Mokesčius slėpusiems automobilių prekeiviams teko atlyginti tūkstantinę žalą valstybei | kl.lt

MOKESČIUS SLĖPUSIEMS AUTOMOBILIŲ PREKEIVIAMS TEKO ATLYGINTI TŪKSTANTINĘ ŽALĄ VALSTYBEI

  • 2

Mokesčius slėpę automobilių prekiautojai atlygino daugiau nei 33 tūkst. eurų žalą, padarytą valstybės biudžetui.

Kaip penktadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas dėl automobilių prekyba užsiimančios įmonės direktoriaus ir vadybininko galimų nusikaltimų – vengimo mokėti mokesčius ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

FNTT Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnų iniciatyva pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūra.

Tyrimo duomenimis, automobilių prekyba besiverčiančios įmonės direktorius ir vadybininkas 2020–2021 metais pardavė 20 automobilių ir jų pardavimo dokumentuose nurodė mažesnes pardavimo kainas, nei iš tikrųjų už juos iš pirkėjų gaudavo.

Pasak FNTT, be to, asmenys pardavė dar 29 automobilius, kurie nebuvo įtraukti į įmonės apskaitą. Siekdami išvengti mokesčių valstybei, asmenys nuslėpdavo, kad jų įmonė tarpininkavo parduodant šiuos automobilius, o automobilių pardavimo dokumentuose nurodydavo, kad pirkėjai transporto priemones įsigijo tiesiai iš užsienyje esančių pardavėjų. Taip veikdami asmenys apgaulingai tvarkė įmonės apskaitą ir teikė neteisingus duomenis apie įmonės pajamas.

Suskaičiuota, kad per metus bendrovė nesumokėjo daugiau nei 33 tūkst. eurų pridėtinės vertės (PVM) bei pelno mokesčių.

Atliekant ikiteisminį tyrimą bendrovės direktorius ir vadybininkas pripažino savo kaltę bei atlygino visą valstybės biudžetui padarytą žalą, todėl tyrimui vadovavusi prokurorė priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą pagal laidavimą.

Asmuo teismo gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jeigu jis pirmą kartą padarė nusikalstamą veiką, visiškai pripažino savo kaltę ir gailisi padaręs nusikalstamą veiką, bent iš dalies atlygino ar pašalino padarytą žalą arba įsipareigojo ją atlyginti, jeigu ji buvo padaryta.

Už mokesčių vengimą valstybės institucijoms teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 100 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Man kazkada taip siule

pirkti uz 7 tukst, o rasyti, kad mokejau 1 tukst. Man tai pasirode nepriimtina. O kazkas nupirko (per savaite). As po to uz tokia pacia panasia/kiek prastesne mokejau 9.4 tukst. Bet ten irgi buvo nesaziningai. Nes atseit pirkau is kazko is Italijos, o ne is Kauniecio perpardavinetojo. O apie ta tukstanti, tai ne zodziu pasake, nes bijojo, kad gal irasinejam, o ant dulkiu parase ant masinos.

Onansis

Kokia prasme klientui perkanciam automobili prisijungti prie sitos apgaules ir moketi daugiau, nei pardavimo popieriuose parasyta?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS