Pradėta byla dėl pasikėsinimo nužudyti vienuolika žmonių: moteris kaltinama sukėlusi gaisrą | kl.lt

PRADĖTA BYLA DĖL PASIKĖSINIMO NUŽUDYTI VIENUOLIKA ŽMONIŲ: MOTERIS KALTINAMA SUKĖLUSI GAISRĄ

Šiaulių apygardos teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau neteista 55 metų kaunietė I. P. kaltinama pasikėsinimu nužudyti 11 bejėgiškos būklės žmonių, visuotinai pavojingu būdu sugadinusi svetimą turtą.

Moteris kategoriškai neigia per dukters vestuvių šventę ketinusi atimti svetimų ir artimų žmonių, tarp kurių buvo keturi mažamečiai vaikai ir septyni suaugusieji, gyvybes.

Ketvirtadienį pradėta nukentėjusiųjų apklausa, byloje paskelbta pertrauka, pranešė teismas.

Bylos duomenimis, nusikaltimas padarytas 2019-ųjų rugsėjo 21-osios naktį vienoje sodyboje, esančioje Telšių rajone.

Kaip nurodoma bylos medžiagoje, kaltinamoji I. P., būdama apsvaigusi nuo alkoholio, žinodama, kad pastato antrajame aukšte miega žmonės, tarp kurių buvo jos šeimos narių, mažamečių vaikų, tyčia sukėlė gaisrą.

Kaltinamoji teismui pareiškė suprantanti, kuo yra kaltinama, tačiau pridūrė, kad savo kaltės nepripažįsta, nes, anot jos, viskas įvykę netyčia. Kaunietė duoti parodymus teismui sutiko tik po to, kai bus apklausti visi kiti proceso dalyviai.

Kaltinamosios duktė ir žentas savo parodymus teismui davė nuotoliniu būdu. Jauna moteris pabrėžė nenorėjusi, kad jos vestuvėse dalyvautų tėvai, nes žinojo, kad alkoholį pavartojusi jos motina gali elgtis neadekvačiai. Tačiau sutuoktinis ją įkalbėjęs, jog tokioje šventėje tėvai turi dalyvauti.

Moteris pasakojo, kad vestuvių dieną svečiai buvo nusiteikę šventiškai, žaidė įvairius žaidimus, alkoholis, anot jos, vartotas saikingai, kai kurie vestuvių pokylio dalyviai stipriųjų gėrimų iš viso nevartoję. Kaltinamosios duktė pabrėžė, kad alkoholiniai gėrimai laikyti šaldytuve, motina, anot jos, tą alkoholį ir vartojusi.

Nukentėjusioji teigė, jog antrąją vestuvių dieną motina pradėjusi elgtis agresyviai, ją tekę tramdyti nukentėjusiosios tėvui. Kaltinamosios duktė sakė, jog svečiai miegoti nuėję apie 3 valandą nakties, maždaug po poros valandų, kai visi jau miegojo, ji pajutusi aitrų dūmų kvapą. Moteris visus ėmusi žadinti, vieni gelbėjo mažamečius vaikus, kiti puolė gesinti liepsną.

Kaip teigė nukentėjusioji, išpuolusi į lauką, ji pamatė ant sūpynių sėdinčią motiną su šypsena veide. Dukters liudijimu, jai atmintyje įstrigę motinos tą akimirką ištarti žodžiai: „..džiaukitės, kad neturiu benzino“.

Apsvaigusi nuo alkoholio, žinodama, kad pastato antrajame aukšte miega žmonės, tarp kurių buvo jos šeimos narių, mažamečių vaikų, tyčia sukėlė gaisrą.

Nukentėjusioji patvirtino palaikanti savo pareikštą 5000 eurų ieškinį neturtinei žalai atlyginti. Moteris teigė, kad jai ir jos mažamečiams vaikams padaryta didelė moralinė, psichologinė žala.

Nukentėjusiosios sutuoktinis – kaltinamosios žentas – teismui tvirtino, kad įvykio metu I. P.  elgėsi labai agresyviai, pabrėžė, jog jokio fizinio skausmo uošvienei nesukėlė. Šioje byloje jis ir jo motina kaip nukentėjusieji teismui taip pat yrą pareiškę civilinius ieškinius neturtinei žalai atlyginti.        

Artimiausiame teisiamajame posėdyje teismas numato toliau apklausti nukentėjusiuosius, tarp kurių yra ir sodybos, kurioje vyko vestuvių pokylis, savininkė, į teismą pašaukti ir keturi liudytojai. Teismas numato apklausti iš viso apie dešimt liudytojų.    

Bylos duomenimis, nusikaltimo naktį kaltinamoji tyčia ant dujų viryklės sudėjo kartono dėžę su stiklo indais, įvairias plastiko atliekas, atsuko dujų čiaupus ir šiuos degius daiktus padegė, taip tyčia sukeldama gaisrą pirmajame namo aukšte esančioje virtuvėje.

Kaip nurodoma bylos kaltinamajame akte, I. P. savo nusikalstamos veikos nebaigė dėl nuo jos valios nepriklausančių priežasčių – nukentėjusieji pabudo, likvidavo gaisro židinį ir taip išsigelbėjo.

Kaunietei pateikti kaltinimai ir dėl sugadinto svetimo turto visuotinai pavojingu būdu, nes liepsna sunaikino viryklę, ąžuolinį stalą, dekoratyvinę plytų sieną, medines lubas, grindis, įvairius daiktus.

Per gaisrą sodybos savininkams žalos padaryta daugiau kaip už 2000 eurų.

Per ikiteisminį tyrimą kaltinamoji pateikė įvairių savo versijų apie įvykį. I. P. neigė pasikėsinusi nužudyti miegojusius vestuvių pokylio svečius. Ji teigė, jog įvykio dieną ji buvusi sumušta žento, dėl to ją ištikęs šokas. Anot kaltinamosios, į pagalbą norėjo pasikviesti medikus, tačiau niekaip negalėjusi rasti mobiliojo ryšio telefono. O virtuvėje sukėlusi gaisrą ji tikėjosi, kad suveikęs dūmų detektorius iš miego prikels svečius.

Kaltinamoji pridūrė, jog gaisrą sukėlė gelbėdama save ir savo sveikatą. Vienoje iš apklausų I. P. pareišk per pokylį alkoholio nevartojusi, tik, anot jos, antrąją vestuvių dieną ji ragavusi širšių medaus.

Moteris tvirtino neturėjusi tikslo žudyti 11 žmonių. Dėl per sukeltą gaisrą sugadinto sodybos turto I. P. kaltę pripažino, teigė, jog padarytą žalą atlyginusi nedelsdama.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

neadekvacia moteriske ,,,teisia,,, uz pasikesinima

nuzudyt 11 zmoniu , o Kaune Aleksote zudike nuzudziusia [nunuodijusia] 19 zmoniu paleidzia y laisve kaip visiskai nekalta .....APUPET ...galima nuo lietuviskos ,,temides,,Teismo tarnu logikos ....ir litchujanijos ,,istatymu,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS