Pradėtas tyrimas dėl bankų klientus apgaudinėjančių sukčių – žala siekia tūkstančius | kl.lt

PRADĖTAS TYRIMAS DĖL BANKŲ KLIENTUS APGAUDINĖJANČIŲ SUKČIŲ – ŽALA SIEKIA TŪKSTANČIUS

  • 0

Lietuvos kriminalinė policija šią savaitę pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nuo sukčių nukentėjusių banko klientų, žala siekia tūkstančius eurų.

Kaip ketvirtadienį pranešė Lietuvos kriminalinė policija, nuo sukčių galėjo nukentėti daugiau nei dešimt asmenų, jų nuostoliai sudaro keliasdešimt tūkstančių eurų. Šiuo metu vyksta pinigų grąžinimo iš bankų, į kuriuos buvo neteisėtai pervestos lėšos, procesai. Tikimasi, kad dalį lėšų pavyks atgauti.

„Sukčiai naudojasi socialine inžinerija paremtomis sukčiavimo schemomis, siekdami apgauti bankų klientus ir taip išvilioti prisijungimo prie interneto banko duomenis. Panaši sukčiavimo schema užfiksuota ir kitose kaimyninėse šalyse“, – rašome Kriminalinės policijos išplatintame pranešime.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl sukčiavimo, neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, elektroninių priemonių klastojimo ar neteisėto disponavimo duomenimis, neteisėtos elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo.

Anot policijos, nukentėję žmonės gaudavo SMS pranešimus, kurie neva atsiunčiami iš banko. Trumpoji žinutė informuoja žmogų, kad jis gavo pranešimą, kuris yra pridėtoje nuorodoje.

Atsidarius nuorodą patenkama į suklastotą tinklalapį, kur prašoma suvesti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis. Žmogui suvedus duomenis, sukčiai juos panaudoja sukurti SMART-ID paskyrą kliento vardu.

Sukčiai, pasinaudodami aukų vardu sukurta SMART-ID paskyra, prisijungia prie nukentėjusiųjų elektroninės bankininkystės paskyros ir neteisėtai perveda pinigus.

Policija gavus tokias žinutes rekomenduoja nespausti nuorodų. Pareigūnai ragina žmones būti budriais, nepakliūti į sukčių pinkles. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS