Korupcija kaltinamo V. Bavėjano byloje apklausti buvę teisėjai | kl.lt

KORUPCIJA KALTINAMO V. BAVĖJANO BYLOJE APKLAUSTI BUVĘ TEISĖJAI

  • 0

Antradienį Šiaulių apygardos teisme vykusiame baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu yra pateikti buvusiam Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui Valdimarui Bavėjanui, apklausti du buvę Kauno apygardos teismo teisėjai Algerdas Urbšys ir Viktoras Preikšas.

V. Bavėjanas ir kitas kaltinamasis – anksčiau savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ dirbęs Valys Venslovas – yra kaltinami sutarė per tarpininką duoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno teisėjui Algerdui Urbšiui, kad šis skirtų V. Venslovui mažesnę baudą už korupcinį nusikaltimą.

Teisme liudijęs A. Urbšys patvirtino 2018 metų spalį paskelbęs nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje buvo teisiamas V. Venslovas. Jis tvirtino bylos nagrinėjimo metu nesulaukęs jokių su ja susijusių klausimų iš kolegų.

Kalbėdamas apie taip pat jau buvusį Kauno apygardos teismo teisėją Viktorą Preikšą, A. Urbšys teigė pažįstantis jį tik kaip bendradarbį ir sakė apie minėtą baudžiamąją bylą su juo nekalbėjęs.

Parodymus posėdyje davęs V. Preikšas sakė V. Bavėjaną pažįstantis nuo 1985 metų, kai kartu su juo dirbo Alytaus prokuratūroje ir Lazdijų apylinkės teisme.

V. Preikšas sakė girdėjęs, kad A. Urbšys nagrinėja bylą, kuri yra pripažinta prioritetine, tačiau teigė su juo apie bylą nekalbėjęs. Jis tvirtino su savo kolega kalbėjęs tik apie prioritetines bylas apskritai.

Anksčiau skelbta, kad V. Preikšas yra laikomas tarpininku, kuris turėjo padėti paveikti A. Urbšį. Pats V. Preikšas portalui 15min.lt yra patvirtinęs, kad paliko teismą ir tapo advokatu po to, kai teisėjų korupcijos byloje buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Antradienį teisme taip pat apklausta ir Lietuvos apeliacinio teismo raštinės vadovė Agnė Aguonytė, kuri patvirtino, jog tuomet, kai Kauno apygardos teisme išnagrinėta byla pasiekė Apeliacinį teismą, ji teisėjams buvo paskirta automatizuotu atrankos būdu.

A. Aguonytė teigė apie bylą sužinojusi tik tuomet, kai buvo apklausta ikiteisminio tyrimo metu ir sakė, jog jos niekas nebuvo klausęs, kaip galima būtų paskirti bylą pageidaujamam teisėjui.

Teismo atstovas Vytautas Jončas BNS informavo, kad kitame teismo posėdyje ketinama apklausti bylą Lietuvos apeliaciniame teisme nagrinėjusius teisėjus – Algimantą Valantiną, Ernestą Montvidienę ir Reginą Pocienę.

Taip pat posėdyje bus apklausiamas ir pernai rudenį iš Lietuvos apeliacinio teismo savo noru pasitraukęs teisėjas Aloyzas Kruopys. Portalas delfi.lt anksčiau skelbė, kad jis teisėjų korupcijos tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Generalinė prokuratūra pernai lapkričio pradžioje pranešė apie baigtą ikiteisminį tyrimą šioje byloje, ją nagrinėti Šiaulių teismui paskyrė Lietuvos apeliacinis teismas.

Bylos duomenimis, tuometinis Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas 2015–2016 metais susitikinėjo ir kitaip bendravo su savo vaikystės draugu, savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ dirbusiu V. Venslovu, kuris tuo metu buvo teisiamas Kauno apygardos teisme dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kitų nusikaltimų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdyto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad V. Venslovas ir V. Bavėjanas galėjo ne kartą tartis, planuoti ir derinti, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti duoti ir vėliau duoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui, kad šis neteisėtai paveiktų V. Venslovo bylą nagrinėjusį teisėją Algerdą Urbšį dėl švelnesnės bausmės skyrimo.

Nors šio tikslo bendrininkams pasiekti ir nepavyko, nes Kauno teismas V. Venslovą nuteisė lygtine trejų metų laisvės atėmimo bausme ir skyrė beveik 38 tūkst. eurų baudą, ši byla buvo perduota nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui. STT teigimu, abu kaltinamieji tuomet siekė, kad byla būtų skirta nagrinėti tokiam teisėjui, kurį V. Bavėjanas galėjo tikėtis paveikti.

Pernai gruodį Apeliacinis teismas baigė nagrinėti V. Venslovo bylą ir pripažino jį kaltu dėl 10 iš 14 jam inkriminuotų veikų bei sumažino jam skirtą baudą iki 30 tūkst. eurų.

Abu kaltinamieji savo kaltės šioje byloje nepripažįsta.

Tai yra viena iš dvylikos iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis atskirtų bylų, ir pirmoji, kurioje kaltinimai pateikti vienam iš buvusių teisėjų. Šiuo metu teismui taip pat jau perduota ir buvusio Regionų apygardos administracinio teismo teisėjo Gintaro Čekanausko byla.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 30 asmenų. Tiriama daugiau nei 140 nusikaltimų.

V. Bavėjanas iš pareigų atleistas 2019-ųjų rudenį, kai teisėsauga pateikė jam įtarimus korupcija.

Sprendimą dėl atleidimo V. Bavėjanas yra apskundęs, Vilniaus apygardos teismas jo ieškinį pernai atmetė, tačiau buvęs teisėjas pateikė ir apeliacinį skundą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS