Medikų ir verslininkų aferos finišavo teisme | kl.lt

MEDIKŲ IR VERSLININKŲ AFEROS FINIŠAVO TEISME

Prieš Kauno apygardos teismą vakar stojo didelį šurmulį sukėlusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antskrydžio Šilainių poliklinikoje kaltininkai. Tarp jų – ir buvusio šios gydymo įstaigos direktoriaus sūnus Gytis Obelienius.

Atlygis – namas

42-ejų G.Obelienius, prisistatęs teismui kaip vienos Latvijoje registruotos įmonės direktorius, kaltinamas kito teisiamojo – Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus Ivano Dorošo papirkimu, siekiant laimėti šio vadovaujamos įstaigos organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus.

Remiantis kaltinamuoju aktu, kurio sutrumpintą variantą Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė skaitė ne vieną valandą, už tai kyšio reikalavusiam I.Dorošui buvo atlyginta statant bei įrenginėjant jo namą Jonavos rajono Barborlaukio kaime.

G.Obelienius kaltinamas su dviem nuo baudžiamosios atsakomybės, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, atleistais bendrininkais ne tik pirkęs šiai statybvietei elektros instaliaciją, šviestuvus, santechnikos prekes, hidroforą ir apmokėjęs jų įrengimo bei grindų betonavimo ir medienos tvirtinimo darbus. Bet ir perdavęs 15 tūkst. litų (4344 eurų) kyšį, padovanojęs televizorių „Samsung“ bei sumokėjęs žemės lyginimo ir medžių bei kelmų išvežimo darbus dviejuose I.Dorošo sodų sklypuose Panevėžio rajone. Teisėsaugininkai suskaičiavo, kad bendra šių kyšių įvairiomis formomis vertė – ne mažesnė kaip 21 677 eurai.

Vadovavo statytiniai

Minėti nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti asmenys buvo oficialūs bendrovių, laimėjusių Respublikinės Panevėžio ligoninės skelbtus viešųjų pirkimų konkursus, vadovai. Nors ikiteisminį tyrimą atlikusių STT Panevėžio valdybos pareigūnų duomenimis, faktiniu šių bendrovių vadovu bei neoficialiu savininku buvo G.Obelienius.   

Už 10 tūkst. eurų užstatą iš suėmimo paleistas ir po devynių mėnesių nušalinimo į Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pareigas grįžęs I.Dorošas kaltinamas neteisėtai sudaręs šioms bendrovėms išskirtines sąlygas dalyvauti jo vadovaujamos ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto bei Likėnų reabilitacijos ligoninės biuvetės (statinio, iš kurio imamas mineralinis vanduo) remonto ir įrengimo darbų bei medicinos įrangos viešųjų pirkimų konkursuose. Ir tuo pačiu juos laimėti.

(Nuotraukoje - Gytis Obelienius)

Tėvo šešėlis

Remiantis kaltinamuoju aktu, su I.Dorošo žinia ir šio nurodymu, jo sudarytos komisija rinkosi minėtų konkursų nugalėtoją iš kelių iš anksto nurodytų bendrovių. O būsimas laimėtojas su likusiomis dviem taip pat iš anksto buvo sutaręs, kad šios pateiks didesnes, negu jis, paslaugos kainas.  

Atlikdami šį ikiteisminį tyrimą, STT pareigūnai 2015-ųjų sausį atliko kratą ir Šilainių poliklinikoje, kuriai tuo metu dar vadovavo G.Obelieniaus tėvas. Jų taikiniu tapo vienas naujausiame šios gydymo įstaigos korpuse esantis kabinetas, kuriame buvo registruotos minėtos Respublikinės Panevėžio ligoninės organizuotus konkursus laimėjusios bendrovės.

Nei G.Obelienius, nei ir I.Dorošas savo kaltės nepripažįsta. G.Obelienių, kuris teigia tik teikęs konkursus laimėjusioms bendrovėms konsultacijas medicinos klausimais, giną buvęs Kauno apygardos teismo teisėjas Egidijus Jonas Grigaravičius. I.Dorošą – buvęs STT vadovas Juozas Gaudutis.

Laimėdavo vienintelis dalyvis

Ukrainiečiu, turinčiu Lietuvos pilietybę, teismui prisistatęs 61-erių I.Dorošas kaltinamas ne tik kyšininkavimu, piktnaudžiavimu užimamomis pareigomis, bet ir dokumentų klastojimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu bei šio iššvaistymu. Jam pareikšti kaltinimai susiję ne tik su vadovavimu Respublikinei Panevėžio ligoninei, bet ir su laikotarpiu, kai jis buvo Jonavos ligoninės vyriausiasis gydytojas.

Kaltinimai nusikalstamais sandoriais su I.Dorošu šioje byloje pareikšti dar dviem verslininkams: Kaune registruotos bendrovės „Skirgesa“ vadovui Skirmantui Akeliui bei Jonavoje įsikūrusios bendrovės „Žiltransa“ savininkui Juozui Žilinskui.

44-erių S.Akelis taip pat kaltinamas I.Dorošo papirkimu, siekiant laimėti kelis Jonavos ligoninės bei vieną Respublikinės Panevėžio ligoninės organizuotus viešųjų pirkimų konkursus. Remiantis kaltinamuoju aktu, I.Dorošui sudarius išskirtines sąlygas, jis laimėjo Jonavos ligoninės konkursus ir dėl medicinos atliekų perdirbimo įrenginio, ir dėl lazerinio įrenginio venų varikozei gydyti, ir dėl ultragarso sistemos nuskausminimo pompos įsigijimo. S.Akelis buvo vienintelis šių konkursų dalyvis, nes jų sąlygos buvo suderintos su jo pateiktais siūlomų įrenginių aprašymais.

(Nuotraukoje - Ivanas Dorošas)

Kyšis – automobilis pusvelčiui

Panašiu būdu S.Akelis laimėjo ir Respublikinės Panevėžio ligoninės, šiai pradėjus vadovauti I.Dorošui, paskelbtą viešųjų pirkimų konkursą operacinio elektrohidraulinio stalo, šviestuvo bei funkcinių ir palatos lovų įsigijimui.

I.Dorošui už tai buvo atlyginta automobiliu „Mercedes Benz“ mažesne, negu rinkos kaina, kurį jis pats išsirinko viename Estijos automobilių salone. Už šį automobilį sumokėjo S.Akelio vadovaujama bendrove „Skirgesa“. Vėliau jos pinigais sumokėta ir už kitus I.Dorošo įnorius: mersedeso ratų pakeitimą, apsaugos sistemos jame įrengimą bei draudimą.

Galiausiai į aferą buvo įtrauktas ir 59-erių J.Žilinskas, kurio bendrovė fiktyviai nupirko šį automobilį iš „Skirgesos“. O po to, ir toliau klastojant dokumentus, šis mersedesas, kaip ir buvo iš anksto sutarta, atiteko I.Dorošui, tapęs apie 20 tūkst. eurų pigesnis.

Savo kaltę pripažįsta vienintelis J.Žilinskas, kuriam pareikštas kaltinimas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. S.Akelis, kurį gina buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras Aidas Mažeika, jam pareikštų kaltinimų ne tik dėl papirkimo, bet ir dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, dokumentų klastojimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo pripažinti nelinkęs.

Iš pradžių ši byla buvo perduota Panevėžio apygardos teismui. Tačiau vėliau konstatavus, kad dauguma kaltinamiesiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų buvo padarytos Kauno apygardos teismo teritorijoje, kurioje gyvena ir visi jomis kaltinami asmenys, bylą nuspręsta persiųsti į Kauną.        

GALERIJA

  • Gytis Obelienius
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Juozas Žilinskas
  • Ivanas Dorošas
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Skirmantas Akelis
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
  • Korupcijos byla
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Darius

Db jau nebeišsisuks

Antilopė

nu tipo savivaldybė nenori išmest lauk aferisto iš poliklinikos patalpų

odontologai

vagiu vagys,bet tikriausiai ishsisuks.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS