Po kruvino sekmadienio šalies keliuose: atsakingai elgtis turi ne tik vairuotojai | kl.lt

PO KRUVINO SEKMADIENIO ŠALIES KELIUOSE: ATSAKINGAI ELGTIS TURI NE TIK VAIRUOTOJAI

  • 1

Sekmadienis šalies keliuose buvo tikrai tragiškas ir kruvinas. Per kelias valandas žuvo net penki žmonės – Šiauliuose girtas vairuotojas mirtinai partrenkė senutę, Anykščių rajone per mašinų susidūrimą žuvo keleivė, Vilniuje susidūrus trims automobiliams iškart žuvo trys jaunuoliai, o dar viena mergina mirė ligoninėje, praneša LNK.

Apie eismo saugumą kalbėjo Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

„Visuomet, kai keliuose žūsta ar būna sužaloti žmonės, yra sudėtinga tai paaiškinti. Apie 90 proc. eismo įvykių, kai nukenčia žmonės, yra kaltas žmogiškasis faktorius – netinkamas žmogaus elgesys, nepasirinktas saugus greitis ar kažkokie kiti veiksniai, kurie darė įtaką tai nelaimei“, – sakė V. Grašys.

Vis dėlto 2022 metais žuvusiųjų šalies keliuose buvo mažiau nei pernai.

„Žuvo dešimčia mažiau žmonių nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Bet vis tiek kalbame apie 30 žūčių Lietuvos keliuose iki šios dienos“, – teigė jis.

Jis įvardijo, kokia yra pagrindinė eismo įvykių priežastis.

„Nepasirinktas saugus greitis yra viena iš pagrindinių priežasčių. Kita vertus, ir nedėmesingumas, neatidumas ir nesilaikymas Kelių eismo taisyklių (KET). Tai yra pagrindinės priežastys, dėl ko įvyksta eismo nelaimės, kai šalies keliuose žūsta ar yra sužalojami žmonės“, – tikino pašnekovas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

Kai suaugusi mama su elektriniu paspirtuku vežasi du mažamečius vaikus ir nė vienas iš jų nedėvi šalmo – koks čia yra pavyzdys?

Pasak V. Grašio, atsakingai keliuose elgtis turi ne tik vairuotojai.

„Galbūt reikėtų kalbėti ne apie vairuotojus, o apie eismo dalyvius – visi esame eismo dalyviai. Tinkamas suaugusiųjų pavyzdys jaunimui, vaikams labai daug lemia. Kai suaugusi mama su elektriniu paspirtuku vežasi du mažamečius vaikus ir nė vienas iš jų nedėvi šalmo – koks čia yra pavyzdys? Užprogramuota, kad tas jaunimas darys KET pažeidimus ir nesisaugos“, – kalbėjo Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas.

Jis sakė, kad taip pat labai svarbu, jog žmonės nustotų toleruoti daromus KET pažeidimus.

„Pasitaiko atvejų, kuomet policija vykdo blaivumo patikrinimo priemones, sustabdomas neblaivus už vairo sėdintis vairuotojas, o šalia sėdintis asmuo, turintis vairuotojo pažymėjimą, yra blaivus. Jis leido neblaiviam asmeniui sėsti prie vairo, nors pats galėjo tą dalyką padaryti saugiai. Tai rodo, kad mūsų visuomenė dar pakankamai toleruoja netinkamą elgesį. Tas pats naudojimasis mobiliaisiais telefonais vairuojant – juk vairuotojo dėmesys būna nukreipiamas visai kitur, o ne į eismą, nors eismo sąlygos yra pakankamai intensyvios ir visas dėmesys turi būti sutelkiamas būtent į eismo saugumą“, – šnekėjo V. Grašys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Atsakingai

elgiasi tik vairuotojai profesionalai,nes gali prarasti pragyvenimo saltini! Visiems kitiems - viskas po... O pesciuju,dviratininku,paperstukininku - niekas net KET nemoke!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS