Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl nesertifikuotų monitorių pirkimo | kl.lt

PROKURATŪRA NUTRAUKĖ TYRIMĄ DĖL NESERTIFIKUOTŲ MONITORIŲ PIRKIMO

  • 0

Vilniaus apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (ESSC) nupirkus pacientų gyvybinėms funkcijoms stebėti skirtus monitorius be sertifikatų ir priedų.

2020 metų kovą, koronaviruso pandemijo spradžioje ESSC skubos tvarka už beveik 2 mln. eurų iš tiekėjų Kinijoje ir Izraelyje įsigijo COVID-19 pacientų gyvybinėms funkcijoms stebėti skirtus 497 monitorius.

Išskirsčius šią įrangą gydymo įstaigoms pastebėta, kad dauguma monitorių pristatyti ne pilnos komplektacijos, taip pat paaiškėjo, kad ne visi monitoriai turi sertifikatus, kurie reikalingi norint įrangą naudoti Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje.

„Išnagrinėjus ir įvertinus ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, liudytojų parodymus bei nustatytas aplinkybes konstatuota, kad, vykdant monitorių pirkimą, nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – rašoma ketvirtadienį paskelbtame prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešime.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą pažymima, jog sutarčių vykdymo aplinkybės buvo nulemtos veiksnių, susijusių su bendradarbiavimu tarp tarnybų, tiekėjų nereagavimu į pateiktas pretenzijas, pandemine situacija, bet ne neteisėto valstybės tarnautojams ar jiems prilygintiems asmenims pareigų nevykdymo ar jų netinkamo atlikimo.

Nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminis tyrimas STT buvo pradėtas pernai gegužę, išnagrinėjus pareiškėjų prašymą.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą prokuroras nurodė, kad tyrimo metu nustatytos objektyvios aplinkybės, pagal kurias monitorių pristatymo metu detalus jų komplektacijos patikrinimas nebuvo galimas, kad tą buvo galima objektyviai atlikti tik monitorius paskirsčius gydymo įstaigoms.

Paaiškėjus, kad monitorių dėl nepilnos komplektacijos negalima naudoti, atsakingi asmenys kreipėsi į įrangos tiekėjus, prašydami pristatyti trūkstamus priedus, dėl monitorių sertifikavimo kreiptasi į atsakingas institucijas.

2021 metų gruodį buvo priimtas sprendimas dalį monitorių, kurių dėl tiekėjų veiksmų nepavyko pilnai sukomplektuoti ar tinkamai sertifikuoti, parduoti viešo aukciono būdu.

Prokuroras konstatavo, kad, nors baudžiamoji atsakomybė dėl tarnybos pareigų nevykdymo už monitorių pirkimo vykdymą atsakingiems asmenims negali būti taikoma, ir ikiteisminis tyrimas yra nutraukiamas, tyrimo metu buvo nustatyti Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai.

Ikiteisminio tyrimo medžiaga bus perduota Sveikatos apsaugos ministerijai, ji galės spręsti dėl galimybės taikyti drausminę atsakomybę asmenims, atsakingiems už dalies 2020 metais įvykdytų pirkimų bei pagal juos sudarytų sutarčių vykdymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS