siena su Baltarusija, į Lietuvos gilumą. VSAT kriminalinės žvalgybos pareigūnai turėjo informacijos apie rengiamą nusikaltimą – iš Baltarusijos į Lietuvą Nemunu turėjo būti gabenamas kontrabandos krovinys.

Pasieniečiai stabdė ir „Ford Mondeo“, ir jį lydėjusį „Peugeot 607“. Abu vairuotojai nepakluso uniformuotų pasieniečių nurodymams sustoti, todėl prasidėjo gaudynės.

„Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį ir pervažiavęs priverstinio stabdymo juostą, buvo sulaikytas, kai nulėkė nuo kelio ir vos neatsitrenkė į medžius. „Ford Mondeo“ buvo apdaužytas, išdužo keli jo langai. Vairuotojui buvo pavykę pasprukti į mišką.

Persekiojant „Peugeot 607“, kurio vairuotojas irgi nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti du įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant paleisti keli šūviai į padangas. Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame vykęs asmuo yra sužeistas. VSAT pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji vyrą išvežė į ligoninę.

Vėliau gauta informacija, kad Alytuje gyvenęs 18-metis mirė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Bile Koks

Šiaip tai turėtų Vilčinskas mokėti tuos pinigus, nes dėl jo nusikalstamų veiksmų kilo pasekmės. Gaila, pats irgi pamiro.

Čiubaka

susitvarkyt naršyklę ir nebus tų reklamų

Ei

Ar baigsit vieną kartą vietoj straipsnių ir komentų reklamą mėtyt? Jau ne tik lietrytis, bet ir kaunadienė išgudrėjo, netikras "reklamos peržiūras" rankioja. Ar reklamdaviams apie šitas savo suktybes prisipažįstat, labai jie patenkinti, kad mulkinimo suerzinti "reklamos žiūrėtojai" didžiausiu lanku taip "reklamuojamas" firmas aplenks ir tyčia jų prekių nepirks?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS