Nekokybiškai namo renovaciją atlikusi bendrovė turės atlyginti 150 tūkst. eurų žalą | kl.lt

NEKOKYBIŠKAI NAMO RENOVACIJĄ ATLIKUSI BENDROVĖ TURĖS ATLYGINTI 150 TŪKST. EURŲ ŽALĄ

  • 2

Panevėžio apylinkės teismas namo savininkų bendrijai prisiteisė beveik 150 tūkst. eurų statybos trūkumams šalinti iš namą renovavusios bendrovės.

Kaip antradienį pranešė Panevėžio apylinkės teismas, bylos duomenimis, dar 2006-2008 metais buvo pasirašytos renovacijos sutartys, kuriomis įsipareigota atlikti Nevėžio gatvėje esančio namo laiptinių, vandentiekio, buitinių bei lietaus nuotekų sistemų remontus.

„Darbai atlikti, priimti, už juos atsiskaityta, tačiau jau po penkerių metų atsirado defektai. Pradėjo trūkinėti namo vamzdynai butuose ir rūsiuose“, – sakoma teismo atsiųstame pranešime.

Bendrovės „Panevėžio butų ūkis“ inžinieriai atliko namo karšto vandens vamzdynų apžiūrą ir konstatavo, kad vamzdžius reikia keisti, jie netinka tolesniam naudojimui. Tada pastebėta, kad sumontuoti kitokie nei sutartyje numatyti vamzdžių modeliai.

Teismo pavedimu atliktos vamzdyno ekspertizės, taip pat nustatyti karšto vandens vamzdyno defektai. Be to, po atliktos objekto renovacijos pradėjo ryškėti balkonų ir fasadinių šiltinimo plokščių defektai – luposi balkonų plokščių plėvelė, ant fasadinių plokščių atsirado nelygumai, pasikeitė plokščių spalva, dalis plokščių dėl netinkamo tvirtinimo deformavosi.

Plokščių gamintojams sutikus pakeisti nekokybiškas plokštes, paaiškėjo, kad sudėtos prastesnės, nei numatyta projekte, kokybės plokštės.

Darbai atlikti, priimti, už juos atsiskaityta, tačiau jau po penkerių metų atsirado defektai. Pradėjo trūkinėti namo vamzdynai butuose ir rūsiuose.

Bendrija teisme teigė, kad namo stogo dengimo darbai taip pat atlikti nekokybiškai – esant stipresniam lietui į penktojo aukšto laiptines pradeda bėgti vanduo, jis sunkiasi per elektros skydines.

Atlikus stogui įrengti naudotų medžiagų apžiūrą, buvo konstatuota, kad sudėtos kitos medžiagos nei nurodyta techniniame projekte.

Namą renovavusi bendrovė statybos darbų defektų neginčijo, tačiau prašė taikyti ieškinio senatį ir remtis darbų atlikimo garantijos terminais. Sutarties sąlygose buvo numatytas penkerių metų defektų pašalinimo laikotarpis.

Tačiau įstatymai numato ir kitus statybos rangos darbų garantinius terminus, pagal kuriuos, esant paslėptų statinio elementų defektams taikomas dešimties metų, o esant tyčia paslėptų defektų – 20 metų garantinis terminas.

Teismas namo bendrijos ieškinį tenkino visiškai ir jiems priteisė 143 tūkst. 519 eurų statybos rangos trūkumams pašalinti.

Be to, bendrovė turės sumokėti bendrijai daugiau nei 5 tūkst. eurų bylinėjimosi bei teismo išlaidų.

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Panevėžio apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

T

Kodėl neskelbiamas brokdarių bendrovės pavadinimas? Tokius reikia auklėti ne tik bauda, bet ir viešumu.

...

LYG būtų kokybiškų 'renovacijų', LYG nors kokia atlaikys TIEK kiek reiks už ją mokėt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS