Įspėja saugotis internete siūlančių investuoti sukčių: išviliotos didžiulės sumos | kl.lt

ĮSPĖJA SAUGOTIS INTERNETE SIŪLANČIŲ INVESTUOTI SUKČIŲ: IŠVILIOTOS DIDŽIULĖS SUMOS

Policija perspėja, kad pastaraisiais mėnesiais išaugo į įvairias platformas internete siūlančių investuoti sukčių aktyvumas.

„Tai nėra visiškai naujas sukčiavimo būdas, policijoje kiekvieną mėnesį registruojama bent po keletą pranešimų dėl siūlymų investuoti į galimai fiktyvias investavimo platformas, tačiau pastaraisiais mėnesiais tokių atvejų matome daugiau“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Šių metų birželio mėnesį pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai, liepos mėnesį – penki, rugpjūtį – vienas. Nukentėjusieji susigundė galimybe investuoti ir prarado nuo kelių šimtų iki 57 tūkst. eurų.

Anot policijos, dažniausiai sukčiai naudoja viešumoje gerai žinomų ir atpažįstamų žmonių atvaizdus. Fiktyvių ar neteisėtai veikiančių platformų pavadinimai nuolat keičiasi.

Sukčiai naudojo laidų vedėjo Andriaus Tapino, verslininko Nerijaus Numavičiaus, krepšininko Arvydo Sabonio, žurnalistės Rūtos Mikelkevičiūtės ir kitų žinomų žmonių atvaizdus.

R. Matonis pabrėžė, kad tokių nusikaltimų tyrimas yra labai sudėtingas, nes nusikaltėliai veikia iš užsienio valstybėse registruotų svetainių.

Nusikalstamu būdu gauti pinigai pervedami į skirtingose užsienio valstybėse atidarytas banko sąskaitas. Dažnai už išviliotus pinigus perkamos kriptovaliutos, tai dar labiau apsunkina policijos darbą.

Norint išvengti sukčių policija pataria atkreipti dėmesį į skelbimo turinį ir bendrą kokybę.

„Dažnu atveju klaidinantys skelbimai būna parašyti netaisyklinga lietuvių kalba su gramatinėmis klaidomis, skelbime naudojamos skambios frazės apie neva stebuklingą kokio nors daikto efektyvumą, žadamas lengvas būdas praturtėti“, – pridūrė policijos atstovas.

Policija pataria susidomėjusiuosius siūloma paslauga patikrinti skelbiamą informaciją kituose šaltiniuose, paieškoti atsiliepimų apie prekes, paslaugas siūlančią įmonę.


Lietuvos banko patarimai neprofesionaliems investuotojams:

Pirma taisyklė – neinvestuoti į produktus, kurių neišmanote. Nepaisydami šio patarimo rizikuojate ne tik prarasti savo santaupas, bet ir įlįsti į skolas.

Antra taisyklė – patikrinti, ar investavimo paslaugas siūlanti įstaiga turi reikiamą licenciją. Tai galima padaryti Lietuvos banko svetainės skiltyje „Licencijavimas“. Prisiminkite – įmonės pavadinimas turi tiksliai sutapti su nurodytu Lietuvos banko svetainėje.

Trečia taisyklė – vengti pasiūlymų, žadančių „greitą praturtėjimą“ ir „jokios rizikos“. Dažnai investuotojai praranda lėšas susivilioję „brokerių“ jiems telefonu siūlomais „itin patraukliais investavimo pasiūlymais“ („labai lankstūs produktai ir didelis jų pasirinkimas“, „minimalios rizikos ir garantuoti pelnai“, „nedidelės pradinės įmokos ir galimybė prekiauti pasinaudojant dideliu svertu“, „prekybai pradėti siūlomi negrąžintinai suteikiami premijiniai pinigai (angl.: bonus)“, „itin lanksčios ir išskirtinės prekybos sąlygos“ bei „maži ar apskritai netaikomi paslaugų teikimo mokesčiai“, „asmeninio konsultanto (brokerio) priskyrimas“ ir pan.) ir patikėję savo investicijas sukčiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Thanks! :)

Gintautas-tęsinys

Taigi, realiai nieko nevyksta, o klientas džiaugiasi neva augančiu indėliu. Leisdavo pasiimti dalį pinigų, tai jiems atsiperka dešimtis kartų, nes palengvina naujų aukų įviliojimą. 2019-08-09 prasidėjo „derliaus nuėmimas“. Pora savaičių prieš tai iš Grinta-Invest nuolat skambindavo moterys, įkyriai įkalbinėdamos padidinti indėlį bent 5000 €, siūlė 100⁒ bonusą. Paskui pareiškė, kad netrukus išeis į rinką, sandorius ir toliau atlikinės robotas. „Robotas“ (Ruslan Krug ar Maksim Pavlov) atidarė sandorius, tarp kurių net 5 akivaizdžiai beviltiški sandoriai perkant P. Afrikos randą už USD ir EUR, kada kursas pasiekęs maksimumą. Valiutų poros pasirinktos tikslingai, kadangi joms taikomas didžiausias spredas ir svopas. Vien pastarasis, ilgiau laikant sandorį, gali „suvalgyti“ sąskaitą, o sandoriai buvo išlaikyti 3 mėnesius ir ilgiau, kol sąskaitos ištuštėjo. Aukos tegalėjo stebėti situaciją, joms buvo tvirtinama, kad nieko negalima padaryti, siūloma imtis prekiauti patiems, t. y., prisiimt

Gintautas

Grinta-Invest: aukų mulkinimo schema Kadangi retai kas sutinka spekuliuoti biržoje, Grinta-Invest (įregistruota Maršalo salose, mokėjimo paslaugas teikia JK įsikūrusi įmonė „Grinta Holdings Limited“) pasirinko ilgalaikę, klastingą aukų įpainiojimo schemą. Aukas medžioja su Grinta susijusios firmos FinTech menedžeris Ruslan Krug. Pasiūlomas labai patrauklus, “saugus“ pinigų investavimas. Siūlo iki 4,5⁒ pelno per mėn. Grinta-Invest pasiima 30⁒ „pelno“, palikdami indėlininkui 70⁒. Pradinis įnašas nedidelis, bet yra sąlyga, kad po metų turi būti įnešta bent 10000 eurų arba dolerių. Kaip tai veikia? Jie tvirtina, kad robotas (algoritmas) seka valiutų kursų pasikeitimus bankuose. Kadangi tai vyksta ne vienu metu, atliekama pirkimo-pardavimo operacija ir per kelias sekundes susidaro uždarbis nuo kelių iki kelių dešimčių eurų. Naudojama MetaTrader4 platforma, dabar jau aišku, kad virtuali.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS