Grūmoja pirštu tiems, kurie smurto orderį ruošiasi naudoti kerštui: grės baudžiamoji atsakomybė | kl.lt

GRŪMOJA PIRŠTU TIEMS, KURIE SMURTO ORDERĮ RUOŠIASI NAUDOTI KERŠTUI: GRĖS BAUDŽIAMOJI ATSAKOMYBĖ

  • 13

Neseniai įsigaliojo naujas smurto orderis, kurį gavę asmenys turi kuriam laikui palikti savo gyvenamąją vietą. Tokį orderį iš policijos jau gavo ir iš namų turėjo pasišalinti beveik 370 galimų smurtautojų. Tiek orderių įteikta per mažiau nei savaitę. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Asmuo yra iškeldinamas ir absoliučios daugumos atvejų metu turėtų būti taip, kad jis pats ir pasirūpina tuo, kur gyvens“, – teigė Policijos departamento viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

Specializuotos kompleksinės pagalbos centro atstovės Nomedos Cibarauskienės teigimu, orderis skiriamas tada, kai galimai vyksta arba vyko smurtas artimoje aplinkoje, tačiau trūksta faktinių duomenų ikiteisminiam tyrimui pradėti.

Anot policijos, orderis skiriamas siekiant apsaugoti potencialias aukas. Smurtautojas privalo nesirodyti namuose 15 dienų.

„Informacija pradės plaukti tarp institucijų labai greitai, reakcija į faktą bus taip pat žaibiška“, – aiškino Advokatų profesinės bendrijos „Constat“ partneris Edgaras Dereškevičius.

Šiuo metu daugiausia orderių sulaukė vyrai, bet yra ir išvarytų moterų. Pareigūnams orderį teko įteikti ir sukonfliktavus poilsiautojų porai. Pasak M. Akelaičio, buvo atvejų, kai susipykę broliai kėlė vienas kitam riziką ir kai buvo iškeldinti sugyventiniai ar sutuoktiniai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Dar viena smurto užkardymo priemonė, kuri, iš esmės, situacijos niekaip nesprendžia. Kur jam dėtis? Na, sakykime, daboklė, o kas toliau? Tai va tas „toliau“ ir yra ta pati situacija“, – įsitikinusi Vyrų krizių centro direktorė Oksana Mačėnaitė.

Psichologai taip pat turės daugiau darbo – teigiama, kad nuo liepos padidėja dėmesys aukoms.

„Šiai dienai mes jau turime virš šimto pranešimų mūsų Vilniaus apskrity apie smurto artimoje aplinkoje įvykius, iš jų virš keturiasdešimt sudaro policijos sprendimai skirti arba neskirti orderį. Veiklos intensyvumas yra labai sustiprėjęs. Nesinori, kad šituose skaičiuose ištirptų pagalbos kokybė“, – sakė N. Cibarauskienė.

„Jis neapima vien tik fizinį smurtą, tai yra ir psichologinis smurtas ir net ekonominis smurtas, ir panašūs kiti dalykai. Tai jeigu tokiose guminėse sąvokose mes didžiulę erdvę suteiksim policijos pareigūnui, kuris nelabai tų žinių turi, gal tik praktinių žinių turi, bet ne teorinių, tai galim gauti tikrai tokių grėsmingų situacijų ir skandalų“, – plačiau apie orderį pasakojo advokatas Remigijus Merkevičius.

Ekonominio smurto atveju partnerio banko kortelės naudojamos kaip savos, pinigai laisvai leidžiami, pirkiniai nederinami. Ar šiuo atveju ir kitais skirti orderį bus sprendžiama pagal tam tikrus kriterijus, pavyzdžiui, ar žmogus girtas, agresyvus, ar anksčiau buvo teistas, ar to prašo galima auka.

Kai kurie teisininkai juokauja, jog vyrams iš karto reikėtų susikrauti kuprines ir rekomenduoja su kriterijais susipažinti atidžiau.

Pirmiausia aš siūlau paskaityti stambiems verslininkams, kurių pajamos ryškiai skiriasi nuo asmens su kuriuo jis veda buitį.

„Pirmiausia aš siūlau paskaityti stambiems verslininkams, kurių pajamos ryškiai skiriasi nuo asmens su kuriuo jis veda buitį“, – patarė advokatas Valdemaras Bužinskas.

Anot advokatų yra rizikos, jog smurto orderis gali būti taikomas nepagrįstai arba užtrukti ir jo apskundimas.

„Gali būti situacijų, kad orderis baigia galioti, o skundas dar lieka neišnagrinėtas“, – sakė E. Dereškevičius.

Taip pat yra tikimybė, kad galimos aukos gali piktnaudžiauti ir santykių krizėje pasitelkti policiją kaip keršto įrankį siekiant išvaryti partnerį iš namų. Anot E. Dereškevičiaus, tokiu atveju gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Advokatai prevencinę priemonę palaiko, tačiau sako, jog į procesą nuo pirmos dienos turėtų įsitraukti ir teisininkai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

aisku

Teisus tas kas pirmas paskambino.

nukentėjęs

Kur vyrų ir moterų teisių lygybė? Konflikte tai dalyvauja abu. Jei vyrui 15 dienų išsikelti iš namų, tai moteriai su vaikais į kokius laikinus šeimos namus. Tada abiems bus apie ką pagalvoti. Tai būtų signalas ir nesąžiningoms moterims, kad gali ir nekliūti vyro butas.

Senis

Idiotizmo virsune.Neisivaizduoju kiek reikia prisisniauksti ar prisigerti,kad sukurpti toki ale istatyma...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS