Prokuratūra apskundė buvusių IAE vadovų išteisinimą dėl piktnaudžiavimo | kl.lt

PROKURATŪRA APSKUNDĖ BUVUSIŲ IAE VADOVŲ IŠTEISINIMĄ DĖL PIKTNAUDŽIAVIMO

  • 2

Prokuratūra skundžia pirmos instancijos teismo nagrinėtos baudžiamosios bylos nuosprendį, išteisinusį visus kaltinamuosius dėl 1,5 mln. eurų vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) aukciono.

Panevėžio apygardos prokuratūra antradienį Apeliaciniam teismui pateikė skundą, prašydama visus šešis kaltinamuosius pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų. Juos birželio 23-ąją išteisino Panevėžio apygardos teismas, pranešė prokuratūra.

Įtarimai dėl piktnaudžiavimo buvo pareikšti šešiems asmenims, tarp jų – buvusiems IAE vadovams Dariui Janulevičiui ir Osvaldui Čiukšiui bei buvusiam Komercijos skyriaus vadovui Laurui Pusliui. Dviem pastariesiems taip pat buvo pateikti įtarimai ir dėl neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis.

2014 metais rengtame IAE aukcione įmonė pardavė 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis. Įtariama, kad aukciono laimėtoja – Vokietijos bendrove „Sypra“ –  buvo žinoma iš anksto.

Manoma, kad jau po aukciono IAE teritorijoje buvo sumontuota užterštų vamzdelių valymo įranga, nors aukcioną laimėjusi įmonė privalėjo išvežti iš Lietuvos užterštą pirkinį nevalytą.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai gegužę kitoje – civilinėje byloje pripažino negaliojančia IAE ir „Sypra“ sutartį, taip pat vėlesnius papildomus susitarimus bei nusprendė taikyti vienašalę restituciją – Vokietijos įmonė IAE turėjo sumokėti 89,2 tūkst. eurų.

Apeliacinio teismo vertinimu, IAE skelbtas metalo laužo pardavimo aukciono laimėtoja buvo išrinkta pažeidžiant Konkurencijos įstatymą – jo dalyvės „Norvesta“ ir „Sypra“ buvo susitarusios dėl kainos.

Be to, įmonei „Sypra“ laimėjus aukcioną, buvo pakoreguotos turto perleidimo sąlygos, nes laimėtojai buvo suteikta galimybė be leidimų išvežti užterštą metalo laužą, išvalyti jį IAE patalpose.

Buvęs diplomatas ir Pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius O. Čiukšys jėgainei vadovo nuo 2010 metų kovo iki 2011 metų balandžio.

Baudžiamoji byla teismą pasiekė dar 2018 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIRDAS.

Kiek laiko mums dar bus įkalkuliuota į elektros kainą IGNALINOS AE UŽDARYMO IŠLAIDOS

zigmas`

Ten kur dideli pinigai joks teisingumas neymanomas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS